3 minuty čtení

Španělská zelená čtvrť vyladěná samotnými obyvateli

Ignacio García Faubel pro server orobotice.cz přiblížil projekt ekologické čtvrti Barrio La Pinada, kterou od začátku spoluvytvářejí její budoucí obyvatelé, a zdůraznil, že se v této zelené městské části uplatní i roboti.

Co je Barrio La Pinada?

Je to projekt zcela udržitelné městské čtvrti v oblasti španělské Valencie, kterou od počátku dotvářejí její obyvatelé. Kromě efektivního hospodaření s energiemi je součástí projektu například spousta zeleně, komunitní zahrady, vlastní lokální elektrická síť, sdílení energie mezi sousedy, hospodaření s dešťovou vodou a podobně.

Jak to probíhá?

Oznámili jsme, že chceme vystavět sen, ekologickou čtvrť. Nejdříve jsme hledali pozemek na školu – a našli jsme volnou parcelu o rozloze kolem 250 000 čtverečních metrů. Pak jsme o našem nápadu jednali s developery, kteří byli velmi konzervativní a neviděli v tom žádný potenciál. A tak jsme se rozhodli stavět sami.

A zájem byl?

A oslovili jsme zájemce a asi 4000 lidí vyjádřilo zájem. Více než sto rodin uvedlo, že si byt chtějí koupit. Registrace mezi zájemce o koupi nebo pronájem domu v nové čtvrti vyjde na 600 eur. Kromě očekávaných zájemců, jako jsou rodiny s dětmi, se přihlásili třeba i digitální nomádi z Londýna, studenti nebo starší lidé, kteří hledají hezké místo na důchod a chtějí být v užším kontaktu s komunitou. Rádi bychom, aby spolu různé sociální skupiny ve čtvrti fungovaly. Lidem se ale koncept líbí a chtějí tam bydlet. Setkáváme se každý týden.

Jaká další infrastruktura zajišťuje ekologičnost projektu?

Čtvrť si bude přes třetinu energie, kterou spotřebuje, vyrábět sama pomocí fotovoltaických panelů na střechách a geotermální energie. Zbytek se pak bude vyrábět v blízkém okolí. Přitom zhruba 70 % energie využijeme na ohřívání a chlazení.

Potřebujete ve Španělsku topení?

Ano. V zimě je u nás třeba jen deset nebo pět stupňů.

Jaké jsou další technologie?

Budeme sbírat dešťovou vodu. Je to však obtížné, protože ve Valencii prší jen pár dnů v roce, zato hodně. Třicet procent vody potřebné na zavlažování bude z této dešťové vody. Veškerou vodu však budeme stoprocentně čistit, takže zbytek vody pro zavlažování bude z vyčištěné odpadní vody. A zavlažování bude třeba – poroste tam přes dva tisíc stromů.

Jaké využití mají ve vaší vizi roboti?

Počítáme s využitím robotů, kteří zajišťují sběr a třídění odpadů.

Více na orobotice.cz.

Hodnocení: +7
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.