7 minut čtení

Mohl dnes zakladatel Instagramu soupeřit o pozici nejbohatšího člověka světa?

Aplikace Instagram je jedním z technologických hitů posledních let. Dnes má kolem jedné miliardy uživatelů a patří jednoznačně mezi nejoblíbenější sociální sítě na světě. Od Facebooku to byl opravdu skvělý obchod, když tuto aplikaci koupil v roce 2012 za rovnou miliardu dolarů. Ale co pro samotné zakladatele? Neunáhlili se trochu? Jakou hodnotu dnes mohly mít jejich podíly?

Budeme nyní tak trochu kouzlit s čísly, ale určitě nebudeme moc vzdáleni tomu, co se jistě několikrát muselo v posledních letech odehrávat v hlavách původních zakladatelů Instagramu, Kevina Systroma a Mikea Kriegera.

Oba spoluzakladatelé byli součástí transferu, ale před několika dny Instagram nadobro opustili. Díky tomu, že část původní ceny z roku 2012 byla zaplacena v akciích Facebooku a ten od té doby zvýšil svou hodnotu, odcházejí oba zakladatelé s nemalým majetkem. Systrom má nyní na kontě asi 1,4 miliardy dolarů, Krieger částku kolem 350 milionů dolarů.

Z obou mladých programátorů se tak během pár let stali velmi bohatí a úspěšní muži, kteří mohou svůj majetek v klidu rozmnožovat například investicemi. A nebo si prostě až do konce života užívat důchodu. My se však neubráníme propočtům, které nám ukáží, že dnes mohli mít oba mladíci klidně i desetinásobný majetek. A nebo padesátinásobný, záleží, jak by se jim dařilo.

Hodnota Instagramu dnes

Jakou by měl samotný Instagram hodnotu dnes, pokud by zůstal samostatnou firmou a vydal se pro peníze na burzu? Velmi složitá otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď.

Když Facebook kupoval Instagram v roce 2012 za jednu miliardu dolarů, měla aplikace 30 milionů uživatelů. Dnes jich má rovnou miliardu. Byla by tedy hodnota 33 miliard dolarů? Těžko. Finální hodnotu určuje mnohem více faktorů, než jen počet uživatelů a i kdyby to tak bylo, miliarda uživatelů má mnohem větší hodnotu, než třiatřicetinásobek 30 milionů uživatelů.

Vezměte si například Facebook, ten má 2 miliardy uživatelů a trh jej oceňuje na 475 miliard dolarů. Měl by tedy Instagram hodnotu poloviny Facebooku, konkrétně 237,5 miliardy dolarů? V tu chvíli by měl Kevin Systrom se svým podílem 40 procent majetek v hodnotě 94,8 miliardy dolarů a byl by na třetím místě nejbohatších lidí světa hned za Billem Gatesem. Vypadá to jako lákavá zápletka, ale narovinu, velmi vzdálená pravdě.

Dnešní hodnota Instagramu? Odhadem 50 – 100 miliard dolarů

Můžeme však vycházet z určitých tržních průměrů. Snapchat, další velmi oblíbená sociální síť s dost podobným „byznys modelem“ jako Instagram, jde dnes trhem ohodnocen na 10 miliard dolarů při 188 milionech uživatelů. Twitter je na hodnotě 21,5 miliardy dolarů při 335 milionech uživatelů, ale ještě před výslechy před kongresem z důvodu ochrany dat uživatelů a fake news jeho hodnota dosahovala v červnu letošního roku 35 miliard dolarů.

To už by se očividně dalo brát jako menší vodítko, když vezmeme v potaz, že Snapchat dodnes pořádně neobjevil kvalitní zdroj příjmů a veze se jen na vlně oblíbenosti a Twitter už naopak nějakou dobu bojuje se stagnací počtu uživatelů.

Pokud bychom vycházeli z ohodnocení Twitteru a Snapchatu, mohl by dnes Instagram kótovaný na burze dosahovat hodnoty 50 – 100 miliard dolarů. To už se zdá reálnější. Vše by však záleželo na tom, jak by se Systrom s Kriegerem projevili nejen jako zapálení startupisté s nápadem, ale také jako podnikatelé, kteří rozvíjejí svůj byznys.

Uřídili by to?

A právě v tom leží možný kámen úrazu. Spoustu dnešních úspěšných mladých startupistů, Zuckerbergem počínaje a Systromem s Kriegerem konče, nemá o klasickém řízení firmy ani páru. Nemysleme si, že Zuckerberg byl na začátku dobrým podnikatelem. Ani náhodou. Dost možná jím není ani dnes. Tito mladí vizionáři umějí přijít s geniální myšlenkou, ale další rozvoj firmy po cestě na burzu je více v režii investorů a dosazených výkonných manažerů. A právě toho se dost možná Systrom s Kriegerem obávali, neustálý stres a každodenní tvrdá práce není pro každého.

