7 minut čtení

Těchto 5 technik vám pomůže lépe vycházet a spolupracovat s lidmi, kteří nejsou jako vy

Jednou zásadní věcí, kterou se v byznysu musíte naučit, ať už jste manažer či nejníže postavený zaměstnanec, je schopnost úspěšně spolupracovat a vycházet i s lidmi, kteří jsou jiní než vy a mají k práci či plnění úkolů jiný přístup než vy.

Zejména noví vedoucí pracovníci nebo noví majitelé firem jsou často velmi překvapeni až šokováni skutečností, že jejich noví podřízení pracovníci, obchodní partneři, investoři nebo i zákazníci nejsou vůbec jako oni a přemýšlejí úplně jinak. V takovém případě máte dvě možnosti - adaptovat se, naučit se s těmito lidmi vycházet a efektivně je vést, nebo je propustit, protože vám nevyhovují. Nutno však podotknout, že pokud se chystáte budovat byznysové a pracovní vztahy pouze s lidmi, kteří jsou jako vy, výrazně snižujete potenciál svého byznysu.

Typickým učebnicovým příkladem je manažer, který má tah na bránu, řídí se čistě logikou a jeho motto je "GTD" (get things done). Vytvořil nový produkt, ale nyní je přinejmenším frustrován, protože ostatní okolo něj jsou sice do projektu také zapáleni, ale rozhodují se pomaleji a v drtivé většině situací se více spoléhají na emoce než fakta. Co s tím? Je potřeba dostat tým na svou vlnu? Nebo se obětovat a skončit za nimi na tu jejich?

Existují dokonce někteří slavní podnikatelé, kteří řešení nikdy nenašli a dovolili, aby rozdílné názory nakonec jejich byznysy či osobní vztahy negativně poznamenaly, byť k tomu možná při troše snahy nemuselo vůbec najít.

Asi nejznámějším příkladem z poslední doby je spektakulární selhání startupu Theranos, jehož zakladatelka a CEO Elizabeth Holmes zkrátka nedokázala pracovat se svým týmem, přičemž si z následků svého konání odnesla jako bonus obvinění z obrovského podvodu, pokutu půl milionu dolarů a desetiletý zákaz vést jakoukoli veřejně obchodovanou společnost.

Klasikou mezi příběhy známých podnikatelů jsou i porodní bolesti Apple, který kvůli neshodám mezi Stevem Jobsem a Johnem Sculleyem rovněž zbytečně trpěl. Nemluvě o skutečnosti, že oba muži, dříve blízcí přátelé, už svůj vztah poté, co Sculley nahradil Jobse na postu CEO, nikdy nenapravili, což dle jeho vlastních slov Sculleye dodnes velmi mrzí.

A nezapomeňme ani na Travise Kalanicka, který měl rovněž nemalé problémy poprat se s některými velkými nástrahami vedení společnosti v dnešní informační době, jako je emoční management či schopnost efektivně komunikovat.

Dnešní svět byznysu se s každým dalším dnem, měsícem, rokem stává globálnějším prostorem, takže je na každém z nás, abychom se naučili, jak pochopit nejen osoby z odlišné generace, ale i z odlišných kultur či s odlišnými pohledy na svět a prioritami. Ať chcete nebo ne, je vysoce pravděpodobné, že budete muset řídit byznys, ve kterém bude výrazně víc lidí, kteří nejsou jako vy a který má velmi odlišné nebo dokonce zvláštní skupiny zákazníků.

Byť se to celé zdá jako neřešitelný nebo jen velmi obtížně řešitelný problém, existují některé klíčové principy, které vám jej mohou pomoci zvládat lépe:

1. Vybudujte si víc nových vztahů s lidmi, kteří nejsou jako vy

Pokud se chystáte budovat byznysové a pracovní vztahy pouze s lidmi, kteří jsou jako vy, výrazně snižujete potenciál svého byznysu.

Poznejte své společníky i jako osobnosti, abyste chápali jejich charakter, silné stránky nebo co je motivuje. Všechny tyto znalosti velmi oceníte, až přijde na řadu řešení obchodních problémů a komplikací.

