3 minuty čtení

Místo spoření můžete vydělávat. Zonky spustilo nový produkt Rentiér.

Příležitostí, jak spořit nebo investovat je spoustu. Lidé hledají investici s minimálním rizikem a zhodnocením, které by mělo vždy pokrýt alespoň inflaci, což spořící účty nesplňují. Zonky tak přišlo s novým produktem, kde nabízí čistý výnos nad 4 %.

Ať už patříte mezi velké, menší investory nebo si jen spoříte peníze, nemělo by vám uniknout, že nyní můžete zhodnotit své peníze zcela bez práce. Na začátku listopadu spatřil světlo světa nový investiční produkt od služby Zonky – Rentiér.

Větší pohodlí

V současnosti už na Zonky investuje téměř čtyřicet tisíc lidí a na základě zkušenosti stávajících i potenciálních investorů přichází česká P2P firma s unikátním produktem. „Chtěli jsme lidem nabídnout něco nového, zároveň zanechat kouzlo a výnos z investování do půjček. Proto náš Zonky Rentiér, kde si sami zvolíte, jaký bude váš výnos, a o zbytek se postaráme my,“ popisuje výkonný ředitel Zonky Pavel Novák, jak bude Rentiér zjednodušeně fungovat. 

Investovat sám za sebe je pro někoho možná hobby, ale pokud chcete trávit svůj čas něčím jiným než sledováním toho, kam své peníze uložíte, je Rentiér šance pro vás. Zkušenější investoři ocení zejména časovou nenáročnost. Pro začínající investory navíc může jít o jedinečnou šanci, jak se vyhnout počátečním chybám. 

Minimální riziko

Právě pocit bezpečí je pro mnoho lidí v Česku rozhodující. Z toho důvodu zůstávají v oblibě spořící účty, kam si velká část Čechů odkládá své úspory. S dostatečně robustním portfoliem však riziko klesá. „Za investory rozložíme peníze do takového portfolia, které bude vyvážené. To ve výsledku znamená rozumný kompromis mezi výnosem a rizikem. Čistý výnos bude nad čtyřmi procenty, což je v současnosti pro investory velké lákadlo,“ říká Novák s tím, že Zonky bude portfolia investorů po celou dobu spravovat a udržovat jejich výnos.

Když se podíváme blíže na čísla, nabízí Rentiér proti investičním nástrojům bank, jako jsou třeba termínované vklady nebo podílové fondy, velmi solidní zhodnocení. Hrubý výnos ukazuje lákavých 7,3 % p. a., ze kterého zbývá po odečtení vstupního poplatku a nákladů za správu portfolia negarantovaný výnos 4,4 % p.a.

Jak budete vydělávat

Na začátku vložíte do nové služby Rentiér 50 968 Kč. Po odečtení vstupního poplatku ve výši 1,9 % investují Zonky 50 000 Kč. Očekávaný hrubý výnos je na úrovni 7,36 % p.a. Průměrný poplatek za správu portfolia je 1,51 % p.a. a očekávané rizikové náklady 1,41 % p.a.(Čistá negarantovaný výnos, který podléhá zdanění, lze očekávat ve výši 4,44 % p.a. Žádné další skryté poplatky. Modelový příklad vychází z aktuální výkonnosti portfolia Zonky. Aktuální výnosy nejsou zárukou budoucích výnosů.

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Konečně něco výnosnějšího, než spořák (4,44 % vůbec není špatné!), ale zároveň ne tak časově náročné, jako investovat půjčku po půjčce. Zonky Rentiér by mohl vyřešit můj problém, kam s penězi. Přemýšlel jsem i nad termínovaným vkladem, ale prostě nemoct se dostat vůbec k penězům mi docela vadilo. Tohle se jeví jako lepší nápad, nakolik u nich investuji už dlouho.
    +2
    • Nikdy jsem přes Zonky neinvestoval a ačkoli bych z toho asi nebyl hned tak nadšený jako vy, docela mi to dává smysl, výnos nad 4 % zní fajn. Ale určitě si to ještě projdu.
      +1
  • Podle mě dává Rentiér smysl, za úvahu to stojí. Není to třeba za nejvyšší výnos, jako obyčejný investor mám až 8%, ale zase na tom rávím dost času. Fakt zvažuju, že to vyzkouším, převedeno na člověkohodiny se mi to možná i vyplatí...
    0
  • Pro mě je zajímavá ta možnost nechat si sestavit vyvážené portfolio a nemuset sledovat každou půjčku. To mi zabírá dost času, který bych rád věnoval něčemu jinému, než koukání do aplikace. Navíc, 4,4% výnos není vůbec špatný na to, že je to vlastně bez "práce" :-)
    0