8 minut čtení

Elon Musk v problémech: americká komise pro cenné papíry ho obvinila z podvodu

Americká komise pro cenné papíry žaluje generálního ředitele společnosti Tesla. 7. srpna měl vydat falešné a zavádějící prohlášení ve svém tweetu, podle něhož měl údajně nabídku na převzetí automobilky do soukromých rukou za cenu 420 dolarů za akcii. SEC tvrdí, že si Musk byl vědom, že na stole takovou nabídku nemá a obviňuje ho z vědomého uvedení veřejnosti v omyl.

Akcie výrobce elektromobilů klesly po vydání těchto zpráv až o 14 procent. SEC prohlásila, že Muskův původní tweet o převzetí Tesly do soukromých rukou byl falešný a zavádějící. Navíc pokračoval dalším oznámením nezakládajícím si na pravdě: “Podpora investorů je potvrzena. Jediné, co stojí v cestě převzetí je hlasování akcionářů.“ Tento tweet měl údajně způsobit tržní chaos a poškodit investory.

“Musk věděl, že obě z těchto tvrzení jsou falešná či zavádějící, protože pro ně neměl žádný reálný základ. Když vyšel s těmito informacemi ven, musel vědět, že nikdy neproběhly žádné diskuze o převzetí do soukromých rukou za 420 dolarů za akcii s žádným potenciálním zdrojem dostatečných finančních prostředků. Rovněž neprovedl žádný průzkum, zda by současní investoři nemohli zůstat v Tesle, i jako soukromé společnosti, prostřednictvím k tomu zřízenému účelovému fondu, nebo zda podporují případný převod Tesly,“ zaznělo v prohlášení komise.

Jihoafrický rodák reagoval na obvinění ze strany SEC následovně: “Neoprávněné jednání ze strany SEC ve mně zanechává hluboký smutek a zklamání. Vždycky jsem se snažil podnikat transparentní kroky v nejlepším zájmu investorů. Čestnost a bezúhonnost jsou nejdůležitějšími hodnotami v mém životě a fakta ukazují, že jsem je nikdy v žádném případě neohrozil.“

Kde leží pravda?

Jak už bylo řečeno, Musk 7. srpna oznámil, že získal finanční prostředky na celý obchod a poslední zbývající krok, který je třeba splnit k dotažení procesu je souhlas investorů. O několik týdnů později však ohlásil, že se Tesla soukromou společností nestane. Musk nakonec prozradil, že financování této dohody ve skutečnosti zajištěno nebylo a že byly diskuse utnuty už v jejich raných fázích. K situaci se tehdy Elon Musk vyjádřil následovně: “Po zvážení všech faktorů jsem se včera sešel s představenstvem společnosti a oznámil mu, že by bylo podle mého názoru lepší, aby zůstala Tesla veřejná, představenstvo souhlasilo.“

Financování této dohody ve skutečnosti zajištěno nebylo a diskuze byly utnuty už v jejich raných fázích.

Ihned po Muskově tweetu akcie Tesly stouply o 6 procent a celý den zakončily dokonce o 10 procent výše. Šušká se, že Musk nesnášel investory spekulující na pokles akcií společnosti. Několik měsíců předtím například tweetoval, že může z Tesly udělat soukromou společnost a že se tak tito investoři velmi spálí. Jak je uvedeno v obvinění: “Například 17. června 2018 Musk na Twitteru oznámil, že mají spekulanti ještě asi tři týdny, než jejich krátké pozice explodují.“ Bylo tedy hlavním Muskovým snažením poškodit právě tyto spekulanty?

Jakých 5 nejdůležitějších věcí dále zaznělo v prohlášení SEC?

 

#1 Musk vybral cenu 420 dolarů, protože si myslel, že je to důvtipné.

Musk údajně vypočítal cenu na základě zavírací ceny z předchozího dne, ke které přidal 20 procent, což považoval za výši standardní prémie při soukromých transakcích. Tento výpočet vyústil v cenu 419 dolarů, přičemž Musk uvedl, že zaokrouhlil cenu na 420, protože se nedávno dozvěděl o významu tohoto čísla v konopné kultuře a myslel si, že jeho přítelkyně bude výběr této cifry považovat za obzvlášť důvtipný, což samozřejmě není významný důvod pro výběr právě takové ceny. Ve světle nedávného konopného skandálu se tato strategie zdá být minimálně nevhodnou.

 

#2 Finanční ředitel společnosti a vedoucí komunikace se snažili téměř okamžitě napravit vzniklé škody.

CFO Tesly poslal Muskovi textovku už 35 minut poté, co vyšel jeho tweet: “Elone, jsem si jistý, že jste přemýšlel o širším dopadu vašeho sdělení na zaměstnance a potenciální investory. Nepomohlo by však, kdyby pro vás vedoucí komunikace připravil příspěvek na blog nebo email pro zaměstnance?“ Musk na zprávu odpověděl stručně: “Jo, to by bylo skvělé.“ Následovala zpráva, že se na emailu ihned začíná pracovat a už dvě hodiny poté Musk poslal email, který byl posléze zveřejněn i na blogu, kde uvádí důvody, proč chce s Teslou přejít do soukromých rukou.

