7 minut čtení

10 nejslavnějších investorů, kteří kdy chodili po této planetě. Díl 1.

Stejně jako každé jiné odvětví našeho světa má i finanční sektor své superstar představující příběhy úspěchu, které by chtěl každý začínající investor následovat. Za více než stoletou historii skutečně seriózního investování, určitě najdeme řadu mužů a žen, kterým se podařilo investovat malé objemy peněz, jenž se nakonec nafoukly do astronomických objemů.

Určitě je fajn se dozvědět, jak se naše vzory dostali ze dna až na samotný vrchol. Pokud budeme mluvit o investování, pak by každý rád věděl, jak se dostali největší hráči tam, kde se nacházejí, abychom mohli napodobit jejich strategie a techniky a sami tak vydělali hromady peněz. Bohužel, o úspěchu na úrovni Warrena Buffetta si může drtivá většina z nás nechat jen zdát, nicméně nám to nebrání, abychom se nechali alespoň inspirovat některými špičkovými investory naší historie a současnosti. Zde nabízíme první polovinu z výběru deseti nejlegendárnějších investorů, kteří kdy v investorském světě působili:

 
Bill Gross – 74 let, zakladatel PIMCO – aktiva pod správou: 1,77 bilionu USD

“Nalezení nejlepší osoby nebo nejlepší společnosti, kam investujete vaše peníze, je jedním z nejdůležitějších finančních rozhodnutí, které v životě učiníte.“

Tento manažer fondů a filantropista je známý také jako „král dluhopisů“ – jedním z nejlepších investorů všech dob se stal díky úspěchu v investicích s fixním výnosem. Bill Gross založil malou investiční společnost s názvem PIMCO, která má v současné době pod správou 1,77 bilionu dolarů aktiv. V minulosti byl dle hodnoty dokonce největším správcem dluhopisových fondů na světě.

Král dluhopisů tak není typickým typem velkého investora. Doporučoval však vždy investorům vkládat kapitál do „reálné ekonomiky“ – společností, které jsou na tom dobře jak po finanční, tak etické stránce. Také maximálně zdůrazňoval aplikaci diverzifikace portfolia, která je založena na vyčerpávající tržní analýze. V neposlední řadě, pak doporučoval mít k dispozici dostatek likvidní hotovosti.

 
Peter Lynch – 74 let, vedl Fidelity Magellan fond – aktiva pod správou: 2,4 bilionu USD

“Vaši konkurenční výhodu nezískáte od odborníků na Wall Street. Je to něco, co už máte. Můžete tyto odborníky překonat, pokud svou výhodu využijete k investování do společností nebo průmyslových odvětví, kterým rozumíte.“

Pokud jde o investice do něčeho „bezpečného“ pak indexové fondy, které kopírují vývoj na trhu jako celku jsou poměrně solidním příkladem. Po desetiletí byly tyto diverzifikované fondy základem pro mnoho amerických důchodových fondů – díky celkovému globálnímu růstu, kterého jsme svědky (přerušeného sporadickými recesemi) je průměrný roční výnos indexu S&P 500 za jeho devadesátiletou historii téměř 10 procent. Jenom ti nejtalentovanější investoři byli schopní dosáhnou lepších průměrných výsledků a Petera Lynche můžete do tohoto úzkého seznamu zahrnout.

Lynch je dobře známý díky působení v čele fondu Fidelity Magellan. Během třinácti let od roku 1990, kdy seděl na ředitelské pozici se mu podařilo v 11 případech překonat výkonnost zmiňovaného indexu zahrnujícího 500 největších amerických společností. Konzistentně se mu dařilo dosahovat dvojnásobku ročního výnosu indexu, čímž pomohl fondu zhodnotit svá aktiva z 18 milionů na 14 miliard dolarů.

Tento legendární investor dal vzniknout frázi: “Investujte do toho, co znáte,“ což je jistě věta, kterou jste už v minulosti slyšeli.

