4 minuty čtení

Walmart radí dodavatelům: Používejte blockchain ke sledování salátu

Američtí maloobchodní obři Walmart a Sam’s Club žádají po dodavatelích, aby od příštího roku převedli svá data o zelenině na technologii blockchainu. Vzhledem k vzrůstajícímu počtu onemocnění vyvolané nekvalitní zeleninou, zesílily obavy spotřebitelů o bezpečnosti potravin. Vedení obou maloobchodních společnosti se tak rozhodlo bojovat proti nekvalitním potravinám blockchainem.

Podle příspěvku na blogu Walmart z minulého týdne oba potravinářské řetězce požádaly dodavatele hlávkového salátu prostřednictvím dopisu, aby začali sledovat pohyby salátu v dodavatelské řetězci pomocí technologie blockchainu zpětně až k původní farmě.

Očekává se, že přímí dodavatelé budou schopni zajistit tuto dohledatelnost prostřednictvím moderní technologie do konce ledna 2019. Celý proces sledování i přes více subjektů dodavatelského řetězce by měl být zprovozněn do konce září příštího roku.

Dohledání (ne)bezpečných potravin

V příspěvku Walmart zmínil několikanásobné propuknutí onemocnění způsobené bakterii Escherichia coli napříč celými Spojenými státy, která měla původ v římském salátu. Incidenty měly za následek dohromady 5 úmrtí a 96 hospitalizací.

Přestože regulační orgány jako je Úřad pro kontrolu potravin a léků nebo Centrum pro kontrolu nemocí, mohly informovat spotřebitele o kontaminovaném salátu pocházejícího z pěstitelské oblasti Yuma Arizona, nebyly schopni přesně určit, které dodávky z oblasti jsou pro spotřebu bezpečné a které naopak nikoliv.

V důsledku toho, muselo být z obchodů staženo více salátu, aby byla zajištěna dostatečná míra bezpečí, což vedlo jednak ke ztrátě důvěry spotřebitelů a také mělo za následek negativní dopad na živobytí řady zemědělců a dalších přidružených profesí. Myšlenka na lepší vysledovatelnost prostřednictvím blockchainu by tak pravděpodobně umožnila regulátorům rychle odstranit z trhu zdraví nebezpečné produkty a současně zanechat v prodeji bezpečné potraviny.

Bude možné mnohem rychleji a snadněji odhalit zdraví nebezpečné potraviny

Walmart zmiňuje, že spolupracuje se sítí IBM Trust Network na nalezení řešení pro vysledovatelnost potraviny, přičemž se očekává, že všichni dodavatelé čerstvé zeleniny budou moci sledovat své produkty zpět na původní farmy podle výrobní šarže. Proces by však měl díky blockchainu trvat řádově sekundy nikoliv dny, jak je tomu nyní.

Předběžné studie, které se zabývají rychlostí zpětné sledovatelnosti od společnosti Blockchain Food Safety Alliance ukazují, že je blockchain schopen vysledovat pohyb produktů z farmy až do obchodu během několika vteřin, což je značný posun oproti současným systémům. Jak říká mluvčí Blockchain Food Safety Alliance: “Naše řešení je uživatelsky přívětivé s nízkými náklady, které přinese velkou hodnotu všem článkům dodavatelského řetězce od farem, přes dopravce až po samotné obchody.“

Walmart s IBM budou rovněž sdílet předem nahraná videa a webináře, aby se dodavatelé snadno dozvěděli, jak mohou se sledováním potravin začít.

Významná role blockchainu v agrikultuře

Problémy s vysledovatelností potravin jsou již delší dobu trnem v oku všem hráčů zemědělského průmyslu. Možná i proto se stále rostoucí počet lidí z tohoto sektoru zabývá blockchainem, který právě podporuje transparentnost v dodavatelských řetězcích. A nynější snaha Walmartu a Sam’s Clubu není ojedinělým výkřikem do tmy.

Proces vysledování původu potraviny by měl díky blockchainu trvat řádově sekundy nikoliv dny, jak je tomu nyní.

Například v Číně tato technologie vyřešila problémy s dodávkami nekvalitního vepřového a hovězího masa. V rámci výroby palmového oleje se také zkoumají možnosti, jak využít blockchain ke zprůhlednění komplexního průmyslového odvětví, které také s dohledatelností původu konkrétního palmového oleje bojuje. V současné době je k dispozici skutečně nedostatek možností, jak vysledovat palmový olej zpět až k původní plantáži. Z hlediska celosvětové spotřeby palmového oleje se jedná údajně pouze o 17 procent celkového objemu.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.