 

Elon Musk považoval výběr ceny 420 dolarů za obzvláště důvtipný.

#3 Otázky přišli téměř okamžitě, ale Musk se k nim šest dní vůbec nevyjadřoval.

Během několika minut od Muskova tweetu se vedoucímu jeho kanceláře ozval první investor: “O čem to Elon mluví? Nedává to žádný smysl. Soukromé převzetí by bylo pro všechny akcionáře velkým zklamáním, kdyby byli takto náhle postaveni mimo hru.“ O několik minut později už psali Muskovi i byznys novináři. Musk se však nijak nevyjadřoval ještě dalších 6 dní, ačkoliv nebyl během těchto dnů předložený žádný oficiální návrh na převzetí.

 

#4 Vedoucí vztahů s investory se situací zjevně nebyl obeznámen, což ji akorát zhoršilo.

Podle obvinění hned tři analytici oslovili během několika hodin po zveřejnění tweetu vedoucího vztahů s investory, aby se informovali, zda společnost skutečně získala zmiňované finanční prostředky. Ve všech třech případech zazněla kladná odpověď. Jeden z analytiků pokračoval ve svých otázkách: “Zajištěné financování znamená, že je podepsaná dohoda nebo se jedná pouze o ústní příslib?“ Na tuto otázku musel vedoucí pro vztahy s investory odpovědět, že vlastně neví, ale předpokládá, že když se šlo s touto informací na veřejnost, tak je nabídka tak solidní, jak jen to je možné. Pravda se však ukázala až o několik týdnů později.

 

#5 Potenciální dohoda, o které si Musk myslel, že by mohl se saudským fondem uzavřít byla podmíněná vybudováním továrny Tesly na Blízkém východě, tento detail však CEO automobilky nikdy nepotvrdil.

Saudskoarabský fond byl poprvé zaujatý vyhlídkou na stavbu továrny na Arabském poloostrově už v roce 2017. Tato možnost mu byla předložena opět 31. července letošního roku, když se měl Musk s jeho vyjednávacím týmem opět setkat. Podle obvinění musel Musk ukázat, že je otevřen této myšlence, ale neučinil žádný oficiální závazek. Pokud by bylo zřízení výrobního zařízení Tesly na Blízkém východě předpokladem pro možnost převzetí automobilky fondem, bylo do značné míry závislé na výši kapitálu, který byl fond ochotný do Tesly investovat. Musk však se zástupci fondu svá očekávání vůbec neprodiskutoval.

Co se bude dít dál?

Elon Musk je srdcem i duší Tesly. Pokud bude chtít SEC dostát svým obviněním, bude muset Musk odstoupit ze svých postů předsedy představenstva a generálního ředitele a nebude smět vykonávat ani jakoukoliv jinou výkonnou nebo ředitelskou funkci ve veřejně obchodovatelné společnosti.

“Nutit ho odstoupit ze svých pozic je pro Teslu zničující hrozbou,“ prohlásil profesor právnické fakulty Kolumbijské univerzity, John Coffee a pokračoval: “Tesla bez Elona Muska má podstatně nižší hodnotu. Sankce by tak dopadla hlavně na akcionáře Tesly. Kdo by dále společnost řídil?“

 

Jak vážná jsou obvinění ze strany SEC?

Velmi vážná. Komise se rozhodla postupovat v souladu s nařízením 10b-5 amerického burzovního zákona, který se používá při podezření z insider tradingu a manipulování s trhy. Musk může teoreticky dostat celoživotní zákaz působení ve výkonné funkci veřejně obchodovatelné společnosti. Alespoň malou útěchou všem, kdo jihoafrickému rodákovi fandí může být, že SEC nepožádala o konkrétní časový rámec a obvykle se jedná o časově ohraničené období.

 

Musk může teoreticky dostat celoživotní zákaz působení ve výkonné funkci veřejně obchodovatelné společnosti.

Co bude následovat?

Obvykle jsou tyto spory řešeny dohodou. Není příliš obvyklé, aby došly až k soudu. “Většina obviněných se snaží mimosoudně dohodnout, jak nejrychleji to je možné, ale Elon Musk nikdy nebyl perfektně racionální osobou,“ říká profesor Coffee. I kdyby se však chtěl Musk domluvit mimosoudně, tak mohou licitace trvat týdny nebo až měsíce.

Taková situace by mohla představovat pořádné problémy pro zadluženou Teslu. Společnost tvrdí, že nepotřebuje externí financování, ale finanční analytici se domnívají, že bude muset společnost velmi brzy získat peníze, aby zaplatila splatné dluhy a mohla investovat do rozvoje svého podnikání. Investoři však mohou odmítnou myšlenku půjčit Tesle další peníze, pokud bude osud jejího generálního ředitele nejistý, a navíc začnou ze společnosti utíkat členové vrcholného vedení.

Je tak dost dobře možné, že Musk dosáhne dohody, která mu umožní zůstat sice v méně důležité roli, ale především setrvat ve společnosti. Proč by měla SEC chtít ublížit společnosti víc než samotný tweet?

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.