7 minut čtení

Soudy? Žaloby? Ale kdeže, zakladatel WeWork Adam Neumann dostane miliardu a bude mít klid

Svět startupů a posvátných jednorožců umí být opravdu zajímavý. Někdy tím, jak se zničehonic zjeví nová hvězda, která láme rekordy, jindy zase tím, jak nějaká údajná hvězda rychle přijde o svou auru jedinečnosti. Podobně, jako se to stalo s WeWork.

Kdo lže, ten krade a do pekla se hrabe. Aspoň tak se to vždycky říkávalo. Jenže jak se zdá, u zakladatele realitní firmy #WeWork a nedávno sesazeného CEO Adama Neumanna budou platit pouze první dvě části. Na peklo to totiž zatím nevypadá.

Jak už jste možná zaznamenali v ranním newsletteru Warengo, japonská investiční společnost #SoftBank, která skrze gigantický Vision Fund investovala do projektu WeWork přes 12 miliard dolarů, se rozhodla převzít nad problematickou firmou plnou kontrolu a postarat se o to, že její hodnota nespadne během pár týdnů na nulu. 

Je už totiž veřejným tajemstvím, že bez investice by WeWork v polovině listopadu došly peníze. Co by následovalo potom je vcelku logické. Dva nově dosazení CEO tak nyní provádí radikální restrukturalizaci, včetně masivního propouštění. Dle dostupných informací už o práci přišlo přes dva tisíce lidí. A další budou následovat.

Neustále přemýšlím (a se mnou jistě mnoho odborníků a lidí z byznysu celkově) nad tím, jak se to mohlo stát. Jak mohl tak chytrý a úspěšný chlap jako Masajoši Son (šéf SoftBank s odhadovaným majetkem ve výši 20 miliard dolarů) něco takového dopustit. Byl opravdu tak naivní, že neviděl lži, které do světa vypouštěl zakladatel firmy Adam Neumann? Nebo o tom všem moc dobře věděl a jen doufal, že to "nějak uhrají" a burziáni jim na to skočí? Neskočili a problémy jsou na světě.

Pokud jste tenhle bizarní příběh doposud podrobně nesledovali, uvedu vám pár příkladů, na kterých se jasně a zřetelně ukazuje, na čem byl projekt jménem WeWork vybudovaný, a proč vlastně Adam Neumann není podnikatel hodný obdivu.

