3 minuty čtení

Vysnil si slavného miliardáře jako investora a zkusil tipnout jeho email. Odpověď ho zaskočila

Mysleli jste si, že získání investice od známého miliardáře je otázkou kvalitně vybudované sítě kontaktů a stovek únavných telefonátů a schůzek? Vůbec ne, jak ukazuje příběh Adama Lyonse, někdy stačí prostě napsat email.

Než přejdu k samotnému příběhu, předem říkám, že tento způsob získání investice nepochybně nebude fungovat na každého miliardáře. Spíše naopak, většina z nich vůbec neodpoví, případně se zpráva ani nedostane přes sekretářku, která má email svého šéfa na starosti. Zejména pak v Česku, kde si ti nejbohatší pečlivě střeží své soukromí a investice za ně řeší početný manažerský tým.

Přesto zejména v západním světě existují úspěšní podnikatelé a investoři, kteří se nijak neschovávají a i přes svůj zjevný úspěch si zachovávají naprosto lidský přístup. Mezi takové jedince patří i Mark #Cuban, miliardář, investor a také hrdý majitel basketbalového týmu Dallas Mavericks, na jehož zápasech sedí mezi ostatními diváky a nikoli schovaný ve VIP boxu.

Není proto žádným překvapením, že si tohoto excentrického byznysmena spoustu začínajících podnikatelů vysní jako ideálního investora a mentora do svého startupu. Někteří na to jdou přes pořad Shark Tank, ve kterém je Cuban jedním z pěti porotců a je tak možné ho k investici přesvědčit. Někteří však zvolí trochu rychlejší, avšak beznadějně vypadající způsob oslovení - emailem, jehož přesnou podobu neznají.

Přesně tak se totiž rozhodl slavného investora oslovit tehdy pětadvacetiletý začínající podnikatel Adam Lyons, jehož projekt The Zebra chtěl změnit americký trh s pojištěním vozidel. Lyons zkusil tipnout Cubanovu emailovou adresu (indicie neznám) a poslal krátký brief s předmětem "Wanna disrupt the insurance industry?".

Ještě než se mladý startupista stihl přesunout k další činnosti, v emailové schránce mu přistála odpověď od samotného Cubana. Během pouhých dvaceti minut! 

Lyons byl v šoku. Ba co víc, Cuban nenapsal všeobecné fráze zakončené odmítnutím, ale zaujatý nápadem se zajímal o další informace. V dalších týdnech si pak Cuban s Lyonsem vyměnili několik emailů, aby následně, bez předchozího setkání, podepsali investici.

"Bylo to dokonale načasované. Právě v tom roce 2012 jsem si začínal říkat, že trh s pojištěním by bylo dobré modernizovat. A do toho mi přišel ten email," vysvětlil Cuban později na konferenci, kde byl na pódiu společně s Lyonsem. 

Konkrétní výše Cubanovy investice nebyla nikdy prozrazena, ale za dobu svého rozvoje už firma vybrala od investorů celkem 61,5 milionu dolarů a v jejích kancelářích v texaském Austinu sedí desítky zaměstnanců. Vypadá to tedy na úspěšný byznys.

#startupy #investice #email #pitch #venture

Hodnocení: +43
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.