3 minuty čtení

Další velká výzva pro Elona Muska přichází tento týden

Uzavření mimosoudní dohody s Americkou komisí pro cenné papíry má rodák z Jihoafrické republiky zdárně za sebou. Kontroverzní tweet ho nakonec stál „pouze“ místo předsedy představenstva Tesly a celkem 40 milionů dolarů, nyní se ale musí opět věnovat z plných sil svému automobilovému byznysu. Automobilka zkrátka musí začít vyrábět a prodávat vozy a to okamžitě.

Tesla v úterý odhalí kriticky důležitou zprávu o velikosti produkce, která ukáže investorům, zda společnost dokáže udržovat nebo snad i překovat svůj dlouho slibovaný cíl vyprodukovat 5 tisíc kusů modelu 3 za týden. Tato zpráva dost napoví o tom, zda Tesla splní závazek deklarovaný Elonem Muskem. Nejedná se o nic zvláštního. Tesla by pouze měla být ve třetím a čtvrtém čtvrtletí konečně v zisku.

Je Tesla černou dírou na peníze?

Od doby, kdy se stala Tesla v roce 2010 veřejně obchodovatelnou společností, zaznamenala pouze dvě čtvrtletí v černých číslech a v druhém čtvrtletí letošního roku vykázala největší ztrátu v historii. Ve světle posledních událostí se zdá, jako by se to stalo už dávno.

Na začátku srpna Musk zveřejnil dnes všem již dobře známý tweet s tajemným oznámením, že má zajištěné financování pro převzetí Tesly do soukromých rukou v ceně 420 dolarů za akcii. Tento příspěvek na sociální síti nakonec vedl k rozporu s regulátorem amerického akciového trhu, který posléze podal žalobu proti Muskovi, kvůli uveřejňování zavádějících informací. Záhy však došlo k mimosoudní dohodě, ve které Musk souhlasil s odchodem s pozice předsedy představenstva Tesly a zaplacení pokut v celkové výši 40 milionů dolarů (20 milionů Musk osobně, 20 milionů Tesla). Přitom Elon Musk v rámci řízení neuznal ani nepopřel své pochybení.

Následky trestu ze strany SEC možná mohou jít za Muskem, nicméně Tesla má ještě jeden dost vážný problém. Celkový objem dluhů automobilky ve výši 2,7 miliardy dolarů je podle Goldman Sachs splatný do konce příštího roku.

To je i jeden z důvodů, proč je dosahování cílů výroby a zisku pro Teslu tak důležitý – Tesla potřebuje nutně hotovost, aby byla schopna tento dluh splatit.

Ztrácí investoři trpělivost?

Trhy skutečně odrážejí obavy investorů z finanční kondice výrobce luxusních elektromobilů. Dluhopisy Tesly splatné v srpnu 2025 v nominální hodnotě tisíc dolarů se v pátek obchodovaly za cenu 845 dolarů a akcie klesly o 31 procent v porovnání s hodnotou, kam vyšplhaly krátce po oznámení nešťastného tweetu.

Jak vyplívá z předobchodní fáze, tak díky odstranění nejistoty budoucnosti Elona Muska ve společnosti, akcie odstartují pondělní obchodování přibližně o 16 procent výše, než byla páteční zavírací cena, nicméně pro udržení dlouhodobějšího růstového trendu si Wall Street stále žádá i něco jiného, a to jsou výsledky.

Vývoj ceny akcií Tesly před otevřením pondělního obchodování 

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.