3 minuty čtení

Nejdražší parkovací místo na světě? Kupec za něj dal téměř milion dolarů

Znáte ten pocit, když bloudíte centrem města a říkáte si, že byste za jedno jediné volné parkovací místo dali cokoli? Neznámý kupec z Hongkongu vzal tyto slova doslova a utratil za jediné parkovací místo tolik, jako za rodinný dům i s garáží.

Abych tu částku zase tolik nenafukoval, je potřeba si říct, že #Hongkong je známý jako jeden z nejdražších realitních trhů na světě. Málokde si pořídíte běžné bydlení dráze než právě tady. Nyní se zdá, že se z města stává i nejdražší místo na světě, kde můžete zaparkovat své auto.

Ve finančním centru města se totiž prodalo jedno jediné parkovací místo o výměře 12,5 metru čtverečních za 969 tisíc dolarů (22,3 milionu korun / 7,6 milionu hongkongských dolarů). Nejde ani o celé parkoviště, ba ani o celé patro v poschoďovém parkovišti. 

Kupec tak za metr čtvereční v přepočtu zaplatil velmi štědrých 165 tisíc korun a za své nové parkovací místo, které je s velkou pravděpodobností nejdražší na světě, dal trojnásobek průměrné ceny bydlení ve městě, která je již 9 let v řadě nejvyšší na světě.

Důvod takové ceny? Parkovací místo se nachází v mrakodrapu The Center v samém srdci finanční čtvrti města. Jeho původním majitelem byl Johnny Ceung Shun-yee, který je jedním z 10 investorů konsorcia, jež loni 346metrový mrakodrap se 73 patry koupilo za 5,15 miliardy dolarů. Kromě podílu získal Shun-yee v budově také 4 z celkem 402 parkovacích míst, jež se nacházejí v podzemí pod budovou.

První tři postupně loni prodal za šesticiferné částky v dolarech. Již prodej toho 3. vyvolal zájem, neboť za něj kupec zaplatil 760 tisíc dolarů (17,5 milionu korun), což byl nový rekord města. Ten byl nyní prodejem posledního místa opět pokořen. Shun-yee prohlásil, že všechny čtyři místa prodal stejnému kupci, který v budově vlastní kanceláře a "nyní potřebuje parkoviště".

Parkovací místa v centrech velkých měst se pomalu a jistě stávají symbolem bohatých, ale také velmi lukrativní investicí. Hongkong, jakožto jedno z nejhustěji osídlených míst světa, nabízí pro růst cen parkování přímo ideální podmínky. Mimo jiné i proto, že lukrativní a prestižní nemovitosti v centru města skupují ve velkém Číňané, kteří mají zájem vybojovat ze stále se smršťujícího počtu volných parkovacích míst aspoň jedno pro sebe.

I proto v posledních 10 letech trh s parkováním v Hongkongu dokonce předstihl realitní trh. V samém centru nejsou prakticky žádná parkovací místa ani na prodej, a tak když se občas nějaké ukáže, nemusí se prodejce vzhledem k enormní poptávce s požadovanou částkou vůbec držet zpátky.

 

#aktuality #parkovani #investice #status #poptavka

Hodnocení: +14
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.