4 minuty čtení

Dubaj v roce 2020? Místní vláda plně závislá na blockchainu

„Smart Dubaj“ je nejen vládní ale i městskou iniciativou, která chce přeměnit hlavní město stejnojmenného emirátu na nejchytřejší a nejšťastnější město na světě. V závěru minulého týdne již byl spuštěn vládní platební portál postavený na technologii blockchainu.

První „blockchain“ vláda

Online platební portál DubaiPay nyní využívá technologii blockchainu pro vypořádání finančních transakcí v reálném čase. Jedná se o jeden z plánovaných kroků místní vlády, která se chce stát do roku 2020 první vládou na světě, kde bude plně implementována, podporována a využívána technologie distribuované účetní knihy – blockchainu.

Dubajská vláda v současné době pracuje na celkem 20 možných případech využití technologie blockchainu, které by doplnily a pozdvihly stávající vládní byrokracii. Kvůli tomu má také uzavřené strategické partnerství s americkou technologickou společností IBM. Dalšího partnera potom představuje společnost Consensys, která se specializuje na vývoj decentralizovaných aplikací a zde zastává funkci poradce. Obě společnosti mají pomoci místní vládě s dosažením kýžených cílů v projektu Smart Dubaj.

Projekt Smart Dubaj a vládní oddělení Smart Dubai Government Establishment (SDG) má za cíl dosažení úspěšné budoucnosti města a celosvětové konkurenceschop­nosti prostřednictvím nových a inteligentních technologií včetně přesunu k blockchainu.

Mira Sultan Obaid Abdul Rahman, ředitel oddělení inteligentních služeb v rámci SDG, prozradil webu Gulf News, že plánuje zvýšit efektivitu vlády přesunem všech finančních transakcí směrem k blockchainu. Dubajské ministerstvo financí v zákulisí pracuje na tom, aby co nejvíce usnadnilo transakce prostřednictvím DubaiPay, a zároveň řešilo i všechny problémy a spory. Portál DubaiPay v současnosti zpracovává transakce od 27 vládních a dalších 14 nevládních subjektů.

Vláda plánuje zvýšit efektivitu přesunem všech finančních transakcí na blockchain.

Pomocí blockchainové technologie vyvinuté firmou Avanaza Solutions bude nyní DubaiPay umožnovat sledování transakcí v reálném čase – v současnosti může trvat vyřízení jednotlivých transakcí až 45 dnů, z důvodu složitých schvalovacích procesů probíhajících právě na ministerstvu financí.

Abdul Rahman vysvětluje: “Ve starém systému neexistovala možnost sledování transakcí v reálném čase, ačkoliv jsme o to velmi stály. Díky aplikaci nové technologie blockchainu však bude tohoto cíle dosaženo.“

Ve své první fázi využívaly technologii blockchainu k vypořádání finančních transakcí dva dubajské vládní útvary, přičemž systém zpracoval pět milionů transakcí. Nyní se očekává, že se další útvary přidají.

Dubaj průkopníkem v hledání nových cest

Na včerejší zahajovací akci ke spuštění nového platebního portálu Aisha Bin Bishr, generální ředitel Smart Dubaj, uvedl: “Dubaj je již dlouho průkopníkem v přijímání avantgardních technologií čtvrté průmyslové revoluce, a právě blockchain je jednou z nejpozoruhod­nějších z těchto technologií, která každoročně přitahuje stále více investic.“

Poslední aplikace blockchainu na vládní úrovni však není zdaleka první případem, kdy k něčemu podobnému došlo. Už dříve v průběhu letošního roku místní ministerstvo dopravy odhalilo plány na systém řízení a správy vozidel na bázi blockchainu a největší dubajská banka Emirates NBD spustila už v dubnu letošního roku projekt na bázi blockchainu, který má za úkol snížit počet podvodů s cestovními šeky, které jsou v zemi hojně využívány. Ministerstvo cestovního ruchu potom odhalilo plány na využití nové technologie už v březnu. Blockchain a chytré kontrakty by měli inovovat jejich celý interní systém.

Mnoho měst po celém světě se snaží stát díky využití blockchainu „smart city“. Nechá Dubaj ostatní v budoucnu za sebou nebo se najde nějaké jiné město které bude hrát prim?

Hodnocení: +4
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.