4 minuty čtení

Ranní zprávy 1.11.2019: Slevy na jízdné dostanou strop, chystá se velká automobilová fúze a...

A diskriminace ve WeWork? Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za předešlý den.

Dobré ráno, předevčírem jste se v úvodu Morning News dozvěděli, jaké nové funkce (propojování, messenger, influencer statut) pro vás v nejbližší době chystáme. Dnes bychom komunikaci chtěli otočit a naopak se zeptat vás, našich uživatelů, jakou další funkci byste v rámci Warengo velmi rádi viděli. Co vám nejvíc chybí? Anebo byste něco již existujícího změnili? Sem s tím. Předem díky za všechny tipy a mějte úspěšný pátek!

-----

Partnerem newsletteru je ČAF, nezisková organizace sdružující poskytovatele franchisingu. Chci vědět víc!

-----

Slova dne

„Uvedená praxe dopravců popírá smysl zavedení slev - přispět na jízdné těm, kteří to potřebují. Nikoliv tedy těm, kteří na cenu nehledí a zaplatí bez problému zlevněnou jízdenku z Prahy do Ostravy za 300 Kč, i když mohou jet s jiným dopravcem podstatně levněji.“ - Vladimír Kremlík

#Vlada couvá ze svého rozhodnutí začít žákům, studentům a důchodcům přispívat na jízdné. Dopravci podle ní státní doplatky zneužívají a neúměrně navyšují ceny jízdného. Od ledna proto bude výše slevy pevně zastropována bez ohledu na ceny jízdenek.

-----

Číslo dne

$50,000,000,000

Automobilové koncerny #FiatChrysler a #PSA se chystají na společnou fúzi. Jejím výsledkem bude čtvrtý největší výrobce vozidel (z pohledu objemů prodeje) na světě s tržní hodnotou 50 miliard dolarů. Obě strany obdrží 50 % akcií nově vzniklé společnosti.

-----

Vítěz a poražený

Kraft Heinz +13.44 % (32.33 USD)

Potravinářský gigant #KraftHeinz našel po zatím neúspěšném roce (od února -40 %) půdu pod nohama. #Q3 výsledky nedopadly špatně, zisk na akcii byl 69 centů, což je výrazně více než očekávaných 54 centů. Společnost také slíbila větší investice do marketingu.

Western Digital -16.91 % (103.34 USD)

Výrobce pevných disků #WesternDigital snížil svůj výhled pro Q4 a zároveň oznámil odchod svého CEO Steva Milligana. Dále zveřejnil ne příliš pozitivní Q3 výsledky. Zisk na akcii sice očekávání porazil o 4 centy, ale příjmy společnosti meziročně klesly o 19,6 %

-----

Burza

#WallStreet se na Halloween trochu uklidnila a mírně se od historických maxim stáhla. Investory stále straší obchodní válka s Čínou, u níž se nyní lehce zkomplikoval podpis první části dohody. V červených druhý den v řadě zavřela i #Prazskaburza.

Pro více informací sledujte Investujeme.czFXstreet.cz či analytika Štěpána Křečka.

-----

Bleskově

▶ Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dal velkoobchodnímu řetězci #Makro pokutu ve výši 46,5 milionu korun. Řetězec dle úřadu zneužil své tržní síly a v letech 2016-2018 se svými dodavateli podepisoval nezákonné smlouvy.

Aerolinky #Qantas musí dočasně vyřadit z provozu jeden ze svých Boeingů #737NG, na němž byly objeveny praskliny. Dle agentury AFP již kvůli tomuto problému bylo na celém světě uzemněno až 50 letounů 737 NG. Jakoby kauza #737MAX nestačila... #Boeing

▶ Mezinárodní námořní organizace od 1. ledna 2020 zavádí novou emisní normu, která lodním přepravcům zakáže používání paliv s obsahem síry vyšším než 0,5 %. Ti tak očekávají zvýšení nákladů, které by se mohlo odrazit i v globální ekonomice. #emise

▶ Protesty v Hongkongu si začínají vybírat svou ekonomickou daň. #HDP města v Q3 propadlo o závratných 3,2 % a uvrhlo jej poprvé od krizových let 2008-2009 do recese poté, co v letošním Q2 HDP Hongkongu kleslo o 0,5 %. #Hongkong

▶ Bývalá personální ředitelka #WeWork Medina Bardhi viní odvolaného CEO Adama Neumanna i společnost z #diskriminace, kterou dle ní vyvolalo její těhotenství. Žena byla během mateřské údajně nahrazena novým personalistou, který dostal 2x vyšší plat.

Pro více zpráv ze světa byznysu sledujte účty IHNED.czE15.cz či Euro.

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.