5 minut čtení

Rady perfekcionistům: 5 tipů, jak lépe zvládat komunikaci

Podle osobnostních průzkumů existuje 6 klíčových typů osobností se specifickými nároky na komunikaci. Jeden z oné šestice pak je typ pečlivý. Lidé, kteří se silně projevují pečlivými osobnostními rysy, pak mají velký sklon k perfekcionismu. Tito jedinci mají tendenci řídit se exaktními daty a vkládají velkou důvěru v rámec založený na důkazech. Rovněž jsou ostře zaměřeni na fakta a dosažení výsledků, přičemž upřednostňují se rychle dostat k jádru věci jakéhokoliv rozhovoru.

Tyto konkrétní dovednosti jsou pro každou organizaci nesmírně výhodné, pokud jsou vyváženy zdravou složkou emoční inteligence.

Všeho moc však škodí, a tak může být ve finále i přehnaný perfekcionismus spíše limitující nevýhodou než naopak. V průběhu rozhovoru s takovou osobou můžete počítat s věcným a faktickým jednáním, nicméně každý problém musí být vyřešen či uzavřen. Perfekcionisté se také projevují snahou přesvědčovat, nadměrně vysvětlovat a poskytovat nevyžádané rady.

Perfekcionisté se projevují snahou přesvědčovat, nadměrně vysvětlovat a poskytovat nevyžádané rady.

Pokud se s těmito silnými perfekcionistickými rysy ztotožňujete můžete při komunikaci s druhými čelit skutečným výzvám. Jestli nejste schopni udržet své intenzivní vnitřní pocity pod kontrolou, můžete také ostatní spolupracovníky pořádně vyčerpávat v lepší případě pouze rozlaďovat.

Za předpokladu, že se vás tento problém netýká, ale trpí jím někdo z vašich podřízených, ve chvíli, kdy dokážete jejich nutkání dožadovat se uzavření jakéhokoliv problému regulovat, nakonec můžete dospět k tomu, že dosáhnou vyváženějšího a zdravějšího vztahu s ostatními. Zvažte následující tipy, které pomohou ať už vám nebo někomu z vašich podřízených uvolnit otěže dokonalosti a zlepšit komunikaci.

#1 Snažte se držet jazyk za zuby, když je třeba

Pokuste se trénovat uvědomělý a tichý poslech. Obzvlášť ze začátku vašeho snažení nemusí jít o nic jednoduchého, nicméně se snažte odpovídat pouze na otázky, které jsou skutečně směřovány na vaši osobu. Většině lidí stačí být pouze vyslechnutý a sami jsou pak schopni pracovat s vlastními pocity mnohem lépe, než když se jim někdo snaží vnutit nevyžádané zaručené řešení. Nikdo automaticky neočekává, že mu poskytnete odpověď na jejich problémy. Ctěte tedy toto nevyslovené přání druhých a pokuste se přijmout za svou myšlenku, že ne každá konverzace vyžaduje váš aktivní příspěvek nebo okamžité řešení.

#2 Neskákejte druhým do řeči

Když už dopředu tušíte, co se vám chystá druhá osoba říci v další větě, může vám snadno dojít trpělivost. Pokud se v této chvíli neudržíte, nejenže přestanete poslouchat, co je vám doopravdy sdělováno, vyvoláte v druhých také pocit, že ho vůbec nerespektujete. Takovým chování nakonec můžete způsobit frustraci všech zúčastněných stran komunikace, čímž rozhodně nijak pozitivně k atmosféře nepřispíváte.

#3 Přestaňte kritizovat každý vyřčený nápad

Perfekcionismus potlačuje kreativní a inovativní přístup k řešení problémů. Takový brainstorming je efektivním cvičením, jak překonat na detail zaměřenou mysl. Umožněte, aby mohly myšlenky, pocity i nápady volně proudit bez hodnocení, kritizování nebo dalšího dotazování.

Umožněte, aby mohly myšlenky, pocity i nápady volně proudit.

Je mnoho způsobů, jak přestat s neustálou kritikou včetně zapisování vlastních myšlenek a následného hodnocení s odstupem času, nebo kladení otevřených(!) otázek, když se to skutečně hodí.

#4 Naučte se akceptovat dostatečně dobré řešení

Ne všechny výměny názorů vyžadují konečný výstup a ne všechny úkoly musí být dokončeny v naprosté dokonalosti. Problémy vznikají ve chvíli, kdy se nedokážete ovládnout a posunout se dále, hledáte perfektní řešení i když už je nalezené dostatečně dobré východisko. Ztrácíte zbytečně čas a snižujete produktivitu vlastní práce.

Dovolte sami sobě cítit se uvolněně a pohodlně i s méně než dokonalým závěrem. Připomeňte si, že hledání dokonalosti může být doprovázeno snižováním efektivity. Zeptejte se v této chvíli sami sebe, jestli bude toto řešení tak důležité i za týden, měsíc nebo rok? Zkrátka přijměte myšlenku, že ne vždycky musí být vaší prioritou stoprocentní výsledek, ušetříte si tak řadu nepříjemností.

#5 Zkuste meditaci

Dokonce i samozvaní nadměrně analytičtí myslitelé se mohou naučit, jak těžit z meditačního cvičení. Stojí to jisté odhodlání a trpělivost, ale výsledky mohou být velmi pozoruhodné. Meditace dokáže pomoci uvolnit uzavřenou mysl a budovat sebevědomí. Vynikajícím způsobem, jak začít, jsou nejrůznější dechová cvičení. Ranní pětiminutová meditace, kdy si sednete do tureckého sedu a soustředíte se pouze na váš dech s vámi může udělat divy.

Typ pečlivého perfekcionisty může být pro společnosti nesmírně cenným jedincem.

Nyní už víte, jak pomoci všem perfekcionistům lépe komunikovat, aby nesnižovali nejenom vlastní výkonnost, ale především i efektivitu a produktivitu všech lidí okolo. Jak už jsem psal v úvodu, typ pečlivého perfekcionisty je pro společnost nesmírně cenným jedincem, ale i tyto tajné zbraně společnosti se mohou stát také její ničivou silou, pokud se nesprávně používají.

Hodnocení: +1
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.