7 minut čtení

18 malých každodenních návyků, které oddělují ty nejúspěšnější od zbytku populace

Jistě se shodneme na tom, že detaily mohou hrát rozhodující roli v našich životech. Proto je dobré si každý den připomínat, že všechny naše kroky výrazně ovlivní to, zda a kdy dosáhneme našich cílů.

Novinářka a spisovatelka Christina DesMarais zpovídala několik úspěšných osobností, aby zjistila, jaké každodenní návyky jim pomáhají dosahovat jejich cílů. Vznikl z toho seznam hned několika různorodých aktivit, které do svého programu může bez problému zařadit každý, a to klidně ještě dnes.

1. Pokud můžete, udělejte to hned

Sam Bobley, zakladatel a CEO firmy Ocrolus, říká, že jednou z nejlepších rad na efektivitu, jakou kdy dostal, je rada zpracovat každý úkol, který se k němu dostane a nezabere více než minutu, okamžitě bez zbytečného odkladu. Díky tomu udržuje mysl ve správném tempu a naladěnou na plnění úkolů.

2. Hydratovat, cvičit, postit se

Matt Schiffman, viceprezident RSP Nutrition, vstává každý den v 5 ráno a hned po probuzení vypije sklenici vody s himalájskou solí a citronovou šťávou, aby doplnil elektrolyty, minerály a vitamíny, které tělo během noci spotřebovalo. Hned poté vyráží cvičit, aby tělo správně nastartoval na pracovní den. Každé dopoledne se zároveň postí, první jídlo sní až v poledne, což mu umožňuje soustředit se na náročné úkoly.

3. Dělejte malé ale konkrétní kroky k realizaci své vize

Heather Kunen, zakladatelka dentální kliniky Beam Street, upozorňuje, že velké vize jsou správné, ale zároveň mohou člověku zbytečně nahánět hrůzu a tím v něm vytvářet blok a zabránit akci. Doporučuje proto každý den přemýšlet v malých, ale velmi konkrétních a jistých krocích, která budou k naplnění vize směřovat.

4. Říkejte častěji ne

Dayton Miller, managing partner BFG Partners, si zvykl vždy přemýšlet nad tím, čeho se vzdává, když kývne na nějakou aktivitu či nabídku. Podle něj je velmi snadné nechat se rozptýlit a vyrušit od toho, na čem nejvíc záleží, měli byste proto být velmi obezřetní a naučit se více odmítat než přijímat.

5. Ohlížejte se zpět

Adam Zeitsiff, CEO sítě fitness center Gold´s Gym, si každý večer do notesu zaznamenává své poznatky a zkušenosti z právě prožitého dne. Na konci každého týdne navíc všechny tyto záznamy shrne do souhrnného přehledu, který posílá na všechny zaměstnance. Díky tomu má prý on i všichni lidé ve firmě dokonalý přehled o tom, jak se jim daří postupovat vpřed a naplňovat vizi.

6. Naplánujte si čas na své myšlenky

Mike Bidwell, CEO správcovské firmy Neightborly, si na každý den naplánuje fyzickou aktivitu, která mu umožní načerpat nové síly. Ať už se jedná o regulérní cvičení nebo jen procházku parkem, díky samotě a absenci jakéhokoli vyrušování si srovná myšlenky a doplní energii.

7. Ranní kávový brainstorming

Tariq Farid, zakladatel a CEO firmy Edible Brands, přišel na to, že při ranní kávě se dá vymyslet mnoho zajímavých věcí, protože mozek je v té době ještě svěží. Do svého programu tak zařadil rychlý kávový brainstorming, kdy se ještě před začátkem pracovní doby sejde s některým z kolegů a baví se o různých nápadech či inovativních projektech.

8. Podívejte se do zrcadla

Gary Findley, CEO vodárenské společnosti Restoration 1, si před více než 20 lety přečetl knihu The Man in the Mirror a to ho inspiroval k rannímu návyku, kdy se na sebe podívá do zrcadla a sám sebe se zeptá, zda je opravdu tím člověkem, kterým by chtěl být, zda se dostatečně věnuje své rodině či zda je férový v byznysu. A pokud to tak upřímně necítí, okamžitě podnikne kroky k nápravě.

9. Ustelte si

Allison Kopf, investorka a zakladatelka společnosti Artemis, se inspirovala u své babičky, která vždy říká: "Když člověk není schopen ani tak jednoduchého úkolu, jako ustlat si ráno postel, jak by vůbec mohl pomýšlet na velké životní úspěchy?" Nejenom že tak začnete ráno splněným úkolem, ale zároveň se domů vracíte do spořádaného a čistého domova, díky čemuž se můžete vždy cítit dobře.

