5 minut čtení

Gates: $20 miliard místo 10 na daních rád zaplatím, ale $100 miliard už mi nepřijde fér

Bill Gates se tento týden na konferenci vyjádřil k návrhu levicové kandidátky na prezidenta Elizabeth Warrenové, která by ráda zavedla daň z čistého bohatství. Varoval přitom před příliš radikálním řešením, které by mohlo poškodit ekonomiku USA.

#Gates se stal dalším dolarovým miliardářem, který plán Warrenové veřejně zkritizoval:

"Zaplatil jsem na daních přes 10 miliard dolarů. Pokud bych měl místo toho zaplatit 20 miliard, je to v pořádku. Ale když řeknete, že bych měl zaplatit 100 miliard.. pak musím začít trochu počítat, kolik mi vlastně zůstane," zavtipkoval jeden z nejbohatších lidí planety ve středu na konferenci New York Times DealBook.

"Ne, dělám si jen legraci. Určitě chcete mít nějaký podněcující systém a máte v něm spoustu prostoru před tím, než začne něco podobného hrozit," dodal vzápětí Gates.

Veřejná debata, která kolem návrhu Warrenové, běží, je však smrtelně vážná. Protože pokud se vládní úřady rozhodnou říznout hlouběji do jmění 1 % nejbohatších, aby mohly zařídit dostupnější zdravotní péči a bezplatné vysokoškolské studium, co to udělá s filantropií a charitativními projekty, které nyní z vysoce bohatých mají prospěch?

Daň Warrenové by se vztahovala na všechny domácnosti, které ročně vydělají více než 50 milionů dolarů. Z každého dalšího vydělaného dolaru nad tuto částku by bohatí museli odvádět 2% daň. A pokud by jejich jmění přesahovalo 1 miliardu dolarů, šlo by o 3 %.

Nejsme v situaci, kdy si nejbohatší nechávají vše pro sebe

Gates, který má dle Forbesu odhadovanou hodnotu 106 miliard dolarů, by tak v současnosti musel mimo svou běžnou daň vzhledem ke svému jmění každoročně zaplatit ještě asi 6 miliard dolarů navíc

O Gatesovi se přitom nedá říci, že by na svých penězích doslova seděl. Jeho nadace Bill and Melinda Gates Foundation již na světové zdraví a řešení dalších problémů lidstva rozdala 50,1 miliardy dolarů. Společně s Warrenem Buffettem také Gatesovi založili projekt Giving Pledge, jehož majetní signatáři se svým podpisem zavázali, že dají více než polovinu svého jmění na filantropii, a to buď za svého života, nebo skrz svou závěť.

Gates již osobně za svou podnikatelskou kariéru na různé projekty a charity rozdal 35,8 miliardy dolaru, tedy asi čtvrtinu svého jmění. Jeho kolega #Buffett 38,78 miliardy dolarů, což je téměř třetina jeho bohatství.

(Jen pro zajímavost, jeden z daňových poradců Warrenové Gabriel Zucman prohlásil, že lidé jako Gates by se měli velmi dobře i za předpokladu, že by navrhovaná daň byla již dávno platná. Zucman spočítal, že pokud by progresivní daň z čistého bohatství platila od roku 1982, Gates by dnes stále měl 13,9 miliardy dolarů a třeba Buffett 10,4 miliardy dolarů. Vše ostatní by spolkl stát).

I přesto, že Gates ihned dodal, že šlo o žert, Elizabeth Warrenová se této poznámky ihned chytla a zareagovala na ni na svém Twitteru: "Vždy se s lidmi ráda sejdu, i když máme na věc jiný pohled. Bille Gatesi, pokud bude šance, velmi ráda vám vysvětlím, kolik přesně byste na mé dani zaplatil (slibuji, že to není 100 miliard dolarů)."

Gates na její tweet diplomaticky zareagoval:

"Vy a další kandidáti vedete velmi zajímavou debatu o tom, jak vyřešit některé z největších problémů našeho světa, jako je globální chudoba nebo hrozící klimatická katastrofa (byť by se o těchto problémech mělo mluvit mnohem více). Velmi si vážím vaší snahy najít způsoby, kterými by šlo něco udělat s nerovnou distribucí bohatství a chudobou u nás doma. I když se v některých řešeních možná neshodneme, určitě se shodneme na tom, že abychom našli cestu kupředu, budeme k tomu potřebovat mnoho chytrých lidí."

Gates ostatně během středeční komise poznamenal, že "se superprogresivním daňovým systémem plně souhlasí," ale zároveň varoval, že pokud by se daň dostala na příliš vysokou úroveň, mohla by se stát rizikem pro hromadění kapitálu, inovace a pověst Ameriky jakožto kolébky inovace pro společnosti z celého světa. Je si plně vědom toho, že je "zářným příkladem existujícího systému", ale raději by podpořil někoho, jehož řešení by k problému nepřistupovalo tak radikálně a bylo by otevřenější kompromisům.

Ozývají se i další miliardáři

Návrh Warrenové již dříve zkritizoval CEO banky JPMorgan Chase Jaime Dimon, rovněž dolarový miliardář, který řekl: "Používá poměrně nevybíravé výrazy, někteří by to možná označili za urážení úspěšných lidí."

Podobně se do kandidátky opřel i další miliardář a investor Leon Cooperman: "Nepotřebuji, aby mi Elizabeth Warrenová říkala, že jsem flákač a že miliardáři jsou flákači. Takovéto urážení miliardářů absolutně nechápu. Svět je dnes výrazně lepším místem pro život právě kvůli lidem, jako je Bill Gates, Michael Bloomberg, David Rubenstein, Bernie Marcus nebo Ken Langone. Tohle je idiocie. Snaží se hrát na nejnižšího společného jmenovatele a v podstatě se snaží upoutat pozornost lidí tím, že jim slibuje spoustu věcí zdarma."

Co si o dani Warrenové myslíte vy? Poslali byste ji jako Cooperman někam, nebo byste zaujali diplomatický postoj Gatese a zkusili najít kompromis, který by státnímu rozpočtu pomohl, ale vás zároveň nezruinoval?

#aktuality #miliardari #dan #elizabethwarren #politika #nerovnost

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Je šlechetné chtít zlepšit, zdravotnictví atp. formou zdanění extrémně bohatých lidí. Na druhou stranu to co řekl Cooperman rozhodně také není od věci.
    +1
  • Stejně to bude Trump versus Bloomberg, takže je to vlastně jedno :))
    +1