6 minut čtení

Průmyslová revoluce? Tajemný startup podporovaný Gatesem dosáhl průlomu ve využití energie ze slunce

Startup Heliogen se zaměřuje na čistou energii a její využití pro záchranu planety. Nyní se mu podle všeho podařilo vůbec poprvé pomocí sluneční energie vygenerovat teplotu, kterou ke svému fungování potřebují klíčové průmyslové procesy.

O firmě toho kromě skutečnosti, že jejími investory jsou Bill #Gates, Jeff #Bezos či miliardář a vlastník Los Angeles Times Patrick Soon-Shiong, doposud mnoho známo nebylo. Tento týden však #Heliogen vyrazil na veřejnost, aby se pochlubil svým převratným objevem, který mohl lidstvu vůbec poprvé umožnit využívat solární energii v těžkém průmyslu.

Společnost tvrdí, že objevila způsob, jak využít umělou inteligenci a zrcadla k tomu, aby usměrnila do jediného bodu tak velké množství slunečního svitu, jež je schopno vygenerovat teplo přesahující 1000 °C.

Heliogen laicky řečeno vytvořil solární pec. Ovšem takovou, která dokáže dosahovat zhruba čtvrtinových teplot povrchu slunce.

Tento technologický průlom znamená, že koncentrovaná solární energie by mohla být teoreticky vůbec poprvé využita například k výrobě cementu, oceli, skla a dalších produktů těžkého průmyslu. V tomto odvětví už celé dekády jednoznačně vládnou fosilní paliva a současná energetická revoluce se jej prozatím příliš nedotkla. Pokud by do budoucna bylo možné efektivně nahradit v průmyslu fosilní paliva čistou sluneční energií, šlo by pro lidstvo o zásadní milník.

"Máme k dispozici technologii, která dokáže cenově překonat fosilní paliva a zároveň neprodukuje žádné emise CO2. Je to skutečný Svatý grál," řekl o průlomu zakladatel a CEO společnosti Heliogen Bill Gross, který nyní má zájem o patentování technologie, jež má potenciál výrazně snížit emisi skleníkových plynů z průmyslu.

Například jen produkce cementu dnes podle Mezinárodní energetické agentury stojí za 7 % globální emise CO2.

"Bill a jeho tým nyní opravdu spoutali slunce. Potenciál pro lidstvo je obrovský. Potenciál pro byznys je nezměrný," komentoval technologický průlom investor Soon-Shiong.

Co dokáže 1000 zrcadel.

Na rozdíl od tradičního využití solární energie prostřednictvím střešních panelů, které sluneční energii zachycují, se Heliogen snaží využít již známá fakta o koncentrování sluneční energie a posunout laťku o kousek dále. Určitě si dokážete domyslet, že technologie, která koncentruje sluneční paprsky na jedno místo, není nová (kdo si někdy venku nehrál s lupou).

Koncentrovaná sluneční energie je již využívána pro produkování elektřiny, v omezené míře i pro produkování tepla v průmyslu a například v Omanu dnes slunce poskytuje těžařům energii pro těžbu ropy.

Zatím nikomu se však nepodařilo prostřednictvím koncentrování sluneční energie dosáhnout teplot, jež by reálně mohly být použity pro průmyslovou produkci cementu či oceli. Existující technologie těchto extrémně vysokých teplot až doposud nebyly schopny dosáhnout.

Proto se obnovitelná energie na rozdíl od mnoha jiných odvětví prozatím v průmyslu příliš neprosadila. A to je problém, neboť klíčová průmyslová odvětví produkující esenciální stavební materiály s de facto nekonečnou poptávkou, jsou zodpovědná za více než pětinu globálních emisí skleníkových plynů.

Není tak divu, že společnost Heliogen, která se z Los Angeles snaží svět svou technologií této pětiny emisí zbavit, přilákala investory z řad nejbohatších lidí na světě. "Těší mě, že jsem byl jedním z prvních podporovatelů inovativní technologie solární koncentrace Billa Grosse. Její schopnost dosáhnout vysokých teplot potřebných pro průmyslové procesy je pozitivním vývojem ve snaze kompletně jednoho dne nahradit fosilní paliva," napsal ve svém vyjádření k objevu Gates.

Mezi investory startupu Heliogen patří nejbohatší lidé světa jako Bill Gates či Jeff Bezos.

Jedním z klíčů úspěchu Heliogenu je využití umělé inteligence, kterou zatím nikdo jiný nevyzkoušel. Společnost za pomoci vědců a inženýrů využívá sofistikovanou technologii, prostřednictvím které dokáže zrcadla "naučit", aby sluneční paprsky směřovaly do jediného bodu.

"Když vezmete tisíc zrcadel a dokážete jejich odraz seřadit do jediného bodu, můžete dosáhnout extrémně, extrémně vysokých teplot," prozradil Gross, který se zároveň pochlubil, že jeho společnost technologického průlomu dosáhla hned první den, kdy se poprvé pokusila svou technologii uvést do provozu.

Startup nyní tvrdí, že generuje tolik tepla, že by svou technologii pravděpodobně jednoho dne mohl využít pro produkci čistého vodíku v průmyslovém měřítku. Bezuhlíkový vodík by následně mohl být přeměněn na palivo pro nákladní vozy a letadla.

"Pokud jste schopni vyrábět zelený vodík, máte vyhráno. V dlouhodobém horizontu chceme být společností zaměřující se na zelený vodík," popsal svou vizi Gross.

V současné době se však Heliogen zaměřuje pouze na solární odvětví. Jeho technologie má aktuálně jediný velký problém - zatímco slunce nesvítí v kuse, průmyslové společnosti potřebují dostatek tepla 24 hodin denně. Po objevení převratné funkční technologie se tak nyní společnost zaměří na to, jak solární energii efektivně skladovat pro využití během noci či deštivých dnů.

Cílem je nyní co nejdříve demonstrovat světu možnost využití celé technologie při plnohodnotné průmyslové velkovýrobě, například cementu. Pokud se to podaří, společnost by následně ráda vyrazila na burzu.

Že by Heliogen se svou technologií u průmyslníků neuspěl, se nebojí. Bude je sice muset přesvědčit, ale čísla dle výkonného ředitele mluví jasně: "Když přijdeme za producentem cementu a řekneme mu, že nabízíme zelené teplo bez CO2, které mu zároveň ušetří peníze, není příliš o čem přemýšlet."

Nejatraktivnějším prodejním argumentem celé technologie je fakt, že na rozdíl od fosilních paliv, jako je uhlí, ropa nebo zemní plyn, je sluneční svit zdarma. A Heligon tvrdí, že jeho know-how je díky výrazné efektivitě zapříčiněné využitím AI už dnes ve srovnání s fosilními palivy ekologičtější.

#aktuality #fosilnipaliva #solarnienergie #prumysl #technologie

Hodnocení: +19
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Když jsem v dokumentu o Gatesovi viděl jaké projekty podporuje a co všechno už je možné, bylo to fascinující. A je super, že Gates takto vrací společnosti své úspěchy.
    +1
  • Rozhodně tomu fandím, je potřeba v tomto směru inovovat a trochu té planetě pomoct. :)
    +1