10. Networkujte

Jim Malcolm, CMO technologické společnosti Humaneyes Technologies, věnuje každý den 15 minut diskuzi s někým, s kým by při normálním běhu okolností nepřišel do styku. Ať už takového člověka potká na ulici nebo na sociálních sítích, díky jinému pohledu na svět může velmi kreativně a zajímavě rozšířit své obzory.

11. Žádné kompromisy

Ryan McQuaid, zakladatel a CEO platformy PlushCare, varuje, že nedůležitě vypadající odkládání nebo vyhýbání se úkolům může mít nedozírné následky. Místo toho byste měli vždy důsledně dohlédnout na to, abyste plnili jeden úkol za druhým a tím využívali efektu sněhové koule, díky kterému budete dosahovat stále větších a důležitějších výsledků. Jednoduše - nezamačkávejte ten budík, nevynechávejte fitko.

12. Nepřetahujte porady

Eric Johnson, zakladatel platformy Nintex, klade důraz na maximální organizovanost, proto se každý den snaží nejenom o prázdnou emailovou schránku, ale také o to, aby přesně dodržoval naplánovaný harmonogram. Nikdy tak nepřipustí, aby se například nějaká porada protáhla - například kvůli špatné přípravě účastníků.

13. Udělejte si čas na hudbu

William Crockett, viceprezident ocelářské společnosti TANAKA, je přesvědčen o tom, že dobrá nálada je stěžejní pro pracovní úspěchy i vztahy na pracovišti. Neváhá si proto v kanceláři pravidelně pouštět své oblíbené skladby.

14. Opusťte komfortní zónu

Eric Smuda, ředitel strategie platformy InMoment, během své kariéry údajně přišel na to, že lidé s různorodými zkušenostmi a zážitky mají před ostatními výhodu. Každý den se proto snaží přečíst, vidět či třeba ochutnat něco nového. To mu umožňuje nejenom být zajímavým společníkem, ale také nahlížet na problémy z různých úhlů a díky tomu přicházet s inovativními nápady.

15. Zastavte se, než to odešlete

Imogen Moorhouse, CEO technologické společnosti Vicon, si před odesláním každého emailu či textové zprávy vezme trochu času na rozmyšlenou. I když se jedná o urgentní záležitost vyžadující rychlou odpověď, vždy se zastaví, aby si potvrdila, že její zpráva vyzní správně, upřímně a slušně a že bude zároveň vyjadřovat její postoj.

16. Dělejte to-do list

Keshila Vallot Shannon, viceprezidentka společnosti 15Five, s nadšením využívá techniku Ivyho Lee, která spočívá v sepsání několika důležitých úkolů (doporučuje se 5 či 6), kterým se bude následující den věnovat, přičemž ráno po příchodu do práce začíná prvním úkolem a druhým pokračuje až po jeho dokončení. Nestihnuté úkoly přesouvá na další den, přičemž na konci týdne dělá celkové vyhodnocení.

17. Dejte hlas introvertovi

Andrew Chastain, CEO personální společnosti WittKieffer, má ve zvyku vyzvat ke slovu na konci každé porady osobu, která byla po celou dobu zticha, případně mluvila minimálně. Takový člověk má totiž v danou chvíli díky svému naslouchání nejlepší přehled o problematice a může tak přinést do diskuze zajímavé podněty.

18. Buďte tady a teď

Ladeeb Diab, CEO zdravotnické společnosti ATI Physical Therapy, je přesvědčen, že životní filozofie "buď tady a teď" z něj dělá lepšího člověka, lepšího manažera i lepšího otce od rodiny. Jeho pravidlem je proto vždy stoprocentní soustředění na to, co má právě dělat - pokud je na poradě, soustředí se na poradu, pokud je se svou rodinou, beze zbytku se koncentruje na svou rodinu.

18 byznysových osobností, 18 tipů na každodenní činnosti, které vám mohou pomoci snadněji dosahovat vašich cílů. Vyberte si dle libosti.

Hodnocení: +65
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • 19. Budte svuj a nekopirujte ostatni - protoze to co funguje jinym nemusi fungovat u vas. :-)

    +1
  • 1-6, 8, 11, 13-16, 18 se už nějaký čas snažím osvojit, ne vždy to je snadne, ale jsou to účinné nástroje a velmi dobře fungují pospolu. Když beru nový projekt, tak si dělám takovou roadmapu, kdy chci mít věci hotové, posunute a předané. A pohled do zrcadla je docela mocný..
    +1
    • Hele to pro mě bylo docela překvapení, ale ten pohled do zrcadla fakt funguje, jakože fakt hodně dobře :))
      0
  • Pár jsem vybral, díky (y)
    +1