4 minuty čtení

Ranní zprávy 1.11.2019: Saúdové rozjíždějí IPO, doba videová a úspěšný rok Škodovky

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za pátek a uplynulý víkend.

Dobré ráno v novém týdnu, výsledková sezóna za 3. čtvrtletí se nám pomalu chýlí ke konci. Kdo byl podle vás největším překvapením? #Tesla? #Netflix? Posledním velkým zklamáním je rozhodně Pinterest, který ještě před 14 dny vypadal v očích analytiků jako zajímavý nákup. V pátek však ztratil 17 % a zřejmě se zařadí mezi ostatní letošní neslavné #IPO tituly. Nečekaně velký pokles má za sebou i #Twitter. Kdo jsou vaši vítězové a poražení? Mějte úspěšný den!

-----

Partnerem newsletteru je ČAF, nezisková organizace sdružující poskytovatele franchisingu. Chci vědět víc!

-----

Slova dne

„New York je světovou Mekkou gastronomie. Jak je možné, že zrovna zde nebude foie gras? Co přijde příště? Už žádné telecí? Už žádné houby?“ - Marco Moreira, šéfkuchař vyhlášené newyorské restaurace Tocqueville

Newyorské restauratéry a šéfkuchaře pobouřil nový plošný zákaz prodeje gastronomické pochoutky známé jako "foie gras", za jehož porušení hrozí pokuta 2000 dolarů. Majitelé restaurací varují, že zákaz, o němž je prý město ani dopředu neinformovalo, poškodí pověst Newyorku jakožto Mekky gurmánů. Důvodem má být ochrana zvířat. #foiegras #newyork #gastronomie

-----

Číslo dne

3,200,000,000

Doba videová? V tuzemsku se video obsah nepochybně těší velké popularitě. Podle Českého statistického úřadu loni Češi na internetu zhlédli 3,2 miliardy videí. 37 % tvořily lifestylové pořady. Největšími konzumenty #video obsahu jsou mladí lidé ve věku 16-24 let. #CSU #internet

-----

Vítěz a poražený

Nintendo +6.64 % (49.61 USD)

Populární japonský producent her a výrobce herních konzolí #Nintendo zaznamenal největší jednodenní růst za 6 měsíců poté, co společnost v Q3 překonala očekávaný zisk i prodeje, které vzrostly jen u hardware a software pro konzoli Switch o zhruba 50 %.

Pinterest -17.02 % (20.86 USD)

Cena akcií sociální sítě #Pinterest v pátek spadla pod hodnotu, za kterou letos v dubnu startovala při IPO. Mohou za to nevalné čtvrtletní výsledky, které nenaplnily očekávání zejména v kolonce prodejů. Společnost rovněž vykázala ztrátu 125 milionů dolarů.

-----

Burza

#WallStreet v pátek posilovala zejména díky příznivým makrodatům USA i Číny. Index #SP500 znovu pokořil své historické maximum, na nějž nově sahá i #Dow. Pražská burza tak tak udržela růst i 4. týden v řadě, avšak index #PX se ziskem 0,03 % spíš stagnoval.Pro více informací sledujte Investujeme.czFXstreet.cz či analytika Štěpána Křečka.

-----

Bleskově

#SkodaAuto za 9 letošních měsíců meziročně zvýšila tržby o 17,6 % na 14,8 mld. eur a provozní zisk o 8,5 % na 1,2 mld. eur. Vzrostl i počet dodaných vozů, a to o 2,7 % na 913 700. Jediným zpomalujícím trhem je aktuálně pro automobilku #Cina.

▶ Čínští mobilní operátoři oficiálně v 50 městech spustili #5G síť, která je údajně jedna z největších na světě. Čína v přechodu na novou generaci sítě následuje Jižní Koreu, USA a Británii, přičemž překonala původní plán, který počítal se spuštěním až v roce 2020.

Na základě žaloby filmařů a streamovacích služeb byly v Česku zrušeny známé webové stránky, jež nabízely sledování filmů a seriálů zdarma. Mezi nejznámější zrušené weby patří pirátská stránka Topserialy.to. #filmy #serialy #piratstvi

Warren #Buffett již 4 roky neprovedl žádnou velkou akvizici. Jeho #BerkshireHathaway tak na konci září disponovala rekordními $128,2 miliardami volného kapitálu. I přesto zisk společnosti v Q3 vzrostl více, než analytici očekávali a akcie přidaly 1,40 %.

#SaudiAramco zahájilo své očekávané IPO. Společnost bude v následujících 10 dnech jednat s investory a zjišťovat jejich zájem. Dle Reuters má v plánu nabídnout 1-2 % svých akcií, za které by ráda vybrala $20-40 miliard. Odhad valuace je $1,5 bilionu.

Pro více zpráv ze světa byznysu sledujte účty IHNED.czE15.cz či Euro.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.