4 minuty čtení

Tak hvězdička Kylie Jenner je prý konečně oficiálně nejmladší miliardářkou. Opravdu?

Média občas trochu přehání. A tady se to pravděpodobně stalo. Už po druhé.

Americký Forbes nutně potřeboval nějakou senzaci. Přecijen, Mark Zuckerberg se stal historicky nejmladším dolarovým miliardářem už nějakých dvanáct let zpátky, kdo by si to pamatoval, že? A podnikatelská jízda dobře narozené Kylie Jenner k tomu přímo vyzývala. 

Ve Forbesu se proto rozhodli, že způsobí senzaci a několik měsíců nazpět přišli se zprávou, že Kylie Jenner se ve věku 21 let stala nejmladší dolarovou miliardářkou v historii. A tedy že je také jedinou členkou bulvárem milovaného klanu Kardashians, která si vydělává opravdovou prací. (to tam nepsali, ale pravda to je...)

Senzace byla na světě, byznysový svět se rázem rozdělil na dvě poloviny - jedni s tvrzením souhlasili, druzí naprosto odmítali možnosti, že by si Kylie prodejem šminek takové označení zasloužila. Všichni se však shodli na tom, že měla do začátku byznysu obrovskou výhodu, protože díky bulváru ji už tehdy znal celý svět.

Každopádně, tento týden prolétla médii zpráva, že kosmetický gigant Coty kupuje 51 % firmy Kylie Cosmetics za 600 milionů dolarů. V hotovosti. Což je hodně slušný kšeft. Pro Kylie tedy minimálně. Zda i pro Coty, to se teprve uvidí.

Najednou mnoho z těch, kteří dříve možnost miliardářského statusu mladé hvězdy odmítali, přišlo s veřejnou omluvou a uznáním, že si Kylie tuto pozici zaslouží. Protože přece 600 krát 2 rovná se 1200. Alespoň tedy podle základních počtů. 

Jenže skutečně se to dá takto počítat? Nemalou roli v ceně nepochybně hrálo to, že Coty tímto obchodem získá skvělý marketingový nástroj. Už samotný prodej byl mnohem výrazněji citovanější, než kdyby Coty koupilo jakoukoli jinou podobnou firmu. Navíc netřeba pochybovat o tom, že tím Coty jako takové získává přístup k profilům Kylie Jenner na sociálních sítích. To je obrovský prostor pro propagaci. I samotné Kylie Cosmetics má na sociálních sítích obrovské zástupy fanoušků.

Jenže, pokud všechno tohle bylo oceněno na 600 milionů dolarů při prodeji 51 % firmy (což je prostě dostačující pro ovládnutí firmy a získání všech výše zmíněných možností), jakou asi má cenu zbývajících 49 %? 600 milionů? To těžko. 

Údaje o obratu Kylie Cosmetics nebyly doposud dobře dohledatelné a spíše podléhaly fabulaci ze strany rodiny Kardashians. Jimi dříve uváděných 300 milionů dolarů obratu se nyní ukázalo jako nepravdivých, když Coty přišlo s informací, že za rok 2019 bude mít firma obrat "jen" 177 milionů dolarů, což nám při uvedené 25% marži dává zisk 44 milionů dolarů. Aby Coty platilo 27x zisk? I Zuckerbergem založený Facebook se dnes obchoduje za 26x zisk. Je tak jasné, že čistě z cashflow cena nevychází. Je složena z několika faktorů, které už ovšem u těch 49 % nehrají roli.

Navíc pokud by se opravdu řešilo dosažení oné magické miliardové hranice, bylo by to opravdu těsné i v případě, že by to počty seděly, protože jestli Kylie dostala 600 milionů v hotovosti, po odvedení daní jí zbudou dvě třetiny. V tu chvíli bychom počítali 400 + 600. A to by tedy byla sakra těsná miliardářka. Spíš jí však ještě není.

Jasně, Kylie je ještě hodně mladá a pokud se bude byznysu i nadále dařit, miliardářkou se opravdu stane. Ale podle mě na tento titul dnes ještě nemá nárok. 

Navíc, v historických záznamech bude vždy lépe vypadat, že nejmladším miliardářem v historii byl kluk, který založil naprosto revoluční projekt, který změnil v podstatě celý svět, než holka, která se dobře narodila a znuděným ženám prodávala rtěnky...

#byznys #zpravy #aktuality #kyliejenner #coty

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.