4 minuty čtení

Vážný konkurent Amazonu? Microsoft prohlubuje spolupráci s Walmartem v boji proti hegemonu e-commerce

Walmart má spoustu konkurentů, ale dá se říci, že jeho jediným vážným soupeřem je Amazon. Obě dvě společnosti se účastní technologického závodu, přičemž jejich záměrem je, aby byly nákupy pro zákazníky co nejsnadnější a nejpohodlnější.

V oblasti zavádění nových technologií má lídr e-commerce opravdu náskok. Amazon začínal jako internetová společnost a tou do velké míry stále je. Každá část spotřebitelského zážitku je vybroušena téměř k dokonalosti, od vyhledávání na webu, přes pokladnu a dodavatelský řetězec až po možnost vrácení zboží.

Walmart položil základy implementace digitálních technologií ve chvíli, kdy koupil společnost Jet.com a dal jejímu zakladateli Marcu Loremu na starosti právě technologickou část podnikání. Společnost pod jeho vedením přijala do své digitální prodejní infrastruktury omnichannelový model (řízení marketingu napříč všemi kanály, kdy je každému zákazníkovi zobrazena personalizovaná reklama na základě fáze jeho nákupního procesu).

Dalším krokem v jeho vývoji kupředu pak je navázání spolupráce s technologickým obrem. Walmart se spojil s Microsoftem, aby posílily svou celosvětovou spolupráci a urychlily a usnadnily nakupování milionům zákazníkům po celém světě. Nebude se však pouze jednat o nepovedeného kočkopsa?

Co spolupráce znamená?

*„Záměrem Walmartu je vytvoření neuvěřitelně snadného způsobu nakupování pro zákazníky a pomoc partnerům, aby mohli dělat svou nejlepší práci,“ *uvedl generální ředitel společnosti Doug McMillon v tiskové zprávě. *Ať už to bude varianta s naší cloudovou platformou, s využitím mechanického učení nebo umělé inteligence, co by mělo naší práci zefektivnit a urychlit, věříme, že Microsoft bude silným partnerem a budeme tak schopni inovovat ještě více a rychleji,“ *dodal.

V prohlášení zaznělo spousta módních slov. Jedná se však o zajímavou představu, Walmart bude partnerem společnosti, která vlastní prostředky, jak se Amazonu v oblasti inovací vyrovnat nebo ho dokonce překonat, bude to však stačit?

Walmart s Microsoftem již nějakou dobu spolupracují, ale nová dohoda má rozšířit partnerství právě v oblasti strojového učení, umělé inteligence a rozvíjení datové platformy pro širokou škálu zákaznických služeb i interních podnikových aplikací.

Kooperace by mohla navázat na již dostupné technologie, jako „nákup bez pokladny“, kdy si pomocí aplikace zákazník naskenuje zboží a pak ho jejím prostřednictvím i automaticky zaplatí, s nejnovějšími inovacemi. Například prediktivními objednávkami založenými na nákupních návycích, zprávách od „inteligentních domácností“ napojených na systém Walmartu nebo volbách zákazníků s podobným profilem. Technologie Microsoftu může pomoci získat podstatně více informací o zákaznících, tak aby bylo možné mnohem lépe pracovat na tom, aby získali přesně co potřebují za minimální čas.

Jedná se o chytrý obchod?

Spolupráce s Microsoftem umožní Walmartu outsourcovat svůj technologický vývoj, aniž by jakkoliv tratil. Obě společnosti budou spolupracovat na rozvoji technologií, které by měly zdokonalovat všechny oblasti činnosti Walmartu, od dodavatelského řetězce až po spokojenost zákazníků.

Walmart se nestydí, když připouští, že by se sám do boje s Amazonem nepouštěl. Low-costový prodejce byl však poslední dobou nucen stát se z části i technologickou firmou. Tato dohoda mu však umožní nasazení technologií v maloobchodě díky spolupráci se skutečně etablovanou technologickou společností a sám se bude moci soustředit především na prodejní stránku.

Spolupráce by měla pomoci oběma stranám – Walmart získá přístup k nejmodernějším technologiím, zatímco Microsoft zákazníka, který zafinancuje jejich vývoj v oblasti maloobchodu.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.