Jelikož Instagram ani po roce a půl fungování nevěděl, jak vydělávat peníze, byl v pozici, kdy se musel jasně rozhodnout – buď exit a nebo přísun dalších investorských peněz za cenu snížení podílů zakladatelů a jejich celkového vlivu na chod firmy. A čím déle tato vyloženě startupová fáze trvá, tím silnější pozici mají ve firmě právě investoři.

Je také možné, že exit byl jediným východiskem, jak mohla firma přežít

Pokud by tedy Instagram zůstal samostatnou firmou s cílem dostat se na burzu, podíly Systroma s Kriegerem by se pravděpodobně dost výrazně snížily. A přitom by však museli pracovat ještě náruživěji, než pod bezpečnými křídly Facebooku.

Dá se tedy předpokládat, že pokud by dnes byl Instagram na burze a překonal do té doby všechny překážky a zároveň přišel s funkčním byznys modelem, který na jedné straně zajistí dostatečné příjmy a na straně druhé nezpůsobí odliv uživatelů, nepatřili by Systrom s Kriegerem mezi ty absolutně nejbohatší lidi planety. Na druhou stranu, měli by určitě víc, než dnes opravdu mají.

Je také otázkou, zda by růst uživatelské základny a celkové PR byly tak výrazné, kdyby nedošlou k exitu Facebooku. To jsou vše otázky, na které už dnes nikdo odpověď nenajde.

Kolik tedy dnes mohli zakladatelé mít?

Pokud bychom se drželi scénáře výše popsaného, tedy že firmu by z větší části ovládli investoři a díky jejich penězům by si Instagram zajistil dostatečný růst a čas na nalezení zdroje příjmů, mohli bychom vyjít z valuací ostatních firem, které dnes na burze opravdu jsou. Jak už bylo zmíněno výše, v takovém případě bychom u Instagramu sledovali hodnotu mezi 50 a 100 miliardami dolarů. V případě, že by zdroj příjmů nebyl tak výkonný, podobně jako u Snapchatu, jednalo by se spíše o nižší hodnotu, tedy kolem 50 miliard dolarů.

Pokud by klesal podíl zakladatelů, dá se předpokládat, že Systrom by dnes měl něco kolem 15 procent. To je podíl, který většině CEO úspěšných startupů zůstává po všech investičních kolech. Stejný podíl má Zuckerberg ve Facebooku či Bezos v Amazonu. Systrom by mohl mít klidně více, klidně méně, ale v tomto odhadu se držíme veškerých možných tržních průměrů. V takovém případě by měl Kevin Systrom majetek v hodnotě kolem 7,5 miliardy dolarů. To vypadá přecijen o trochu lépe, než 1,4 miliardy, že?

Mohl mít dnes Kevin Systrom majetek v hodnotě 20 miliard dolarů? Dost možná ano

To byl velmi střízlivý a reálný odhad. Ale pokud by byl Systrom šikovným a pracovitým podnikatelem, mohl na tom být ještě mnohem lépe. Kdyby díky průzkumu trhu rychle odhalil zdroje příjmů (inspirace bylo už na trhu dost), spustil programatický nákup reklamy (tak jako Facebook či Google) a nebál se vedení týmu většího než 13 lidí (tolik zaměstnanců mel Instagram, když ho Facebook kupoval), ubránil by se klesajícímu podílu. Dostatečně vysoké obchodní příjmy by samozřejmě ocenil také trh, takže bychom se ve valuaci přiblížili spíše horní hranici, tedy ke 100 miliardám dolarů.

Pokud by Systrom dokázal jít touto cestou, mohl by si ve firmě udržet i 20% podíl, čímž by hodnota jeho majetku stoupla až na 20 miliard dolarů. Krieger by měl se svými 5 % majetek v hodnotě 5 miliard dolarů. Oba by tedy měli cca patnáctinásobek toho, co mají dnes.

Ano, jsou to všechno jenom kdyby a Systrom s Kriegerem mohou být naprosto v klidu i se svým aktuálním majetkem, ale řekněme si narovinu, kdo by se takovým úvahám ubránil?

Tak či tak, bude nyní zajímavé sledovat další cestu těchto dvou mladých podnikatelů. Přikláníme se spíše k možnosti, že do důchodu se ještě nechystají a tak můžeme jen očekávat, jakých projektů se od nich v nejbližší době dočkáme. Klid na to budou mít dostatečný.

Hodnocení: +3
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Dokud do detailu neznáme tehdejší situaci, těžko můžeme soudit. Třeba už tehdy měli investoři díky smlouvám tak silnou pozici, že tlačili na exit, protože nevěřili, že Systrom dokáže najít příjmy. A pokud si ani on nevěřil, bylo vymalováno. Ale ano, souhlasím, že nemyslet na to musí být mega těžký :D
    +1
  • Asi bych neusnul :D
    +1