3 minuty čtení

Leží budoucnost největší sociální sítě v kryptografii?

Jak už jsme informovali v naší expres zprávě, v minulém týdnu odhalil Facebook bezpečnostní problém, který postihl téměř 50 milionů uživatelů. Jedná se o další z řady nepříjemností, spojených s (ne)úmyslným unikem dat uživatelů této sociální sítě. Doufejme, že toto další narušení bezpečnosti povede Facebook k urychlení jeho úsilí o zlepšení ochrany osobních údajů plánovanou aplikací blockchainové technologie.

50 milionů účtů bylo zranitelných vůči případnému útoku

Chyba v zabezpečení účtu, která postihla téměř 50 milionů uživatelských účtů se stala nejvýznamnější bezpečnostní událostí, která dosud společnost zasáhla. Během aktualizace zabezpečení společnosti, následné vyšetřování odhalilo problém se zabezpečením. “Začátkem minulého týdne jsme zjistili, že externí narušitel napadl systémy Facebooku a zneužil chybu, která odhalila přístupové údaje k uživatelským účtům v HTML kódu. K tomuto útoku využil funkci „View as“, díky které mohou jinak uživatelé zjistit, jak se jejich účet zobrazuje přátelům.“

Externí narušitel napadl systémy Facebooku a zneužil chybu, která odhalila přístupové údaje k uživatelským úč­tům.

Během aktualizace zabezpečení bylo také odhaleno, že zmíněná chyba byla výsledkem interakce tří různých nedostatků, které byly všechny spojeny právě s funkcí „View as“.

 
 

Nyní už měla být údajně chyba v zabezpečení opravena, alespoň tak je to popsáno v poslední zprávě zveřejněné po nejnovější aktualizaci zabezpečení. *“Museli jsme obnovit přístupové údaje k téměř 50ti milionům účtů, o kterých víme, že byli v ohrožení, a navíc jsme podnikli ještě preventivní krok, kdy jsme změnili tytéž údaje dalším 40ti milionům účtů, které byly předmětem funkce „zobrazit jako“ během posledního roku. Nakonec jsme samotnou funkci na krátkou dobu deaktivovali, dokud neproběhne důkladná kontrola zabezpečení.

Blockchain může ochránit data uživatelů Facebooku

Tomuto bezpečnostnímu narušení by bylo jistě zbráněno, kdyby Facebook již začlenil blockchainovou technologii do svých systému. Jak možná víte, blockchain umožňuje uživatelům výměnu dat v distribuovaném, decentralizovaném, bezpečném a nenarušitelném prostředí. Síla této technologie spočívá v její transparentnosti. Každý může vidět úhrn transakcí zaznamenaných v blockchainu a co je nejdůležitější, případné změny v blockchainu jsou snadno detekovatelné.

Ve sdělovacích prostředcích se již v nedávné minulosti šířily informace, že americká sociální síť zkoumá možnosti využití blockchainu ve svých systémech.

V květnu letošního roku společnost pověřila vedoucího svého Messenger týmu, aby prozkoumal, jak nejlépe by bylo možné využívat blockchain na platformě Facebook úplně od základních funkcí. 6 září potom informovala CNBC, že Facebook obsadil ve svém týmu zaměřeném na novou technologii dalších šest pozic a některé další ještě stále hledají vhodného kandidáta.

Síla blockchainu spočívá v jeho transparentnosti.

Pro představu – vedoucí Business Development&Par­tnership Blockchain by měl hluboce porozumět technologii blockchainu, jeho možné aplikaci a informovat vedení Facebooku, jak by mohl ovlivnit jeho budoucí plány a případně je realizovat v nových produktech. Máte-li zájem, můžete se stále Facebooku na tuto zajisté lukrativní pozici nabídnout.

Co si myslíte o spojení Facebook a blockchain, má do budoucna nějakou šanci uspět? Zajistí ochranu dat uživatelů této sociální sítě? Odpověď na tuto otázku nám pravděpodobně odhalí blízká budoucnost.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.