2 minuty čtení

Roboti? Velké lákadlo už i pro malé firmy

Bezmála 65 procent malých podniků, které používají roboty, si pořídilo prvního robota teprve letos, uvádí průzkum serveru orobotice.cz. Pokračování tohoto trendu se očekává i v roce 2020.

Průzkum provedený během letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně mezi stovkou průmyslových podniků potvrdil, že firmy, které se rozhodly jít cestou modernizace, začaly být právě letos výrazně aktivní. Pořídily si totiž ve velké míře první roboty.

Robotizace výroby je velkým tématem hlavně pro menší firmy do 50 zaměstnanců. Ty jsou totiž na rozdíl od větších více pružnější při zavádění nových technologií, a navíc velké podniky již roboty většinou ve své výrobě používají,“ uvádí k průzkumu Jiří Böhm ze serveru orobotice.cz.

Drtivá většina robotů je maximálně 10 let stará

Z průzkumu vyplynulo, že nejvíce dotazovaných firem si pořizovalo svého prvního robota teprve letos (41 %), nicméně v kategorii do 50 zaměstnanců bylo toto číslo mnohem vyšší, a to sice 64 procent. Celá třetina firem si pořídila prvního robota před 3 až 10 lety a 19 % před 1 až 3 roky. Robotických matadorů s prvním robotem starším deseti let bylo 7 procent.

Menší podniky zároveň patří mezi technologické inovátory a nebojí se více riskovat. Je proto pravděpodobné, že podobný trend bude pokračovat i v roce příštím, i přes potenciální ochlazení domácí ekonomiky,“ dodává Jiří Böhm.

Kdy si firmy pořídily prvního robota?

Zdroj: orobotice.cz

Tři čtvrtiny firem, které nemají roboty, je nepotřebují. Přitom cena robotů klesá

Ty firmy, které robota nevlastní a ani se k tomu nechystají, v průzkumu uvedly i důvod. Celých 77 procent z nich tvrdilo, že robota pro své podnikání nepotřebuje. Dalších 13 procent podniků pak robota nevlastní kvůli jeho vysokým pořizovacím nákladům a zbylých 10 procent respondentů uvedlo, že se o robotizaci výroby dosud nezajímali.

více na orobotice.cz.

Hodnocení: +5
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.