6 minut čtení

O 10 let později: Warren Buffett a finanční krize

Nyní je to již deset let od doby, co finanční krize otřásla americkými trhy. Některé přeceněné a slabší společnosti nepřežily, zatímco mnoho společností se zdravou ekonomickou kondicí a širokými finančními rezervami se z krize dostalo ještě silnějších, než když do ní vstupovalo. Jednou ze společností v této kategorii je i konglomerát Berkshire Hathaway vedený Warrenem Buffettem.

Zde nabízíme přehled toho, jak Buffett pravděpodobně viděl události předcházející krizi, jak přeměnil ekonomické zmatky ve velké zisky pro Berkshire a jak se můžete z Buffettovy investiční strategie poučit a využít tak příští burzovní kolaps k vlastnímu prospěchu.

Předpovídal Warren Buffett příchod finanční krize?

Ne tak docela. Ani věštec z Omahy nebyl schopný předpovědět načasování krize a jak špatné věci se nakonec stanou. Nicméně podařilo se mu už odpředu formulovat klíčové faktory, které by k budoucí krizi vést mohly – finanční deriváty a bydlení.

Ve skutečnosti setrvával v bezprecedentním úsilí, ve kterém se snažil varovat investory před deriváty. Buffett dopředu zveřejnil část svého výročního dopisu akcionářům z roku 2003 v časopise Fortune. V dopise nazval deriváty doslova „finančními zbraněmi hromadného ničení“. O několik let později Buffett předpověděl, že by mohly právě deriváty způsobit systémový problém v konkrétním odvětví.

Jednalo se o problém na trhu s bydlením, konkrétně pak jednoduchost, s jakou mohli Američané dosáhnout v této době na hypotéky a pořízení si vlastních domovů. Nepřipomíná vám to něco? V roce 2005 Buffett poznamenal: “Pokud kupujete bydlení, jehož financování je zajištěno někým jiným domnívajícím se, že nenese žádné riziko, protože má za zády vládu zaručující se v případě nutnosti peníze prostě zaplatit, všichni se cítí šťastní.“

Zisk z investice do Bank of America je odhadován na 16 miliard dolarů

V roce 2007 se začala situace na trhu otáčet, stoupal počet zabavených nemovitostí z důvodu neplacení úvěrů, ale ceny nemovitostí zůstávaly vysoké a přístup k úvěrům snadný. Na výročním zasedání Berkshire téhož roku pouze Buffett varoval, že uvidíme v této oblasti mnoho bídy a měl pravdu. Snadné poskytování hypotečních úvěrů v kombinaci s komplexními derivátovými cennými papíry téměř způsobilo kolaps finančního systému USA.

Buffett vydělal mnoho peněz z investic v období krize

Jednou z klíčových součástí investiční strategie rodáka z Omahy je být kupujícím, když všichni ostatní prodávají, což se stalo skutečností i během a krátce po poslední finanční krizi. Pozitivní bilance Berkshire mu umožnila uskutečnit řadu zvláště úspěšných investic v oblasti bankovnictví jako byly nákupy podílu v Goldman Sachs nebo Bank of America.

Buffett investoval v roce 2011 celkem 5 miliard dolarů do prioritních akcií Bank of America, která vyplácí roční dividendu ve výši 6 procent, a kromě svých prioritních akcií získal také warranty na nákup dalších 700 milionů akcií za cenu pouhých 7,14 dolaru za akcii, což byly téměř všechny akcie banky, které byly v té době k dispozici k obchodování. Warren Buffett svého práva využil v roce 2017. Díky tomu vydělalo Berkshire obzvlášť zajímavý balík peněz.

Nepokoušejte se časovat vstup do trhu.

Akcie Bank of America se v současné době obchodují za cenu okolo 31 dolarů, podíl Berkshire Hathaway tak v současných cenách představuje přibližně 21 miliard dolarů – zisk zhruba 16 miliard dolarů za 7 let od uskutečnění investice. Navíc v současné době společnost inkasuje 400 milionů dolarů ročně v dividendách.

Postavte se k další krizi podobně jako Buffett

Není příliš pravděpodobné, aby se krize amerického bankovního sektoru opakovala v podobných rozměrech. Tamní bankovní prostředí prošlo velkou transformací a je mnohem stabilnější než před rokem 2008. Podobné nákupní příležitosti však možná bude možné nalézt u nás v Evropě. Italské banky na tom nejsou v současnosti vůbec dobře a je možné, že kolaps právě italské ekonomiky by mohl být spouštěčem další krize.

Finanční krize ukázala, že žádná akcie ani konkrétní průmysl není vůči krizi imunní.

Můžeme s klidem říci, že dojde k dalšímu selhání trhů a je jen otázka, kdy a co jejich pád způsobí. Co se tedy přiučit z principů, které umožnily Buffettovi tak efektivně investovat během poslední krize:

 
  • Zapomeňte na paniku a neprodávejte své akcie jenom proto, že trh padá. V tomto čase je Buffett vždy výhradně kupcem. To je jeden z důvodů, proč věštec z Omahy trvá na tom, aby měla jeho společnost neustále stranou miliardy dolarů v hotovosti, které může využít k investování právě v těžkých časech.
  • Zaměřte se na nejkvalitnější společnosti, které jsou díky tržní situaci k mání se „slevou“. Příkladem za všechny je právě investice do Goldman Sachs v době hluboké krize. Buffettovo uvažování bylo jednoduché a proto geniální – banka byla jednou z nejlepších společností na Wall Street a na rozdíl od mnoha lidí byl Buffett přesvědčen, že bude nakonec záchranný plán pro finanční sektor schválen a měl pravdu.
  • Nesnažte se časovat trh. Krach trhu ještě nemusí znamenat, že nemůže pokračovat v dalším poklesu. Naopak může. Místo snažení investovat v době absolutně nejnižších cen, se zaměřte na akcie, které chcete dlouhodobě držet.
  • Finanční krize nám ukázala, že žádná akcie ani konkrétní průmysl není vůči krizi imunní. V té době měli mnozí investoři nepřiměřenou část svého portfolia v akciích finančního segmentu, protože byly považované za bezpečné. Nedělejte stejnou chybu a nemyslete si, že některé z vašich akcií jsou odolné vůči krizi. Nejsou.

Pokud dokážete přemýšlet s chladnou hlavou a přistoupíte ke krizi z dlouhodobého hlediska jako to dělá třeba právě Buffett, měli byste z celého davového šílenství vyjít dobře, ne-li ještě lépe než před příchodem krize.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.