  • Neumann od začátku tvrdil, že WeWork je technologická firma. A trh to nějakou dobu bral, než se s blížícím se vstupem na burzu začalo víc a víc lidí ptát: "A kde že jsou ty technologie?" Normálně uvažující člověk totiž na první pohled jasně vidí, že WeWork je jen a pouze realitní společnost, která přepronajímá kancelářské prostory. Jenže takových firem už je na trhu hodně a investoři by se do takového oboru jistě nehrnuli. Fáma o revoluční technologické firmě naopak fungovala.
  • Dokumenty předložené k registraci IPO ukázaly také mnoho účetní kreativity ve firmě. Široká veřejnost sice dávno před tím věděla, že WeWork je ztrátová firma, jak už to tak u rychle rostoucích startupů bývá, jenže jak se ukázalo, realita byla mnohem horší. Firma například dělala to, že když někde dostala slevu na nájmu, započítala si to do příjmů. Nebo vzala fakturaci z jednoho roku a přesunula ji do příjmů roku předchozího. Prostě všechno tak, aby to nevypadalo příliš hrozivě.
  • WeWork sice konstantně rostl počet nájemníků, jenže toto tempo absolutně nestačilo rychlosti, s jakou firma pronajímala nové kanceláře. I přes všeobecný nedostatek kancelářských prostor ve velkých městech tak byla většina kanceláří pod správou WeWork z velké části neobsazená. Světem se navíc šíří informace o tom, že lidé z marketingu si často "propůjčovali" cizí kanceláře na focení, aby mohli v promo materiálech ukázat, jak oblíbené "jejich" kanceláře jsou. 
  • Pokud znáte aspoň trochu historii Facebooku, jednoho z nejúspěšnějších technologických startupů historie, jistě víte, jak žil a pracoval Mark Zuckerberg - stále stejné oblečení, žádná extravagance, žádný luxus. Jenže s tím na Adama Neumanna nechoďte! Výstřední podnikatel údajně už od rána popíjel tequilu a nepohrdl ani marihuanou. K tomu měl hned u své kanceláře luxusní wellness s vířivkou a na schůzky létal výhradně soukromým tryskáčem za 60 milionů dolarů.
  • Na Adama Neumanna asi nejvíc sedí označení "šmelinář", tedy takový ten klasický obchodníček podfukář, na kterého si musíte dát pozor, protože by vám po obchodování s ním mohlo zůstat méně, než jste původně měli. Dělá většinou s úsměvem na tváři takové menší podvůdky, jenže když se nastřádají, může z toho být velký problém. Co to bylo ve WeWork? Například to, že Neumann za velmi štědré odměny zaměstnával několik členů své rodiny. Nebo že své přítelkyni dal na starost (u nás se tomu ve spojitosti s politiky říká "trafika") projekt WeGrow, do kterého SoftBank vložila extra 100 milionů dolarů. Nebo že vlastní firmě prodal ochrannou známku "We" za šest milionů dolarů. A nebo že si z vlastní firmy vytáhl celkem 700 milionů dolarů, ze kterých část použil na nákup nemovitostí, které následně své firmě zpět pronajímal. A na tohle všechno vytvořil nepřehlednou strukturu firem v domnění, že si toho potenciální investoři nebudou všímat. 

Opravdu je možné, že Masajoši Son tohle všechno přehlédl? Nebo o tom všem moc dobře věděl, ale toleroval to, protože věřil, že IPO bude velký úspěch a jeho fond zhodnotí vložené prostředky? Mnozí odborníci se shodují na tom, že Son měl jednoduše s Neumannem velmi dobrý vztah a byl přesvědčený o tom, že celý trh bude věřit vyprávění o skvělé budoucnosti. Klasické "fake it until you make it".

Jenže jak už dnes víme, trh tomu neuvěřil. Během pár týdnů se valuace firmy srazila ze 47 miliard dolarů až na dnešních 8 miliard, přičemž plánované IPO logicky vzalo za své. Adam Neumann byl donucen opustit pozici CEO a začalo se řešit, co dál.

Jak už jsem zmiňoval na začátku, média včera přišla s informací, že SoftBank chce nyní nad firmou převzít plnou kontrolu a výměnou za získání 80% podílu a většiny hlasovacích práv vloží na účet firmy dalších 5 miliard dolarů. To je celkem logický a správný krok, jenže tím to bohužel nekončí...

Neříkám, že Neumann spáchal trestný čin a zaslouží si jít do vězení, na to opravdu nemám dostatek důkazů a dostatečně detailní vhled do nitra firmy, ale racionálně uvažující člověk by si jistě mohl domyslet nějakou tu žalobu ze strany SoftBank na Neumanna za všechny jeho podvody a čachry s majetkem a financemi firmy. Jenže realita je trochu jiná! Podle včera zveřejněných informací by měl Neumann dostat kolem 1,7 miliardy dolarů za to, že se vzdá svých hlasovacích práv a většiny podílu.

Přesně tak, člověk, který několik let podváděl, lhal a fabuloval, tak nakonec nepůjde do pekla, ale s více než 2 miliardami dolarů na účtu bude v klidu sledovat další vývoj firmy. Jaký názor na to asi mají zaměstnanci WeWork, kteří ještě před pár týdny věřili, že díky IPO z nich budou milionáři a dnes jsou místo toho bez práce...

#byznys #aktuality #ipo #investice #podvod #startupy

Hodnocení: +17
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.