4 minuty čtení

Elon Musk se rozhodl dát všem svou nejlepší byznysovou radu. Stačila mu na to 1 věta

Od Muska nelze očekávat v přístupu k byznysu žádná klišé, přílišnou komplikovanost ani egoismus. Proto je jeho klíčová rada pro každého podnikatele sice jednoduchá, ale velmi mocná. A můžete ji využít ještě dnes.

Na světě dnes není mnoho úspěšných podnikatelů, kteří by se odvážností svých tvrzení nebo nekonvenčností svých vizí mohli měřit s tím, co lidstvu v posledních letech prezentuje Elon Musk. Proto není žádným překvapením, že i Muskovy rady svým byznysovým soukmenovcům jsou neméně odvážné a provokativní.

Pokud by ostatně takovou mentalitu, jakou předvádí při konstruování svých famózních raket a vesmírných lodí, chytrých elektromobilů, plamenometů, tunelů pro automobily nebo plánování vědecké základny na Měsíci, neměl, možná by se mu i tak v hlavě rodily podobné vize, ale místo investorům a spolupracovníkům by je popisoval jen někde na baru flegmatickému barmanovi.

Musk je však jiný a kromě vlastní geniality mu velmi záleží na tom, abychom se posouvali i jako celek - jako lidstvo. Proto neváhá na potkání rozdávat rady o tom, jak řešit žádosti zaměstnanců o zvýšení platu, jak zlepšit svůj time-management nebo jak se při pohovoru s novými zájemci ujistit, že vám o své hvězdné kariéře nelžou.

Jen jednu radu však dvojnásobný CEO doposud označil jako "tu jednoznačně nejlepší". A v její jednoduchosti tkví její obrovská moc:

 

"Neustále přemýšlejte nad tím, jak byste mohli věci dělat lépe a nebojte se sami sebe zpochybnit."

 

Tato rada je nesmírně moudrá, byť při důsledné aplikaci možná pro některé až příliš bolestivá.

Jen si to představte - díky vašemu nápadu se stal marketing společnosti v posledním měsíci o 10 % účinnější. Nebo jste zrovna byli povýšeni. Anebo vaše společnost již několikátý rok po sobě stabilně a bez komplikací utěšeně roste.

Vaše ego má důvod se usmívat a váš rozum může jásat. Okolní svět vám dává zpětnou vazbu, která naznačuje, že jste dobří. Že vám to jde. Že za něco stojíte. Jenže pak se vedle vás objeví Elon a řekne: "A nešlo by účinnost marketingu zvýšit o 20 %? Neexistuje žádný způsob, jak zajistit vyšší růst? Můžeme si dovolit víc riskovat? Ne? Co nám v tom brání?

Salva nepříjemných otázek, které by v oslavnou chvíli mohli někteří citlivější jedinci označit dokonce za nevhodné. Ale přesto jsou nutné. Protože neustálý osobní rozvoj je nutný. Protože bez něj nebudete schopni budovat své sebevědomí, odolnost, motivaci a jednoho dne můžete z toho sezení na vavřínech zcela ztratit svůj směr a zapomenout, kam vlastně chcete mířit.

Někdy je najít si čas a přemýšlet nad tím, jak se zlepšit, kvůli každodennímu tlaku, stresu či rutinně velmi obtížné. Možná nemáte čas se zastavit a v klidu se zamyslet. Nebo víte, kde máte mezery, ale zase si nedokážete najít čas, abyste na nich zapracovali. Anebo se před všemi opakujícími se chybami, které sekáte, snažíte zavírat oči, protože víte, že by ten pohled do zrcadla mohl být nepříjemný.

Existují také specifické (zpravidla velmi specializované) obory, kde je osobní růst obtížný a zdlouhavý proces. Dobrým příkladem je proces. Zajímavý je příklad chirurga Atula Gawandeho. Ten si jednoho dne uvědomil, že se jako chirurg přestal rozvíjet a ustrnul v mrtvém bodě. Začal si proto platit návštěvy chirurgických kapacit z řad svých kolegů. Ti se jezdili osobně dívat na jeho operace a posléze mu sdělovali svou kritiku. O tom, jak mu tato zpětná vazba pomohla, promluvil i v TEDu:

Ne každý má naturu na to, aby psychicky zvládal skutečnost, že jeho práci neustále někdo detailně sleduje, hodnotí a neopomene mu sdělit každou chybu. Někteří lidé mají přehnaný pocit vlastní dokonalosti, jiní zase o žádný osobní rozvoj nestojí a jediné, po čem touží je, abyste je už přestali prudit.

Výběr je na každém, ale pokud jste se dali na cestu podnikani a nechcete, aby šlo o jednu velkou ztrátu času, nemáte na vybranou, i kdyby bylo jedinou možností mít neustále za zády kouče. Protože neustále a nikdy nekončící zlepšování a pochybování o svých rozhodnutích je denní chleba každého podnikatele, který to někam dotáhl nebo dotáhne.

Hodnocení: +114
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.