5 minut čtení

7 mentálních a fyzických přínosů, které vám dá šálek kávy

Věda zatím při svém bádání nenarazila na nápoj, který by se podobal nějakému magickému séru zvyšujícímu výkonnost a zdraví tak moc jako káva.

Štos vědeckých studií, které pějí chválu na kávu, je už dnes tak vysoký, že varovat před jejími nezdravými účinky na zdraví zkrátka nedává smysl. Ano, v některých specifických případech nebo při specifických zdravotních komplikacích káva není ideální volbou. Ale pro zdravého člověka hledajícího funkční a legální "pracovní doping" představuje šálek kávy prakticky jednoznačnou volbu.

Asi nejdůležitější příklad za všechny - vědci loni provedli meta-analýzu celkem 127 studií zabývajících se efekty kávy na lidské zdraví. Jinými slovy dali dohromady výsledky všech těchto studií a vyvodili z nich závěry, jejichž hodnota je mnohonásobně vyšší a důvěryhodnější, než u kteréhokoli jedné samotné studie. Na co přišli?

Třeba na to, že pití kávy lze jednoznačně spojit se sníženým rizikem vzniku nejčastějších nádorových onemocnění (rakovina prsu, tlustého střeva, tenkého střeva, prostaty či endometria), a to o 2 až 20 % v závislosti na typu rakoviny. Nebo že káva snižuje riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění o 5 % a cukrovky či Parkinsonovy choroby dokonce o 30 %.

Povedlo se jim také vyvrátit jeden kávový mýtus, a sice že káva patří mezi karcinogeny. K tomuto tvrzení dospěli vědci některými testy, při kterých podávali kávu myším. Bylo z toho sice hezké téma pro prodejce konkurenčních kofeinových nápojů, ale velmi rychle se ukázalo, že šlo spíš o výzkum na objednávku.

Člověk totiž kávu metabolizuje výrazně jiným způsobem než myš. Takže abyste se dostali do stavu, ve kterém by vám káva skutečně mohla způsobit vznik nádorového onemocnění podobně jako u myší, museli byste denně vypít - a teď se podržte - 2000 šálků kávy. Nejblíže k tomuto číslu byl v lidské historii asi Honoré de Balzac, který zvládal 60 šálků denně (a i z toho se již většině populace dělá nevolno).

Čili ne, pokud nejste extrémně závislí na kofeinu a nedáváte si denně hektolitry kávy, z 1 nebo 2 šálku opravdu nemusíte mít strach. Právě naopak, kofein po jeho vypití v těle stimuluje produkci adrenalinu a následovat bude těchto 7 nepřehlédnutelných přínosů:

1. Budete rychlejšími pracanty

Káva sníží vaši reakční dobu, umožní vám rychleji pracovat s myšlenkami a v důsledku i rychleji konat. I díky malému zvýšení reakční doby (třeba o 5 %) tak můžete být výrazně efektivnější a rychlejší, protože se rychlejší reakce převádí i na rychlejší myšlení a rychlejší činnost.

2. Zlepší se vám zrak

Přesněji řečeno se vám rozšíří zornice a na sítnici začne dopadat více světla. Díky tomu budete schopni lépe rozlišovat tvary včetně obličejů v místnosti, písmen na papíře či na obrazovce a tak dále. Káva v tomto ohledu dokáže pomoci i v prostředí s nedostatečným osvětlením.

3. Váš organismus se lépe okysličí

Kofein, respektive vyplavený adrenalin napomůže relaxaci hladké svaloviny v těle. V důsledku tak s každým nádechem dokážete do těla dostat více vzduchu a tedy i více kyslíku (proto astmatici během záchvatů dostávají adrenalin). Vyšší obsah kyslíku se krví dostane i do mozku a zlepší jeho výkon.

4. Zvýší se vám práh bolesti

Z tohoto důvodu si kávu často místo chemických "nakopávačů" dopřávají cvičenci před tím, než vyrazí posilovat. Adrenalin snižuje pocit bolesti (ať už pochází odkudkoliv v těle), aby organismus připravil na případnou evoluční reakci "bojuj, nebo uteč". Tím snižuje rozptýlení, které bolest způsobuje a které může za normálních okolností ovlivnit váš výkon.

5. Posílíte imunitu

Jelikož vás adrenalin přirozeně připravuje na možnost útoku, dočasně zvýší také efektivitu imunitního systému, aby organismu pomohl lépe bojovat s případnými infekcemi. Šálek kávy tak může být jedním z ideálních způsobů, jak snížit riziko, že od svých spolupracovníků chytnete to nachlazení, s kterým už týden chodí do práce.

6. Stanete se fyzicky silnějšími

Byť z vás šálek kávy určitě neudělá žádného Herkula, adrenalin zvyšuje fyzickou sílu. Proto je káva pro sportovce, respektive konkrétně kofein (nejčastěji v tabletách) pro vrcholové sportovce jedním z častých suplementů, který užívají před soutěží. Vyšší síla všeobecně znamená i vyšší výdrž, nižší pocit únavy a větší produktivitu.

7. Pomůže vám plně fungovat i při potlačení spánku

Káva patří k tradičním pomocníkům všech pracovníků, od kterých se vyžaduje nějaká forma "noční směny". I moderní armády dnes stále vojákům, kteří musí z nějakého důvodu oželet noční spánek (například kvůli boji), servíruje kávu. Ráno sice nebudete mít pocit, jako byste se zrovna vyspali a zejména po pominutí účinku kofeinů přijde neodvratná krize, ale pokud z nějakého důvodu potřebujete v noci nezamhouřit oko, je káva vaší nejlepší zbraní.

Hodnocení: +33
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.