4 minuty čtení

Nová vědecká studie našla jednu vlastnost, která je pro kariérní úspěch důležitější než inteligence

Když selžete a máte pocit, že to nebylo vaší vlastní vinou, jsou vaše následující kroky extrémně klíčové pro to, zda v budoucnu uspějete, či nikoliv.

Vzpomeňte si na některé své první kariérní neúspěchy. Možná vás nevzali na vytouženou vysokou školu. Nebo jste se dostali do zúženého výběru zájemců o vysněné pracovní místo, ale nevyšlo to. Anebo jste byli kandidáty na povýšení, které ale nakonec dostal kolega, jež si ho rozhodně zasloužil méně.

Když se na svá první zklamání a neúspěchy podíváte zpětně, pomohly vám nakonec v kariéře, nebo ji spíš nevratně poškodily či rovnou zničily? Zajímavá nová studie s ještě zajímavějším vzorkem respondentů, která se objevila minulý měsíc, ukazuje, že neúspěchy v zárodcích kariéry mohou v konečném důsledku přinést ovoce, ba přímo bohatou úrodu. Ale jen pokud se jimi nedáte odradit.

A teď už ke zmíněné studii. Vědci z obchodní školy Kellogg School of Management, jež spadá pod Severozápadní univerzitu v americkém státě Illinois, si vzali na paškál dvě konkrétní a velmi specifické skupiny svých kolegů vědců. Celkem šlo o 1000 vědců, kteří na první pohled na papíře vypadali jeden jako druhý. Pracovali ve svém oboru zhruba stejně dlouho a publikovali přibližně stejný počet studií. Byl mezi nimi jen jeden podstatný rozdíl - někteří z nich jen o chlup neprošli sítem pro zisk prestižního grantu a druzí se zase tak tak ke grantu dostali.

Skupina obdarovaných v této studii dostala "na hlavu" grant o průměrné hodnotě 1,3 milionu dolarů na dobu 5 let, aby mohli nadále pokračovat ve svém výzkumu. Takový grant zpravidla vědci téměř zaručuje, že dříve či později získá smlouvu na nějaké univerzitě a nebude se už muset o práci či financování svého výzkumu strachovat vůbec. Naopak když vědec podobný grant nedokáže získat, může to pro jeho kariéru znamenat nepříjemnou stopku - která zamrzí zejména v případě jedné z našich skupin, které peníze na výzkum unikly jen o kousek.

Nyní přichází ta zajímavá část - autoři studie se podívali, jak se skupině, jež tak tak grant obdržela, a jejím protějškům, kteří odešli s prázdnou, kariérně dařilo v následujících 10 letech. Co myslíte, jak to dopadlo? Konečně zjištění překvapilo i samotné autory: "Ti, kteří neuspěli, se nakonec stali lepšími," konstatoval spoluautor studie Dashun Wang.

Vytrvalost se vyplácí

Aby byl obrázek kompletní, je potřeba říci, že někteří vědci, jež s žádostí o grant neuspěli, zcela skončili. V podstatě to vzdali. Selhání v odmítnuté skupině vytvořilo jakýsi filtr, který odstranil ty, jež měli malou šanci na úspěch.

Ale ti, kteří i přes prvotní neúspěch zůstali ve svém oboru, se nejenže dokázali postavit zpět na nohy, ale během oněch 10 let dokázali dokonce překonat své kolegy. Jejich kariéry byly ve srovnání s těmi, kteří grant vyhráli a měli hned od začátku výhodu v podobě štědrého grantu na řadu let, nakonec úspěšnější.

Studie mimo jiné prokázala, že vědci, kterým grant původně tak tak unikl, z dlouhodobého pohledu publikovali úspěšnější studie. Zatímco si jejich šťastnější kolegové užívali pětiletých grantů, měli členové méně úspěšné skupiny během stejných pěti let dokonce vyšší šanci, že jejich publikovaná studie zaujme a získá úspěch. A to i bez zmíněných 1,3 milionu, které dostali kolegové.

Teorie za výsledkem této studie je poměrně jednoduchá: Neúspěchy v začátcích vaší kariéry vás mohou zpomalit. Ale vždycky tato zpomalení můžete využít jako motivaci. Místo demotivace a poraženeckých nálad se můžete do práce opřít ještě s větší vervou, víc studovat, zlepšovat se, až jednoho dne zjistíte, že jste překonali i ty, kteří byli na počátku daleko před vámi.

"Selhání je devastující, ale může být pro lidi i palivem," dodal Wang.

Hodnocení: +42
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.