3 minuty čtení

Jednou z největších životní lží je rada "následujte svou vášeň," říká Mark Cuban

Následujte svou vášeň a úspěch se dostaví. Tak zní často rada moudrých knih a mentorů těm, kteří v životě hledají své místo. Úspěšný americký podnikatel Mark Cuban to však považuje za velkou lež.

Mark #Cuban je nepochybně úspěšným člověkem. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století vybudoval svou první firmu Microsolutions, kterou prodal za 6 milionů dolarů. Následně se přesunul na internet, kde vytvořil v podstatně první streamingovou společnost Broadcast.com, aby ji na konci tisíciletí, v době vrcholící dot-com bubliny, koupila společnost #Yahoo za 5,7 miliardy dolarů.

Cuban měl jako každý správný Američan jednu celoživotní vášeň – v jeho případě basketbal. Proto si za vydělané peníze pořídil #Dallas Mavericks, profesionální basketbalový tým hrající americkou NBA. A na majitele trochu netradičně pravidelně sedává hned vedle hřiště a viditelně prožívá každý rozhodující moment zápasu. Jeho vášeň se mu však vyplatila, z dřívějšího ligového otloukánka se stal suverénní tým, který už dokonce jednou vyhrál titul.

Přesto Cuban rozhodně tvrdí, že byste neměli následovat svou vášeň, protože to nemusí být ta správná cesta k úspěchu. Ani Cuban se ihned nevydal do světa sportu, ale postupně budoval firmy, do kterých dokázal vložit svůj čas a úsilí. A které dávaly byznysový smysl.

Úsilí, ne vášeň

„Jednou z největších lží života je rada "následujte svou vášeň“. Každý vám říká ´Následujte svou vášeň, následujte svou vášeň´. Například já jsem toužil po tom stát se baseballistou. Ale pak jsem si uvědomil, že nehodím míček větší rychlostí než 70 mil v hodině. Pak jsem toužil stát se basketbalistou, ale uvědomil jsem si, že nevyskočím z místa výš než 7 palců. Na světě je opravdu hodně věcí, po kterých toužím a jsou mojí vášní. Opravdu hodně," řekl Cuban v podcastu #Amazon Insights for Entrepreneurs.

Místo vášně se však raději podívejte po smysluplné oblasti, do které vložit své úsilí a svůj čas. Protože právě v této oblasti máte nakonec tu největší šanci na úspěch.

„Ty věci, ve kterých jsem nakonec uspěl, byly původně těmi, do kterých jsem vkládal veškeré úsilí. Proto byste se neměli soustředit na svou vášeň, ale na otázku ´Do čeho vkládám nejvíce svého času?´. Nakonec totiž to, do čeho vkládáte veškerý čas a úsilí, bude tím, v čem jste opravdu dobří,“ vysvětluje Cuban svůj pohled.

Šedesátiletý podnikatel zároveň ubezpečuje, že takové směřování neznamená stres a nudu, ale naopak velkou zábavu a schopnost zdolávat překážky.

„Pokud jste v něčem dobří, bude vás to i bavit. Nikdo neskončí s něčím, v čem je dobrý, protože být dobrý je zábavné. Je zábavné být v něčem jedním z nejlepších,“ říká Cuban.

Člen poroty úspěšné televizní show Shark Tank zároveň s tím vyzdvihuje důležitost úsilí. Bez úsilí byste totiž nemohli uspět v žádné oblasti.

„Abyste se v něčem mohli stát nejlepšími, musíte do toho vložit veškeré úsilí. Takže nenásledujte svou vášeň, ale své úsilí. A ještě jedna rada: Jediná věc ve vašem životě, kterou můžete mít opravdu po kontrolou, je vaše úsilí,“ radí zkušený investor.

#osobnirozvoj #uspech #psychologie

Hodnocení: +18
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.