4 minuty čtení

Gates zpočátku Buffettem pohrdal, pak se od něj ale naučil jednu výjimečnou věc (nic o penězích)

Spoluzakladatel Microsoftu Gates a investiční legenda Buffett jsou nejen jedněmi z nejbohatších osob na světě, ale i dobrými přáteli. Když se však Gates měl s Buffetem před téměř 30 lety poprvé setkat, nebyl z toho dvakrát nadšený.

Za první schůzku obou výjimečných osobností světa byznysu nestál nikdo jiný, než Gatesova matka. Ta v roce 1991 se svým manželem pozvala Buffetta skrz jejich společného přítele na večeři. #Buffett později vzpomínal, že mu onen přítel prozradil, že by na večeři mohl dorazit i sám Bill Gates.

#Gates však nebyl z matčina pozvání nadšen a odmítal na večeři dorazit. Jednak v tu dobu dle svých slov vůbec nevěřil ve volno ani dovolené a byl kompletně soustředěn na svou práci, a také ho idea setkání zrovna s Buffettem příliš nenadchla: "Podívej, on jenom nakupuje a prodává kusy papíru. To není opravdová přidaná hodnota. Nemyslím si, že bychom měli mnoho společného," řekl tehdy Gates své matce.

Ale jak už to tak bývá, matka si nakonec prosadila svou, a tak se Bill Gates 5. července 1991 poprvé setkal s Věštcem z Omahy. A bylo to další z řady jeho výborných rozhodnutí, kterých dodnes nelituje. Za posledních 28 let se totiž dle svých slov od Buffetta naučil mnoho kritických lekcí. Je přitom zajímavé, že pokud má Gates vypíchnout jednu pro něj nejzásadnější lekci, kterou od Warrena pochytil, nemá nic společného s penězi.

"Tou nejdůležitější věci je, o čem je ve skutečnosti přátelství." A o čem že je ve skutečnosti přátelství? Jak zjistil Gates, "je o tom být takovým přítelem, kterého byste chtěli mít vy sami."

Byť je Buffett znám především pro svůj výborný čuch pro investování do společností a trhů, Gatese mnohem víc zaujala jeho schopnost investovat do lidí.

"Vždycky mě udivuje, jak je schopen lidi vtáhnout a udělat pro ně učení od něho zábavou. I když má neustále přeplněný rozvrh, Warren si dokáže najít na utužení přátelství čas jako málokdo. Třeba zvedne telefon a zavolá vám jen proto, aby vás pozdravil."

Když mu takto Buffett zavolá, považuje to Gates za "vrchol svého týdne". Avšak jedno jiné Buffettovo gesto pro něj znamená ještě víc: "Kdykoli vyrazím do Omahy, což se snažím dělat tak často, jak jen mohu, Warren vždy bez výjimky přijede na letiště, aby mě vyzvedl. Je to maličké gesto, ale pro mě znamená vše. Pokaždé se nemohu dočkat, až se po přistání dveře letadla otevřou, protože vím, že Warren už na mě čeká s novým příběhem či vtipem, takže se s ním zas a znovu něčemu novému přiučím a zasměji."

Může to vypadat jako úplná maličkost, ale skutečnost, že je tak důležitá i pro miliardáře, který si může zavolat luxusní limuzínu nebo helikoptéru, o lecčem svědčí. A věda s názorem, že přátelství je důležitější než majetek, souhlasí.

Harvardska univerzita na toto téma již od roku 1938 provádí velmi zajímavou studii s názvem Harvard Study of Adult Developement. Studie se na začátku zúčastnilo více než 700 mužů a někteří jsou její součástí dodnes, byť už je jim přes 90 let. Postupem let účastníci pravidelně hodnotí svůj život, zdraví, pocit štěstí a podstupují testy, které zahrnují skenování jejich mozků.

I když byli muži záměrně vybráni tak, aby pocházeli z různých geografických lokací a socioekonomických vrstev společnosti, měli během svých životů jedno společné: ti, kteří měli kvalitnější sociální vztahy, se těšili lepšímu zdraví a dožili se vyššího věku.

I kdybyste měli k dispozici všechny peníze na světě, bude vždy v první řadě záležet na tom, jak budete jednat s ostatními lidmi. Zvedněte telefon a zavolejte někomu jen tak, abyste ho pozdravili. Nebo někomu napište, aby věděl, že mu nejste lhostejní. Anebo si vezměte příklad z Buffetta a zajeďte pro kamaráda na letiště!

#osobnirozvoj #pratelstvi

Hodnocení: +17
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.