2 minuty čtení

Postavil nejluxusnější dům světa, ale nikdo ho nechtěl. Teď se konečně prodal za třetinovou cenu

Ať už se rozhodnete prodávat cokoli, od rohlíků přes oblečení až po luxusní nemovitosti, vždycky musíte být schopni odhadnout svou cílovou skupinu.

Americký developer Bruce Makowsky si před pár lety usmyslel, že dá Los Angeles novou dominantu. Nikoli však podle výšky či významu, ale podle ceny. Na začátku roku 2017 tak světlo světa spatřil historicky nejdražší dům, jaký kdy tohle velkoměsto vidělo, s cenovkou 250 milionů dolarů, tedy asi 6 miliard českých korun.

Makowsky se dmul pýchou a desítkám či stovkám reportérů, novinářů a dalších zvědavců hrdě ukazoval svůj výtvor. A všichni, kteří to viděli na vlastní oči, byli opravdu nadšení, někteří neváhali o domě psát jako o "ráji na Zemi". 

Jenže to všechno mělo jeden háček...

Reálně dům koupit nikdo nechtěl. Ačkoli byli všichni naprosto uchváceni neuvěřitelnou koncentrací luxusu, který tento velkolepý dům nabízel, nikdo si nedokázal představit, že by si sám před sebou takovou investici obhájil. A to ani v okamžiku, kdy Makowsky dodal, že součástí domu je flotila luxusních vozů v hodnotě 30 milionů dolarů. 

Ono to totiž vypadá na dost špatně odhadnutou cílovou skupinu. Tento typ domu si nejenom v Los Angeles tradičně pořizují různé extravagantní celebrity, které tím chtějí podpořit svou výstřednost, případně doma občas zapařit se svými "fellas". Jenže kde by tyhle celebrity vzaly 250 milionů dolarů? Jsou zvyklé si pořizovat nemovitosti za 5, 10 nebo třeba 20 milionů dolarů, ale čtvrt miliardy? 

Takovou částku by byl schopen dát jen nějaký opravdu úspěšný podnikatel či investor, jehož konto výrazně překračuje miliardu dolarů. Jenže jak známo, tito lidé dávají zase přednost něčemu decentnějšímu s větším důrazem na soukromí. 

Makowsky tak musel jít s cenou postupně dolů a teprve nyní, po dlouhých třech letech, se mu podařilo najít kupce. Jak informoval deník The Wall Street Journal, jeden zájemce si s Makowskym plácl na ceně 94 milionů dolarů, což je o propastných 62 procent níž, než původní cena domu. Tomu se říká poučení!

Osobně se mi na tom domě nejvíc líbí ta pracovna s výhledem, to je opravdu luxus, který bych si klidně někdy dopřál. Zbytek je spíš kýč. Posuďte sami:

#development #investice #losangeles #reality #nemovitosti

Hodnocení: +17
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.