4 minuty čtení

V poradním sboru "čínského Harvadu" jsou Zuckerberg či Musk. Nově jim velí Tim Cook z Apple

Nejprestižnější čínská škola, které bývá přezdíváno "čínský Harvard" a na níž studoval i současný prezident Si-ťin Pching, disponuje vskutku hvězdným poradním sborem. Samí špičkoví američtí manažeři, kterým nově předsedá Tim Cook.

Univerzita Čching-chua je v současnosti nejprestižnější a nejstarší čínskou vysokou školou. Jde o kolébku čínských politických i ekonomických myšlenek, která v současnosti nabízí nejšpičkovější studia v zemi. Studoval na ní ostatně i současný čínský prezident stejně jako většina politické i podnikatelské smetánky.

Velké prestiží se těší zejména zdejší Fakulta ekonomie a managementu. Mimo jiné proto, že již od roku 2000 se jí daří do svého poradního sboru dostávat jedny z nejznámějších a nejslavnějších amerických manažerů. Na každoročním zasedání tohoto sboru byl například minulý pátek jeho novým předsedou na další tři roky zvolen CEO #Apple Tim #Cook, který následně schůzi osobně předsedal.

Bývalý čínský premiér Ču Žung-ťi, který je zakladatelem sboru, tento týden ve zveřejněném dopise Cookovo zvolení kvitoval a vyslovil výkonnému řediteli Apple svou naději, že "pod jeho vedením bude sbor lepší a lepší". Apple odmítl zprávu o angažování Cooka na čínské univerzitě komentovat.

Další členové zvučných jmen z USA

Cook však zdaleka není jediným, kdo ve sboru zmíněné fakulty zasedá. Na seznamu členů z aktuálního školního roku 2018-2019, který obsahuje 70 jmen, nechybí třeba Mark #Zuckerberg, Elon #Musk, Satya #Nadella nebo výkonní ředitelé společností #Walmart a #IBM. V minulosti již byli předsedy poradního sboru i bývalý CEO #GoldmanSachs a americký ministr financí Henry Paulson či bývalý CEO Walmartu Lee Scott.

Ani čínské zastoupení není marné. Nechybí hlavní obchodní vyjednávač a čínský vicepremiér Liu He, CEO společnosti #Tencent Ma Huateng, CEO Baidu Robin Li nebo zakladatel Alibaby #Jac Ma. Mimo tyto dvě země lze jmenovat například CEO #Softbank, Japonce Masajoši Sona.

Byť Žung-ťi sbor onačil za "důležitý most komunikace mezi Čínou a zbytkem světa", čínské mezinárodní vztahy s některými částmi světa - zejména Spojenými státy - nejsou v poslední době zrovna nejlepší. Co však k na první pohled ne příliš důležité informaci o Cookově předsednictví poradního sboru "čínského Harvardu" přitáhlo tolik pozornosti, je načasování. Cook je členem sboru již od roku 2014, ale jeho předsedou se stal až nyní, kdy je PR Apple vzhledem k jeho aktivitám v Číně maličko nahnuté.

Připomeňme si, že Apple tento měsíc ze svého App Store v Hongkongu odstranil aplikaci HKmap.live, kterou podle všeho tamní protestující používali, aby měli přehled, kde se aktuálně pohybují policejní jednotky. Mimo to již Apple specificky v Číně během posledních dvou let zakázal více než 2200 různých aplikací, mimo jiné VPN aplikace nebo aplikace navržené pro pomoc perzekvovaným Ujgurům a Tibeťanům

CEO Apple Čínu nutně potřebuje

Cook se letos na poli lobbismu poměrně činí. Zatímco v létě během stupňování americko-čínské obchodní války se ve Washingtonu na večeři sešel přímo s prezidentem Trumpem, aby pro Apple zajistil výjimku z chystaných cel na čínský dovoz, nyní zamířil za Pacifik, aby vylepšil své vztahy s Čínou.

Minulý týden se sešel s hlavním představitelem čínského regulačního úřadu, aby s ním při "hluboké diskuzi" projednal investice a rozvoj Apple v Číně a korektní dodržování nařízení čínské vlády pro "ochranu práv spotřebitelů a naplňování sociálních povinností korporací". Už letos v březnu však Cook na konferenci v Pekingu účastníkům řekl, že je "vděčný, že Apple otevřel své dveře Číně".

Jeho snahy mají příznačný důvod - prodeje Apple v minulém čtvrtletí v Číně dosáhly rekordních 9,1 miliardy dolarů, neboli celých 17 % veškerých příjmů společnosti za toto období. A aby tento skvělý byznys s nakousnutými jablky mohl pokračovat i nadále, potřebuje Cook dvě klíčové věci - udržet levnou výrobu svých produktů v Číně a zároveň zajistit, aby jejich dovoz a dovoz součástek z Číny nebyl postižen žádným clem.

Toto jsou fakta. Názor na chování Apple a jeho výkonného ředitele v Číně či Bílém domě si musí každý udělat sám.

 

#aktuality #cina #hongkong

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.