 
Warren Buffett – 87 let, CEO Berkshire Hathaway – aktiva pod správou: 702 miliard USD

“Prostě buďte chamtivý ve chvíli, kdy ostatní mají strach a opatrní, když jsou ostatní chamtivý.“

Jméno rodáka z Omahy jste už zajisté slyšeli. Po celém světě je všeobecně známý jako nejúspěšnější investor všech dob – většinou díky tomu, že dokázal poměrně malé množství peněz zhodnotit v multimiliardovou sumu (v současnosti 89,7 miliardy dolarů). Na Warrena Buffetta je často odkazováno v nejrůznějších investorských publikacích, přičemž investoři berou jeho rady opravdu velmi vážně.

Pokud otevřete webové stránky většiny médií věnujícím se podnikání a investování pravděpodobně zde naleznete link či článek s jeho jménem v názvu a není vůbec divu proč. Stojí v čele Berkshire Hathaway a je doslova schopný číst v trzích ať už se pohybují vzhůru nebo klesají, přičemž využívá pouze „jednoduchých“ strategií. Jeho následovníci se snaží naučit odhadnout hodnotu společnosti, k čemuž využívají exaktních dat, zveřejňovaných během oznamování hospodářských výsledků, případně na základě rozvah společnosti. S každou akcií se snaží seznámit na základě důkladného studia.

Tato strategie by měla patřit k základní výbavě každého investora, ale vzhledem k úspěšnosti průměrných účastníků finančních trhů víme, že se tak neděje.

 
John Bogle – věk 89, zakladatel Vanguard Group – aktiva pod správou 5,1 bilionu USD

*“Ironii investování je, že my investoři jako skupina nedostaneme to, za co zaplatíme, ale naopak získáváme přesně to, za co nezaplatíme.“

Tento investor se stal legendou díky založení společnosti, která v současné době drží jeden ze dvou největších podílů v každé z dvaceti největších amerických společností: Vanguard Group. Většina Američanů má toto jméno spojeno s nízkonákladovými podílovými fondy. Díky svému umu ho časopis Fortune zařadil v roce 1999 mezi čtyři největší investiční giganty 20. století a jeho kniha Common Sense on Mutual Funds: New Imperatives for the Intelligent Investor (česky nevyšla) je široce čtenou klasikou, vysoce ceněnou v investorské komunitě.

Bogle je možná nejvíce proslulý díky založení prvního indexového podílového fondu, který byl k dispozici široké veřejnosti, kdy v roce 1976 založil Vanguard Investment Trust, který se později stal Vanguard 500 Index fondem.

 
Bill Miller – věk 68 let, bývalý CEO Legg Mason Capital Management – aktiva pod správou 752 miliard USD

“Snažíme se kupovat společnosti, které jsou obchodované s velkou slevou vůči skutečné hodnotě. A tuto hodnotu hledáme naprosto kdekoliv, jedno o jaký trh se jedná.“

Bill Miller za sebou má neuvěřitelně úspěšnou historii. Pokud jde o roční průměrné zhodnocení, tak patří mezi nejúspěšnější jedince v investorské komunitě. Po dobu 15 let v letech 1991 až 2005 jím vedený Legg Mason Capital Value Trust dokázal porážet zhodnocení indexu S&P 500, čímž si v roce 1999 také mimo jiné vysloužil jmenování správcem fondu Decade.

Millerovi se podařilo rozšířit objem aktiv spravovaných jeho fondem z pouhých 750 milionů dolarů z roku 1991 až na 20 miliard dolarů v roce 2006. Ještě v loňském roce zaznamenal významný úspěch, když jím v současnosti vedený fond Opportunity Trust překonal index S&P 500 téměř dvojnásobně.

Je považován za hodnotového investora, avšak on sám silně věří, že každá akcie má potenciál být hodnotnou, když ji obchodujete ve správnou dobu, se slevou na její vnitřní hodnotu.

To byla pětice z deseti největších investorů všech dob. Příští týden se můžete těšit na druhou polovinu našeho přehledu.

Hodnocení: +1
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.