6 minut čtení

Můžete být úspěšným lídrem bez této vlastnosti? Buffett a většina velkých firem tvrdí, že ne

Warren Buffett se ve světe byznysu pohybuje již od roku 1951. Zažil toho hodně a ještě víc viděl. Není proto divu, že rozhodně nemá nouzi o rady pro ty z nás, kteří mají ambici stát se nejen lídry, ale úspěšnými lídry.

Z pohledu lidí, se kterými spolupracuje, u nich Warren Buffett vždy hledá jednu klíčovou vlastnost. A ostatním radí, aby se na ní rovněž zaměřili a nedělali při její absenci u kandidátů žádné kompromisy.

Tou vlastností je integrita.

"Když přijímáme nové lidi, díváme se primárně na tři věci. Zajímá nás inteligence, zajímá nás iniciativa nebo taky energie a zajímá nás integrita. A pokud tu poslední nemají, první dvě je poženou do zkázy, protože když už chcete najmout někoho bez integrity, potřebujete, aby byl lenivý a hloupý."

Integrita patří mezi vlastnosti, které dokáží z lidí vytáhnout to nejlepší a nejde přitom jen o frázi. Výzkum provedený službou ProHabits, která se specializuje na osobní rozvoj a budování pozitivních návyků, si dal za cíl zjistit, jaké klíčové vlastnosti u svých zaměstnanců a lídrů preferují největší společnosti na světě.

Z téměř 400 společností (včetně Amazou, Apple či Microsoftu) bylo získáno 2057 klíčových vlastností. Jejich následná analýza zjistila, že 55 % firem ze seznamu Fortune 100 má integritu zařazenou jako nejvyhledávanější klíčovou vlastnost - a podobný většinový trend lze sledovat i s postupným snižováním velikosti firem.

Možná teď přemýšlíte, zda jste sami chodící integritou, co to vlastně znamená a zda je možné na své integritě nějak zapracovat. Je to poměrně snadné, člověk s integritou je jednotný a otevřený (na nic si nehraje, nic neskrývá), autentický (nelže), má čisté svědomí (jeho činy odpovídají jeho slovům) a funguje podle svých pevně daných zásad (zpravidla stojících na morálce a slušnosti). 

Dostatek integrity je v byznysové hierarchii důležitější s každým dalším stupínkem a její dostatek by měl mít každý schopný lídr. Bez ní totiž nebude schopen efektivně fungovat a stane se z něj kotva, která bude limitovat potenciál a růst byzynsu, který vede. Proto si lidé jako Buffett nebo velké společnosti jako Amazon dávají pozor na to, aby lidem bez integrity žádnou důležitou pozici nikdy nesvěřili.

Nyní k tomu budování integrity - existují určité typické vzorce chování a strategie fungování, které vám k jejímu zvýšení pomohou. Tady je několik z nich:

1. Otevřenost komunikaci s kýmkoli

Pokud vaše integrita nestrádá, nemáte problém být otevření komunikaci s kýmkoliv ve společnosti. Vaše dveře jsou vždy otevřené a každý má možnosti přijít a vyjádřit své obavy nad čímkoli nebo se zeptat na cokoli, co je možné v rozumném čase vyřešit/zodpovědět. Lídr s dostatkem integrity vždy ví, že otevřená a upřímná komunikace není pouze o tom dělat, co je etické - buduje rovněž vzájemnou důvěru a zvyšuje hodnotu celého týmu, který je schopen dělat svou práci efektivněji, bez zbytečných překážek a byrokracie.

2. Dodržování slibů a závazků

Člověk s integritou nikdy není tím, kdo všem káže o správném přístupu a upřímnosti, načež se sám těchto rad nedrží. Jeho svědomí vždy ohlídá, aby si stál za svými slovy a nepovažoval je za pouhé motivační nesmysly, které se vztahují jen na ostatní. Takový lídr jde naopak příkladem a dává sám sobě laťku vždy o trochu výš než všem ostatním.

3. Pevná ruka

Když vám v žilách koluje integrita a stojí před vámi nespokojený klient nebo naštvaný zaměstnanec, nemáte potřebu eskalovat žádný konflikt ani si na nic hrát. Naopak chcete zůstat během následující konverzace pozitivním a klidným. Vše se dá vyřešit, nic není konec světa. Zároveň jste ale dostatečně rázní a umíte svému protějšku stanovit jasné hranice pro případ, že by měl chuť začít problém eskalovat do nezdravých výšin a snažit se, aby přerostl v konflikt nesmyslných rozměrů.

4. Žádná maska

Hrát si na někoho, kým nejste, je poměrně stresující záležitost. Musíte si neustále hlídat, aby někdo vaše plané řeči neodhalil. Zkuste si ale představit opak. Co kdybyste vůči sobě byli zcela upřímní a říkali pouze věci, které myslíte vážně a dodržíte. Nevážili byste si pak sami sebe mnohem více? Nebyli byste šťastnější? Být tím, kým doopravdy jste, je vždycky snadnější. Minimálně proto, že si můžete dovolit "ten luxus" doopravdy věřit všem rozhodnutím, která konáte. Tím dáváte prostor k důvěře i svým podřízeným. Zároveň si dodržováním svých hodnot a přesvědčení velmi pravděpodobně získáte mnohem větší respekt a úctu.

5. Asertivita

Integrita vám nikdy nedovolí být pasivně agresivní nebo se za každou cenu vyhýbat konfliktu. Donutí vás k pravému opaku - vydat se vstříc samotnému centru konfliktu, abyste jej co nejdříve a nejefektivněji vyřešili. Ideálně tak, že si vyslechnete a pochopíte pozici druhé strany a pokusíte se nalézt řešení či kompromis. Útěk z boje a integrita se nikdy neslučují.

6. Emoční upřímnost

Lídr disponující integritou neříká věcí jen tak, aby někoho uchlácholil, aby druhé potěšil nebo aby před svými kolegy vypadal lépe. Nezrazují své hodnoty a svědomí tím, že by používali slova nebo činy, které nepovažují za správné či zcela pravdivé. Takoví manažeři umí mluvit jasně a upřímně jak v dobrých, tak ve špatných časech.

---

Lídři, kteří disponují integritou a promítají ji do své práce, mají jednu velkou výhodu. Jejich podřízení mohou jasně vidět celý jejich charakter. Nemají tak potřebu váhat nad tím, kým jejich nadřízený doopravdy je, zda mu jde o dobro všech nebo jestli před podřízenými něco neskrývá, protože jeho upřímné činy a slova jsou všem na očích.

Hodnocení: +51
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.