9 minut čtení

Může Blockchain změnit pohled na gaming jednou provždy? Pojďme to zjistit!

Herní průmysl prochází zlatou érou. Očekává se, že trh s hrami dosáhne v roce 2021 obratu ve výši 180,1 miliardy dolarů. Zájem o hry jen stoupá a i díky tomu je tu poptávka po stadionu pro profesionální hráče her. ANO, čtete dobře!

Hra na blockchainu?

Díky blockchainu a smart kontraktům je každý digitální předmět ve hře jedinečný. Hráči tak mohou skutečně vlastnit digitální předměty ve hře a nakládat s nimi podle svého uvážení a přitom se nemusí bát, že jim jejich skiny a itemy zmizí kvůli výpadku serveru nebo krachu samotných autorů hry. Prostředí hry komunikuje s vaší kryptopeněženkou a vy jste tak schopni si kupovat věci, pozemky, předměty, ale i sázet, investovat nebo prodávat. ​Navíc díky druhé vrstvě na blockchainu mohou transakce probíhat off-chain a to umožňuje škálovat hry pro potřeby milionů hráčů.

Vstup do prostředí blockchainových her

Pokud chcete hrát hry na blockchainu, musíte k tomu použít peněženku, abyste se dostali do tzv. třetí vrstvy internetu, někdy nazývané ​web 3.0.​ Taková adresa je pak vaše ID a hra pozná, že jste to vy. Z osobních zkušeností doporučuji ​Metamask.​ Metamask je rozšíření pro prohlížeč, které slouží jako vaše peněženka a umožní vám vstup do decentralizovaných aplikací - ​dapps.​ Metamask si už můžete stáhnout i na Android a iOS. Existuje spousta appek, které už fungují a můžete je využívat. Patří mezi ně například ​CDP Maker DAO,​ A​ ragon,​ ​OpenSea ​nebo hry, o kterých se teď budeme bavit.

Decentraland & Somnium Space

Decentraland​i ​Somnium Space​jsou projekty zaměřené na budování VR světů. Začnu u věcí, které mají oba projekty společné. Projekty jsou postavené na síti Etherea, jsou to VR světy se svou vlastní ekonomikou, kde můžete vlastnit pozemek a postavit na něm cokoliv jen budete chtít a svůj výtvor monetizovat. Tím výčet společných věcí končí. Somnium Space má jednu velikou výhodu oproti Decentralandu a tou je, že má hlavní zaměření VR - to znamená že do Somnia se dostanete s VR headsetem a můžete tak skutečně svět projít a prožít. Zatímco Decentraland je zaměřen převážně na webové rozhraní. Pokud vás VR světy zajímají více, můžu vás potěšit, že společně s Petrem Sanetrníkem makáme na velmi podrobném článku, kde půjdeme opravdu do hloubky těchto světů a ukážeme vám jak fungují a co nabízí.

Enjin

Enjin není hra, ale projekt postavený na blockchainu Etherea, který využívá svůj token ​ENJ​a nabízí své ​SDK​postavené v Unity, které dokáže tokenizovat digitální předměty (NFT) napříč hrami. Jejich token má jednoduché využití - kryje dané předměty ve hrách a je používán pro jejich směnu. Momentálně má Enjin SDK a plugin na Minecraft,​ který je jednou z nejhranějších her vůbec. Mimo to má své produkty, jako ​Enjin peněženku,​ kterou si musíte stáhnout, pokud chcete využívat jejich benefitů ve hrách.

Peněženka například umožňuje sbírat NFT-čka během hraní her (Collectibles)​. Tím, že budete připojení peněženkou k vaší identitě v herním prostředí, tak se vám na ni budou automaticky ukládat předměty z her, které získáte/koupíte/směníte.

Jak už víte, všechny digitální předměty ve hře jsou kryty ENJ tokeny. Počet předmětů a jejich krytí ENJ tokeny jsou vždy stanoveny, stejně jako jejich samotné využití. Předmět může být omezený na 20 kusů, 2000 kusů nebo třeba nekonečné množství. Pokud budete hrát hry, které podporují SDK od Enjin, při hraní určitě získáte digitální předměty. Ty se během pár sekund objeví ve vaší peněžence. Následně je kompletně na vás, co s nimi uděláte. Máte několik možností:

  1. Sbírat předměty a držet je v peněžence​(pokud je budete držet, budete je moci využívat ve hrách)
  2. Směnit předmět na trhu​(výměna předmětů mezi hráči za BTC/ETH/ENJ)
  3. Roztavit předmět a získat z něj kryté ENJ tokeny
  4. Roztavené ENJ tokeny směnit za BTC/ETH

 

Všechny tyto 4 možnosti jste schopni provést z prostředí Enjin peněženky. Dá se říci, že ve třetím případě provedete takovou “vraždu”. Pokud vlastníte digitální předmět / NFT a chcete z něj dostat kryté ENJ tokeny, musíte ho roztavit - ​melt.​ Po tomto procesu už předmět nebude nikdy existovat. Tedy pokud byl cenný a jeho celkový počet byl 20 kusů v celé hře, nyní už jich je jen 19.

