3 minuty čtení

Ford zareagoval na Muskův nový Cybertruck? Zřejmě jej jako hrozbu ani trochu nevnímá

Ikona amerického trhu s pickupy se ozvala poté, co si Musk při prezentaci nového futuristického modelu značky Tesla neodpustil pár poznámek. V nich sice slovo "Ford" přímo nepadlo, ale vlastně ani nemuselo.

#Cybertruck byl během své premiéry prezentován jako něco, čeho by se měli bát všichni ostatní výrobci pickupů. "Nákladní vozy jsou prakticky stejné už velmi dlouho - takových 100 let. Chtěli jsme zkusit něco jiného," oznámil #Musk během své prezentace v kalifornském Hawthorne.

Celý program však obsahoval i několik dobře mířených ran, jež směřovaly přímo na automobilku Ford, která se svým modelem #F150 dominuje americkému trhu s pickupy již několik dekád. Musk například prohlásil, že zákazníci dnes chtějí "a truck that's really tough, not fake tough," čímž narážel na reklamní slogan Fordu "Built Ford Tough".

 

V jedné z videoukázek pak Cybertruck v přetahované jednoznačně porazil právě Ford F-150, přičemž Musk kvapně doplnil, že jeho Cybertruck bez problémů odtáhl konkurenční Ford i přesto, že jel do kopce. Výkonný ředitel Tesly si zrovna tuto značku nevybral pro své konkurenční popichování jen tak náhodou.

Nejenže Ford pro Teslu, která pátečním odhalením ukázala, že to se svým vstupem na trh s pickupy myslí vážně, představuje jakožto lídr tohoto segmentu hlavní konkurenci. Tradiční automobilka totiž prozatím mimo Teslu jako jediný velký výrobce pickupů rovněž oznámila, že v pokračování oblíbenosti pickupů věří i do budoucna a připravuje přechod své vlajkové lodi na hybridní a elektrický pohon

První model F-150 s hybridním pohonem dorazí na trh již příští rok a první plně elektrický pickup "během několika let". Je tedy jasné, že v té době půjde s velkou pravděpodobností o hlavní, a možná dokonce jedinou, konkurenci Muskova Cybertrucku.

Ford se vzhledem k očividným narážkám v pátek rozhodl na příchod nového elektrického hráče do jeho království reagovat, ovšem stejně jako Musk odmítl název konkurenční značky i modelu byť jen zmínit. Neopětoval rovněž Muskovu palbu, byť mu výkonný ředitel Tesly rozhodně hezky nahrál na smeč, když pár minut po jeho komentáři o "tvrdosti" Fordu neprůstřelné a údajně veleodolné sklo jeho nové chlouby rozbila hozená kovová koule.

Kdepak, Ford zůstal ve své reakci více než konzervativním a především sebevědomým:

"S naším pickupem, který je nejprodávanějším v Americe již 42 let, nám odjakživa šlo zejména o to uspokojit naše věrné zákazníky bez ohledu na to, co ostatní říkají nebo dělají. Těšíme se na představení nového hybridního F-150, který dorazí příští rok a plně elektrického F-150 během několika let."

Šlo o reakci, která měla navenek působit, jako když se obr skloní, aby promluvil k trpaslíkovi. Byť analytici očekávají, že Tesla bude během prvních 12 měsíců produkce schopna vyrobit až 175 tisíc Cybertrucků, stále to bude jen zlomek 1 milionů pickupů, které každý rok prodá Ford.

Už nyní je jisté, že souboj #Tesla v #Ford bude soubojem dvou velmi rozdílných přístupů ke konstrukci i marketingu pickupů. Zatímco Ford sází především na svou tradici a na skutečnost, že je neohroženým lídrem na tomto trhu již řadu let, Tesla se do něj chystá vnést kompletně nový vítr nasáklý Muskovým vizionářstvím a vyzvat svým vysoce kontroverzním love-hate designem titána americké automobilové klasiky na souboj o budoucnost.

#aktuality

Hodnocení: +17
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Musk očividně cílí na mladou generaci, která teprve nastoupí. Spousta lidí ze "starší školy", investorů nevyjímaje, to asi úplně nedocení. Každopádně uvidíme jak moc půjde Muskův truck na dračku až vyjde Cyberpunk 2077. :D
    +1
  • No podle mě je to naprosto geniální, protože je teď vidět, že i lidi, kteří o Tesle dřív nic moc nevěděli, o ní najednou mluví, jak je to cool automobilka :)) Tohle je přesně to, co Apple "odchodem" Jobse ztratil...
    0
    • S tím souhlasím. Musk ať je jaký chce, tak rozhodně ví co dělá a dokazuje to téměř každým svým krokem :)
      0
    • Hmm... Tesla je nový Apple, to by mohlo dávat smysl.
      0
    • Zase až takhle jsem to nemyslel, Teslu čeká ještě hodně tuhej boj o přežití. Ale u Applu je ztráta toho inovativního přístupu dost citelná. Což teda zatím není vidět na akciích, ale během pár let nepochybně bude...
      +1