Až když plně pochopíte jejich pohled na věc, budete schopni skutečně ocenit názor, s kterým přicházejí, byť bude třeba zcela opačný než ten váš. Nenechejte každodenní rutinu emailů, telefonních hovorů, procesů a schůzek, aby vám namluvila, že tato práce je jen mechanickým procesem. Není!

2. Nepředpokládejte automaticky, že druzí vám způsobují problémy a komplikace záměrně

Velmi pravděpodobně jsou jen sami sebou a vaše podrážděná reakce je celkem jistě frustruje úplně stejně, jako oni ve vašich očích frustrují vás, když se zrovna něco nedaří.

Oni přemýšlení a konají rozhodnutí v závislosti na své unikátní osobnosti, předchozí praxi, ale třeba i kultuře a prostředí, ve kterém vyrůstali. Pokud jste jejich nadřízeným či spolupracovníkem, je vašim úkolem pochopit je (stejně jako každého dalšího člena vašeho týmu) a adaptovat se na ně.

3. Nikdy se nesnažte lidi měnit - raději pochopte a využijte jejich silné stránky

Je to boj s větrnými mlýny. Pokud chcete být efektivním lídrem, je vždy snazší a méně náročné přizpůsobit svůj vlastní styl, než se snažit všechny ostatní donutit, aby se přizpůsobili oni vám. Pokud lidem prokážete respekt a uznání za jejich schopnosti, začnou si vás více vážit a jsou následně schopni změnit se i sami od sebe bez pobízení.

Takže buďte raději slušní a diplomatičtí, emoce a konflikty způsobí jediné - vaši lidé se na truc nebudou chtít změnit ani o píď.

4. Neshody a zdravé konflikty jsou nutnou součástí byznysu, podporujte je

Opravdové inovace se mohou zrodit pouze u lidí, kteří se dokáží na věci dívat jinak než všichni ostatní. A je zcela přirozené, že se svými na první pohled nesmyslnými nápady u ostatních většinou narazí. Neshody by však v týmu měly vést ke konstruktivním diskuzím a hledání lepších řešení.

Úkolem manažera je zůstat v takových situacích nestranným a otevřeným novým věcem. Snaha vyhrát každou hádku se svými podřízenými nikam nepovede. Nejlepší je udržet své emoce na uzdě a pokusit se z rozporů vytěžit maximum pro váš byznys kladením relevantních dotazů. Tím druhé straně ukážete, že ji respektujete a vytvoříte podhoubí pro konstruktivní diskuzi nad jejich nápadem místo toho, abyste byli někým, kdo je ihned odsoudí (třeba jen proto, že všeobecně nesouhlasíte s jejich názory).

5. Negeneralizujte při diskuzích a neshodách, zaměřte se na aktuální problém

Velmi často je pro nadřízené lákavé vytáhnout na svého podřízeného nějaký problém z dřívějška, aby mu ukázali, že mají nyní určitě pravdu. Takový přístup však zbytečně zvyšuje riziko růstu emocí a možných vzájemných nepochopení.

Nechejte si podobné generalizace a zpětnou vazbu na dobu k tomu určenou (např. na setkání s mentory či kouči, kde je cílem tyto všeobecné problémy pojmenovat a najít jejich řešení) a nevytahujte je při snaze řešit každodenní problémy, které zrovna teď vyvstaly. Ukažte svým lidem, že jste schopni mezi těmito dvěma věcmi rozlišovat, ocení to.

Pokud je správně vedená a má dostatečný prostor, může být diverzita v byznyse velkým plus. Lidé s různými životními hodnotami, názory a perspektivami mohou na stůl přinést podněty, které vám pomohou lépe se rozhodovat nebo přicházet s inovacemi. To vše v důsledku způsobí růst vašeho byznysu i vaší spokojenosti. Tak na co ještě čekáte, začněte odlišnosti místo odsuzování využívat!

Hodnocení: +39
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.