4 minuty čtení

Proč je Apple tak výjimečný a úspěšný?

Apple je pravděpodobně nejúspěšnější technologickou společností na světě. Během posledního fiskálního roku hlásil příjmy ve výši více než 229 miliard dolarů, které dokázal transformovat v 61 miliard dolarů provozního zisku. Minimálně 62 procent příjmů pak plynulo z prodejů telefonů iPhone.

Ačkoliv je trh se smartphony charakterizovaný velkým počtem konkurentů, Applu se podařilo vygenerovat neuvěřitelné tržby, na rozdíl od ostatních výrobců telefonů, kteří jsou rádi i za skromný zisk.

Finanční úspěch společnosti na tomto i ostatních trzích, kde má Apple svůj podíl, je významně ovlivněn konkurenčními výhodami společnosti. Které můžeme považovat za ty největší?

#1 Cenná značka

Podle společnosti Interbrand, která je považována za globálního poradce v oblasti brandingu, byl Apple v roce 2017 nejhodnotnější světovou značkou. Se svými 184 miliardami dolarů vede žebříček o 43 miliard před Googlem a pomyslné stupně vítězů uzavírá rovněž technologická společnost Microsoft, jejíž hodnota však dosahuje na „pouhých“ 80 miliard.

Čím známější značka je, tím lépe pro její podnikání. Silný brand může například ovlivnit spotřebitele, aby si vybrali produkty známější společnosti na úkor méně proslulé konkurence – i když by tento konkurenční produkt mohl být na první pohled atraktivnější.

Kromě podpory růstu podílu na trhu může silná značka pomoci společnosti zvýšit i průměrné prodejní ceny. Za příklad může posloužit loňský iPhone X, který se v základní verzi prodával za 999 dolarů a model s větším úložištěm pak ještě o 150 dolarů dráž.

Nejenže Apple prodal značné množství těchto zařízení za relativně vysoké ceny, model se dokonce stal nejoblíbenější verzí telefonu v nabídce společnosti.

“Zákazníci kupovali iPhoneX více než kterýkoliv jiný iPhone každý týden od jeho prosincového uvedení na trh,“ uvedl generální ředitel společnosti Tim Cook.

I když je iPhone X objektivně vynikajícím zařízením, síla značky Apple pravděpodobně přispěla k možnosti ho nabízet v takto vysokých cenových relacích, navíc prodávat v poměrně velkém množství.

#2 Výzkumná a vývojová síla

Apple intenzivně pracuje na výzkumu a vývoji. Nejenže v současné době investuje v této oblasti vysoké částky, výdaje dokonce rostou.

Schopnost společnosti Apple investovat vysoké částky do výzkumu a vývoje (výdaje pohánějící vpřed jejich produktovou řadu) přímo souvisí s jeho finančním úspěchem. Čím více příjmů a také zisku společnost vytváří, tím více financí si může dovolit vynaložit na výzkum a vývoj a současně tak přinášet vysokou ziskovost i pro akcionáře.

Většina dalších výrobců smartphonů prostě nemá k dispozici takové prostředky, aby se chovala podobně jako Apple, jednoduše negenerují ani zdaleka takové tržby, nemohou si dovolit držet marže v takové výši jako právě americký výrobce.

Je pravdou, že ti ze schopnějších konkurentů by mohl investovat do vývoje zhruba to co Apple. Například korejský Samsung vynaložil během roku 2017 v této oblasti dokonce 14,4 miliardy dolarů, což je o 3 více než v případě Applu.

Apple však investuje do poměrně úzkého souboru produktů, zatímco Samsung má produktovou řadu mnohem rozmanitější. Vytvoří každý rok více modelů smartphonů, vyrábí vlastní mikroprocesory, je předním vývojářem paměťových technologií a prodává i celou řadu dalších výrobků spotřební elektroniky na rozdíl od Applu.

Schopnost společnosti Apple investovat vysoké částky do vývoje vypadá jako významná konkurenční výhoda – přinejmenším tak dlouho, dokud je jeho tým dokáže využívat efektivně.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.