3 minuty čtení

Je Elon Musk na mizině? U soudu přiznal, že aktuálně nemá ani $75,000

Zatímco Forbes označuje Elona Muska jako jednoho z nejbohatších lidí na světě, podnikatel nebude dle svých slov schopen zaplatit ani případnou soudní pokutu za pomluvu, z které je aktuálně obviněn.

V době psaní tohoto textu zaujímá Elon #Musk na seznamu nejbohatších lidí světa Forbesu 40. příčku s aktuálním odhadovaným jměním 20,9 miliardy dolarů. Jenže stejně jako mnoho dalších miliardářů ani Musk doma opravdu na takové hromadě peněz nesedí. Naprostá většina jeho bohatství je totiž uložena v akciích a dluhopisech. A nikdo vlastně pořádně neví, kolik peněz v hotovosti má podnikatel reálně k dispozici.

Respektive až donedávna nevěděl. Musk byl totiž nyní svědčit u soudu v Los Angeles, který řeší jeho obvinění z pomluvy britského potápěče Vernona Unswortha.

A toto pondělí Unsworthův právník zveřejnil Muskovu na první pohled neuvěřitelnou obhajobu. Výkonný ředitel společností Tesla a SpaceX totiž u soudu pod přísahou tvrdil, že je aktuálně "finančně nelikvidní", takže případných 75,000 dolarů (což je mimochodem vzhledem k vznesenému obvinění relativně malá částka), o které jej profesionální potápěč žaluje, nemá jak zaplatit.

Ne, vážně to není vtip. Obhajobu svého klienta již potvrdili i Muskovi právníci: "Pan Musk potvrdil, že většina jeho jmění je nyní navázáno na jeho společnosti. Samozřejmě, že se na to právníci pana Unswortha zaměřují, jelikož celý tento případ není ničím jiným než snahou shrábnout peníze."

Agentura Bloomberg, která informaci přinesla jako první, odhaduje Muskovo jmění na 23,6 miliardy dolarů s tím, že prakticky celá tato částka leží v akciích společností #SpaceX (14,6 miliardy dolarů) a #Tesla (8,8 miliardy dolarů). Podnikatel tak zřejmě opravdu nemá po kapsách dost peněz, aby případnou soudem přiznanou škodu Unsworthovi zaplatil.

Elon Musk celý tento úsměvný a popravdě hloupý spor vyvolal loni v létě, když během dramatické operace s cílem vysvobodit z jeskyně uvězněný thajský chlapecký fotbalový tým Unswortha označil jako "pedofila".

Vše začalo nevině, když Musk thajským záchranářům, mezi kterými byl i Unsworth, nabídl mini ponorku, kterou zkonstruoval jeden z jeho inženýrů. Potápěč však Muskovu nabídku odmítl s tím, že ponorka by byla při záchranné operaci v úzkých proláklinách a mělkých vodách jeskyně k ničemu. 

Muskovu nabídku rovněž označil za "PR kampaň" a prohlásil, že ponorka by v žádném případě nepomohla, i kdyby na místo dorazila včas, protože je příliš dlouhá a pro úzké jeskynní zatáčky nedostatečně obratná. Neodpustil si přitom osobní poznámku, když Muskovi poradil, aby "si svou ponorku strčil tam, kam světlo nesvítí".

To si Musk nenechal líbit a na svém Twitteru veřejně napsal: "Promiň pedofile. Vážně sis o to řekl." (v originále: "Sorry pedo guy. You really did ask for it.").

Tento tweet Unsworthovi poskytl potřebnou munici, a tak Muskovi pohrozil, že jej zažaluje. Musk místo omluvy vypálil další salvu, když britského potápěče, který se podílel na záchraně uvězněných dětí a jejich trenéra ze zatopené jeskyně, označil za "dětského násilníka".

Zatím to podle dostupných informací vypadá, že si Musk zbytečně naběhl a nepodaří se mu z žaloby vyvléct. Nicméně samotný soud začne až 3. prosince. Otázkou je, zda už pro svou obhajobu zkusil Musk použít kličku s významem slova "pedo guy", kterou někdo kreativní vymyslel a vložil na Urban Dictionary:

 

#aktuality

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.