2 minuty čtení

Apple v ohrožení: Jeho produkty mohou být pro domácí spotřebitele extrémně drahé

Americké společnosti by podle prezidenta Trumpa měly přesunout výrobu svých produktů zpět do USA, aby jejich cenu negativně neovlivnila nynější celní válka mezi USA a Čínou. Je pravda, že americký prezident svými rozhodnutími na ruku výrobci iPhonů příliš nejde.

Podle tweetu prezidenta Trumpa by měl Apple vyrábět své výrobky raději v USA namísto Číny, což by společnosti umožnilo vyhnout se vyšším výrobním nákladům vyplývajících z nových tarifů, které plánuje vláda uvalit na Čínu. Tento tweet byl reakcí na dopis z 5. září, kdy Apple zaslal do Úřadu amerického obchodního zástupce (United States Trade Representative) dokument, ve kterém varuje před potenciálně škodlivými dopady dodatečných čínských tarifů.

 
 

“Naše obavy v souvislosti s těmito sazbami spočívají v tom, že nejvíce postižené budou právě Spojené státy, což bude mít za následek nižší růst americké ekonomiky, pokles konkurenceschop­nosti a vyšší ceny pro spotřebitele ve Spojených státech,“ je zmíněno mimo jiné v dopise. Výrobky, u kterých by mohla vzrůst cena vlivem tarifů, zahrnují bezdrátová sluchátka AirPods, hodinky Apple Watch i počítač MacBook. “Je to poprvé, kdy společnost Apple veřejně uvedla, jak může obchodní válka ovlivnit její podnikání,“ píše The Wall Street Journal.

Apple není první společností, která se stala terčem Trumpovy kritiky na Twitteru za výrobu nebo myšlenky na přesun výroby za hranice USA. V březnu 2017 zkritizoval americký prezident domácí automobilku Ford za její plány na přesun výroby automobilů poháněných bateriemi do Mexika namísto Michiganu.

 
 

Minulou neděli se opět Trump zabýval výrobní strategii Fordu, přičemž ve svém tweetu uvedl, že crossover Ford Focus Active může být nyní postaven na území USA a Ford nebude muset platit žádné tarify.

 
 

Americká automobilka, která zrušila plány importovat Focus Active z Číny z důvodů pokračující obchodní války však ještě tentýž den prezidentům tweet vyvrátila.

“Nebylo by výhodné vyrábět Focus Active v USA vzhledem k nízkému předpokládanému objemu prodejů méně než 50 tisíc vozů ročně a jeho velkému konkurenčnímu segmentu,“ uvedla společnost ve svém prohlášení. “Ford je však hrdý na to, že zaměstnává v USA více pracovníků a staví více vozidel než jakýkoliv jiný výrobce automobilů.“

Hodnocení: +4
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.