Proces roztavení předmětu je v podstatě transakce, která v sobě obsahuje smart kontrakt, který oznámí, že předmět má být zničen. K odeslání takové transakce budete potřebovat malou část Etherea, neboť ENJ token je postavený právě na Ethereum síti. Pokud jste předmět roztavili, obdržíte ENJ tokeny, které jej kryly. S těmito tokeny poté můžete nakupovat nové předměty, držet je v peněžence nebo je v rámci Enjin peněženky směnit ihned na BTC nebo ETH. ​Tímto způsobem jste schopni mít příjem v BTC/ETH při hraní her.

Multiverse

Multiverse,​česky mnohovesmír, je název pro celý ekosystém her na blockchainu, který se snaží doručit projekt Enjin. Tím, že Enjin zveřejnil své SDK v Unity, mnoho her a projektů se teď snaží implementovat blockchain do svých her.

Hry z multiversu

Celý herní ekosystém už má k dispozici několik her, které jsou v různých fázích spuštění produktu. Jakmile se spustí většina her, budeme schopni ​napříč hrami využívat některé předměty,​ držet je ve své peněžence a následně je třeba prodat a směnit na bitcoiny. Všechny hry přijímají pouze BTC a ETH.​ 

Mezi hry patří: ​War of Crypto,​​Age of Rust,​​Crypto Fights,​​Forest Knight,​​Bitcoin Hodler​a za mě nejočekávanější hra...

9 Lives Arena

RPG bojová hra, kde si vyberete své dovednosti z různých časů a oblastí jako Viking, Barbar, Samurai nebo Gladiator. Hra by měla být do Q2 2020 k dispozici na Xbox i Playstation. K této hře se ještě vrátíme o něco níže.

Loom Network

Loom Network​ je projekt, který se zaměřuje na gaming a nabízí vysokou škálovatelnost, ikdyž běží na blockchainu Etherea. Loom Network je přímý konkurent Enjin projektu. Jejich ​SDK​generuje tzv.

DappChain, druhou vrstvu na blockchainu, která využívá Ethereum jako vrstvu základní.

Můžete si to představit tak, že každá hra na Loom Networku má svůj vlastní, ​vedlejší blockchain - sidechain, na kterém běží a to síti umožňuje vysokou škálovatelnost.​ Loom využívá ještě jednu vrstvu a tou je ​Plasma.​ Plasma vrstva nad blockchainem, která dokáže propojit ruzné sidechainy a realizovat transakce offchain, takže koncový uživatel ušetří za ​gas​na Ethereum síti.

Loom Network rovněž jako Enjin využívá defaultně svůj token LOOM, který backuje digitální itemy ve hrách a slouží jako hlavní token pro celou herní ekonomiku. Hry, které se staví na Loom Netowrk jsou:​​ Axie Infinity,​​ Crypto Wars,​​ Battle Racers.​

Hry na Xbox a PlayStation jako předpoklad k masové adopci

Projekty, které se snaží doručit hru na blockchainu, dobře ví, že musí mířit na koncové uživatele Xboxu a PlayStationu. SDK Unity je nejrozšířenější programovací rámec pro hry, který podporují obě zmíněné platformy. Například projekt Enjin se snaží své hry takto programovat a musím uznat, že se jim zatím nepodařilo doručit hotový produkt v podobě funkční hry.

Jedna z her, které staví svůj svět na Enjinu je, jak už víte, ​9 Lives Arena.​Tato RPG letos představila trailer ke své hře na největší konferenci pro herní vývojáře na světě - ​GDC 2019.​ Posuďte sami, jak na vás působí herní prostředí. Existují zmínky, že se vydání dočkáme do konce roku 2019 a to dokonce na platformách jako Xbox nebo PlayStation.

 

Herní průmysl se neustále rozvíjí a tento krok kupředu v podobě tokenizace předmětů a digitálního vlastnictví ve hrách by mohl být přelomový pro miliony aktivních uživatelů. Jako všechno si i dobrý produkt žádá čas, a tak nám nezbývá než s napětím sledovat, jaký produkt či hra bude první a zda ​naplní očekávání ​v podobě rychlé interakce s peněženkou, příjemného UX prostředí a palety nových možností pro samotné hráče.

Herní odvětví se mění, v budoucnu bude většina her používat kryptoaktiva.

Herní průmysl nám ukazuje multiverse systém, který skvěle reprezentuje využitelnost smart kontraktů na blockchainu v praxi. Hry se budou hrát pořád a blockchain především řeší digitální vlastnictví v prostředí gamingu. V budoucnu budeme svědky transformace většiny her do blockchainového prostředí a umožní tak hráčům vlastnit skutečnou hodnotu. Aktuálně se tématu gamingu věnují hlavně tyto projekty: Enjin,​​Loom Network, ​​Decentraland,​​ Somnium Space,​​ Wax a XMAX.​

#blockchain #kryptomeny #hry #investovani

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • No je pravda, že s určitými herními předměty se už teď jede nemalý byznys, bude zajímavé sledovat další vývoj.
    0
  • Zahlédl jsem před časem mobilní hru Clash of Streamers (aktuálně v uzavřené betě), kde by podle všeho měl také blockchain pro potřeby uchování digitálních předmětů fungovat: https://www.reddit.com/r/clashofstreamers/
    0