4 minuty čtení

Ranní zprávy 29.10.2019: Tiffany a Fitbit +30 %, nekonečný brexit a Praha jako Mekka Bitcoinu

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího za předešlý den.

Dobré ráno, co myslíte, dožijeme se brexitu, nebo ho zažije spíš až další generace? Po letošním politickém žonglování v Londýně bych si skoro tipl, že "Bé" je správně. Jako pravidelný návštěvník Lidlu se zase vůbec nedivím, že mu u nás raketově rostou tržby a společně s Kauflandem drtí tradiční lídry trhu Tesco, Albert a Makro. Moderní pokladny, prodavačky s handsfree headsety, chytré aplikace pro zákazníky... Němci už se zkrátka i s nakupováním rohlíků posunuli do 21. století. Mějte úspěšný den!

-----

Partnerem newsletteru je Energy financial group, která investuje do lepší energetické budoucnosti naší planety. Chci vědět víc!

-----

Slova dne

„Musím dát jasně najevo svůj názor, že toto nechtěné prodloužení britského členství v EU poškozuje naši demokracii a vztah mezi námi a našimi evropskými přáteli.“ - Boris #Johnson

Velká #Britanie i přes nelibost svého premiéra letos zůstane v #EU a její odchod se odkládá až na 31. ledna 2020. Johnsona k odkladu donutili britští poslanci, kteří odmítli ratifikovat jeho dohodu s Bruselem, jež by odvrátila tzv. "tvrdý #brexit".

-----

Číslo dne

211 %

Německé maloobchodní řetězce #Kaufland a #Lidl loni s tržbami 53,7, respektive 52,2 miliardy korun kralovaly tuzemským obchodním řetězcům. Lidl se navíc s přehledem stal skokanem dekády, když od roku 2008 u nás jeho tržby vzrostly o závratných 211 %.

-----

Vítěz a poražený

Tiffany +31.63 % (129.72 USD)

Tradiční americký prodejce luxusních šperků #Tiffany zaznamenal raketový růst svých akcií poté, co se v médiích objevila informace, že koncern #LVMH nejbohatšího Evropana Bernarda Arnaulta nabídl za jeho akvizici 14,5 miliardy dolarů (přes 333 miliard korun).

Canon-4.88 % (25.94 USD)

Japonský výrobce fotoaparátů #Canon má za sebou druhé nevalné čtvrtletí v řadě. Prudký pokles prodejů pokračoval především v Evropě, Austrálii a Oceánii a letošní zisky společnosti prozatím meziročně poklesly o 49 %.

-----

Burza

Americko-čínské obchodní vztahy se uvolňují a brexit se prozatím odkládá. #WallStreet si na konec října nemohla přát nic lepšího, a tak index #SP500 dosáhl nového historického intradenního maxima (3044,08 bodu), stejně jako #Apple (249,25 dolaru za akcii).Pro více informací sledujte Investujeme.czFXstreet.cz či analytika Štěpána Křečka.

-----

Bleskově

▶ Akcie Tiffany včera nebyly jedinými, které přidaly díky fámám o možné akvizici více než 30 %. Stejný skok zažily i akcie výrobce fitness náramků #Fitbit (+30,86 %), o kterého má údajně zájem technologický gigant #Alphabet, mateřská společnost #Google.

▶ Trh vesmírného turismu se včera historicky poprvé otevřel burzovním investorům a spekulantům. Své #IPO si totiž odbyla společnost #VirginGalactic, která chce v příštím roce začít vozit první turisty do výšky 100 km. Ve frontě jich už má více než 600.

#Praha patří dle webu coinmap.org mezi 10 nejlepších měst na světě pro platbu Bitcoinem nebo jinými kryptoměnami. Konkrétně je na druhém místě jen za slovinskou Lublani (ano čtete správně), zatímco třeba New York je až 7. a San Francisco 9.

#HSBC chystá kvůli "neakceptovatelným" výsledkům v některých částech Evropy a USA restrukturalizaci. Britská banka, která zaměstnává na 238,000 pracovníků, jich údajně plánuje až 10,000 propustit. Zisk banky v #Q3 meziročně klesl o 18 %.

▶ Již pět měsíců trvající protesty si začínají na ekonomickém stavu Hongkongu vybírat svou daň. Analytici očekávají, že město ve čtvrtek oznámí, že stejně jako v Q2 i v Q3 utrpělo pokles ekonomiky, čímž by se dostalo do tzv. "technické #recese".

-----

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se.

#warengo #zpravy #byznys #newsletter #bitcoin #kryptomeny #hongkong

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.