2 minuty čtení

Recenze knihy: Bruce Lee - Umělec života

Ačkoli zemřel velmi mladý, stihl toho za svůj život mnohem víc, než by stihl průměrný člověk za deset životů. Bruce Lee byl opravdovou ikonou a renesančním člověkem.

Když přesně 20. července 1973 ve věku pouhých 32 let zemřel, byla to rána pro celý svět. Hvězda amerického rodáka s hongkongskými kořeny do té doby neustále stoupala a nebýt osudného požití prášku na bolest hlavy, nadšení fanoušci by se nepochybně dočkali mnoha dalších filmových trháků.

Bylo by však mylné domnívat se, že Bruce Lee byl jen bojovníkem s hereckým nadáním. Mezi jeho velké zájmy patřil rozvoj člověka a tak věnoval mnoho času studiu filozofie a psychologie.

„Už jako malé dítě jsem v sobě měl neustálou touhu po růstu a zlepšování. Upřímný a čestný rozvoj vlastního potenciálu je podle mě hlavní povinností každé lidské bytosti.“

Bruce Lee

Bruce Lee byl silný člověk s tak čistou koncentrací energie, že mu nikdo, kdo se s ním na plátně nebo osobně setkal, nemohl odolat. Všechny přitahovalo jeho nadšení pro život a vědění. Bruce Lee byl dychtivý a velmi zaujatý čtenář, hodně psal, spojoval myšlení Východu a Západu v jedinečnou osobní filozofii sebepoznávání.

Kniha Bruce Lee, umělec života zkoumá vývoj názorů Bruce Lee na kung-fu, filozofii, psychologii, poezii, jeet kune do, herectví a sebepoznávání a způsob, jak je uplatňoval. Tuto knihu sestavenou ze soukromých poznámek Bruce Lee uzavírá výběr z jeho dopisů, které výmluvně demonstrují, jak skloubil své myšlení s činy a radami druhým. Obsahuje také řadu konceptů vybraných prací, ukazuje, jak se myšlení Bruce Lee vyvíjelo a léty tříbilo a jak se myšlenky, o nichž četl a psal, odrážely v jeho práci a každodenním životě.

I když nepatříte mezi vášnivé fanoušky bojových sportů, může se tato kniha stát vaší oblíbenou inspirativní četbou, ke které se budete pravidelně vracet.

Hodnocení Warengo: 9/10

Bruce Lee – Umělec života
Autor: John Little
Vydává: PRAGMA
Čas čtení: 6 hodin

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.