3 minuty čtení

Máme se bát Facebooku? Jaký je vlastně Mark Zuckerberg člověk?

Brian Acton, jenž spoluzaložil komunikační aplikaci WhatsApp, prolomil své mlčení. Prozradil, proč opustil společnost tři roky poté, co Facebook zaplatil za chatovací aplikaci 19 miliard dolarů. Ve výbušném rozhovoru Acton mluvil o napětí mezi ním, Markem Zuckerbergem a provozní ředitelkou Facebooku, Sheryl Sandberg, po zavedení reklam na platformě WhatsApp.

Acton především popisoval konkrétní setkání, kde mu Zuckerberg otevřeně řekl: “Toto je pravděpodobně naposledy, co se mnou mluvíte.“ Acton se údajně k zakladateli sociální sítě nikdy nedostal blíž i přestože vedl nejdražší akvizici společnosti. Vedení WhatsAppu opustil v roce 2017. V letošním roce ho pak následoval i další ze zakladatelů Jan Koum, který je v současnosti mimo jakýkoliv kontakt na své plavbě ve Středomoří.

Americký programátor poskytl první oficiální popis situace mezi týmem WhatsApp a vedoucími pracovníky Facebooku. K idylce měl jejich vztah skutečně daleko. Ve zmiňovaném setkání s Zuckerbergem a právníky Facebooku mu bylo vysvětlováno, jak může Facebook vydělat peníze díky WhatsAppu. “Pravděpodobně by vás překvapilo, jak chladně a bezohledně, navzdory předchozí dohodě, Mark vyjednával,“ Prozradil Acton.

Zakladatelé aplikace byli vždycky otevřeně proti jakýmkoliv reklamám ve své službě, nicméně je to způsob, jak Facebook vydělává peníze. Konkrétně se pak dohadovali o tom, že Facebook trvá na zavedení reklam do jejich aplikace, což mimo jiné také znamenalo potenciální odchod Actona ze své pozice, který měl navíc nárok si vzít i svůj podíl akcií.

Původně devatenáctimi­liardová akvizice WhatsAppu zahrnovala hotovost ve výši 4 miliardy dolarů a akcie Facebooku v hodnotě 15 miliard dolarů. Pokud by Facebook zavedl reklamy proti vůli zakladatelů aplikace dříve než během předem stanoveného čtyřletého období, měli právo převzít veškeré své alokované akcie a odejít ze společnosti.

Mnohá ze svědectví o Marku Zuckerbergovi naznačují, že se jedná o chladného jedince bez emocí.

Zuckerberg s právníky Facebooku na dohodu naprosto nedbali a tvrdě si šli za svým cílem. Během tohoto vyjednávání podle Actona padla i již zmiňovaná věta, že už se pravděpodobně více neuvidí.

Navzdory třem rokům ve Facebooku a vedení jeho nejdražší akvizice, se Acton nikdy nedostal blíže k Zuckerbergovi. “Nemohl jsem se k němu zkrátka dostat blíže,“ doslova řekl. Začínají nám pomalu přibývat výpovědi o osobnosti zakladatele sociální sítě – mnohé z nich naznačují, že je blízko pouze velmi malé skupině přátel, k ostatním lidem se chová velice chladně bez projevu jakýchkoliv emocí.

Actonovo prohlášení spatřilo světlo světa jenom krátce poté, co dvojice dalších zakladatelů opustila Facebook. Zakladatelé Instagramu Kevin Systrom a Mike Brier, opustili společnost zkraje tohoto týdne. Důvodem odchodu údajně měl být jejich napjatý vztah právě s Markem Zuckerbergem. Kdo přijde na řadu jako další? A kdo další se nechá opět pohltit Facebookem poté, co jsme svědky takového exodu původních zakladatelů aplikací?

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.