3 minuty čtení

Chamtivost žene lidstvo k vyšším výkonům, objem vyrobeného kokainu je na rekordních hodnotách

Ekonomice se daří a lidé mají k dispozici rekordní finanční prostředky, pracovní nároky však zároveň s tím rostou na objemu, a tak jsou tyto finance čím dál častěji využívány na látky podporující výkonnost. Nebo zábavu, samozřejmě.

Efraín Silva, padesátiletý farmář z Kolumbie, se prochází po svém poli v centrální části země a v jednu chvíli ukáže na osaměle stojící keř koky. "Tenhle tady musel nechat nějaký líný voják," říká s pobaveným úsměvem reportérům The Economist, kteří se nedávno vydali do jihoamerické země zjišťovat, jakým způsobem se státu daří bojovat proti obchodování s nechvalně proslulou drogou.

Silva je jedním z mnoha farmářů, kteří se dlouhá léta živili pěstováním koky, než však na jejich pole nastoupila armáda, aby v rámci boje proti drogám úrodu kompletně zničila. Silva tak dnes, stejně jako další "postižení", pěstuje klasické plodiny, jako je třeba kakao či avokádo. Jestli se však daří tímto způsobem omezit obchod s drogami? Ani náhodou! Naopak, objem vyrobeného kokainu stále roste.

Podle nedávné studie Úřadu pro drogy a kriminalitu (UNODC) při OSN zaplavuje nyní kokain globální trhy v rekordním množství. Podle odhadů analytiků dosáhl celkový objem vyrobeného kokainu v roce 2017 dokonce 1976 tun, což je o 25 % více, než v roce předchozím.

Největším producentem je již zmíněná Kolumbie, která se stará o celých 70 % globální produkce. K meziročnímu nárůstu produkce o 31 % jihoamerické zemi pomohlo zvětšení plochy, na které se koka pěstuje, o více než 17 %. Jak se tedy ukazuje, boj armády s plantážemi je podobný tomu Dona Quijota s větrnými mlýny.

Co je tím důvodem? Jak vysvětluje farmář Silva, dokud pěstoval koku, byl schopný vydělávat na své živobytí. Jenže s novými plodinami je to téměř nemožné. Nejbližší asfaltová silnice je od jeho farmy šest hodin jízdy po rozbitých polních cestách, na které může opravdu jen pár druhů vozidel. Dostat tak sklizené kakao či avokádo do obchodů je pro něj skoro nadlidský úkol.

S kokou to naopak bylo velmi jednoduché, jak říká Silva, protože narcos naučí každého farmáře listy koky zpracovávat hned na farmě, takže z jednoho akru sklizených listů koky farmář vyrobí rovnou kilo kokainové pasty. A přepravit následně takovou malou zásilku je výrazně jednodušší a praktičtější než náklaďák plný ovoce. O penězích za ní utržených nemluvě. Silva by se tak rád ještě někdy k pěstování koky vrátil.

V roce 2017 podle zprávy užívalo kokain celosvětově více než 18 milionu lidí, z toho nejvíce v Severní Americe, Austrálii a západní Evropě, tedy bohatších oblastech. Jak se také ukazuje, díky rostoucí ekonomice je nyní kokain mnohem dostupnější střední třídě, pro kterou se dříve jednalo spíše o nedostupný luxus.

To potvrzují i rozbory odpadních vod ve velkých evropských městech, podle nichž v letech 2011 až 2018 došlo k nárůstu užívání kokainu odhadem o 56 %. A jak analytici dodávají, jedná se o poměrně konzervativní odhad, realita může být mnohem dramatičtější.

Globální spotřeba kokainu roste.

#kokain #koka #narkotika #drogy #kolumbie #mafie #narcos

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.