5 minut čtení

Jeff Bezos právě odhalil spolužáka z Princetonu, který naprosto změnil jeho život

Přemýšleli jste někdy jestli má vaše přítomnost zde na světě nějaký trvalý dopad? Nikdy nevíte, jak velký vliv byste mohli mít na někoho ve vašem okolí. Možná i proto se snažíme, aby naše děti byl šťastné a především úspěšné. „Když už nic jiného, tak alespoň ty děti po nás zůstanou,“ říkáme si. Nicméně pravdou je, že největší vliv můžeme mít na někoho ve chvíli, kdy si to ani neuvědomujeme.

Jeff Bezos právě odhalil příběh o jedné takové osobě, která už před 34 lety v době jeho vysokoškolských studií na univerzitě Princeton, velmi ovlivnila jeho život a dodnes o tom neměla tušení.

Nejchytřejší spolužák

Jedná se o příběh vysokoškolského spolužáka, kterého zakladatel Amazonu popisuje jako pokorného a úžasného chlapíka a nejchytřejšího chlapce na Princetonu. Jak se často stává, tento spolužák vůbec netušil, že si ho Bezos pamatuje, dokud se o něm tento týden nezmínil.

Když mladý Jeff Bezos studoval střední školu a hlásil se na univerzitu, jeho snem bylo stát se teoretickým fyzikem. Zapsal se na Princeton do ročníku graduujícího v roce 1986, jako jeden z 20 studentů v elitním programu se zaměřením na elektrotechniku a informatiku (EECS). “Všichni byli skvělí lidé se společnými zájmy. Byli jsme EECS geekové tedy tichá, výhradně mužská skupina excentrických podivínů,“ popisoval před lety skupinu Bezosův spolužák.

Bezos do třídy skvěle zapadal. Ačkoliv byl zjevně velmi inteligentní, na střední škole byl vyhlášený premiantem ročníku, v žádném případě sám sebe nepovažoval za nejchytřejšího studenta nynějšího programu. Tato čest v jeho mysli patřila jeho kolegovi ze Srí Lanky, Yasantha Rajakarunanay­akeovi, a Jeff Bezos nyní sdílel okamžik, když se v něm tento názor naprosto utvrdil.

„To byl právě ten okamžik v mém životě, kdy jsem si uvědomil, že nikdy nebudu velký teoretický fyzik.“

Jeff a jeho spolubydlící Joe pracovali už tři hodiny ve svém kolejním pokoji na obzvláště obtížné parciální diferenciální rovnici a jejich snažení nevedlo vůbec nikam, tak ji přinesli právě Yasanthovi. Ten se na rovnici pár minut díval a pak aniž by cokoliv zaznamenal na papír, napsal pod rovnici výsledek: kosinus.

Potom celý problém znovu procházel i Bezos spolu se spolubydlícím, přičemž pospali tři plné stránky podrobné algebry. Před několika lety jsem řešil podobné problémy roky, vysvětlil Yasantha a vzpomněl si na tehdejší postup a ten se mu prostě povedlo aplikovat na momentální problém. “Pro něj byla odpověď zjevná. To byl právě ten okamžik v mém životě, kdy jsem si uvědomil, že nikdy nebudu velký teoretický fyzik,“ vzpomíná Bezos.

 
 

Lidé se vyprávění zasmáli, ale nejvíce zábavné je, se zamyslet nad tím, že pokud by Yasantha s Bezosem tuto rovnici společně neřešili, pravděpodobně by vůbec nevznikl Amazon nebo by alespoň nevypadal tak, jak ho známe dnes.

Nikdy nevíte, kdo si na vás v budoucnu vzpomene

Polemizovat o tom „coby, kdyby“ bychom však mohli donekonečna. Co stojí však za zamyšlení je právě osoba Bezosova spolužáka – Yasantha Rajakarunanayake. Oba muži spolu od studií nemluvili. Nicméně zakladatel Amazonu byl i po 34 letech schopný si na něj vzpomenout a nazvat ho pokorným a úžasný chlapíkem. Rajakarunanayake neměl důvod si myslet, že by si ho Bezos nějak zvláště pamatoval a ani se jejich společným studiem nijak nechlubil – už vůbec pak netušil, že by mohl mít na Bezosův život jakýkoliv dopad, i když to tak skutečně bylo. Zkrátka nikdy nevíme kde, kdy nebo koho, můžeme ovlivnit nebo komu nevratně převrátit život vzhůru nohama, mysleme na to.

Na odhalení vlastní osoby pak byl Srílančan náležitě pyšný. “Ježíš on mluví o mě,“ napsal na svůj Twitter. “Úžasně si pamatuje na to, jak jsem ho před více než třiceti lety ovlivnil. Úžasná paměť! Ani Amazonu by nebylo, kdyby se nerozhodl nepokračovat ve fyzice!“

 
 

A pokračoval: “Na univerzitě jsme spolu s Jeffem byli spolužáky a nikdo nedokázal předvídat, jaká bude naše budoucnost. Jeff si mě pamatuje jako chytrého, pokorného a mluví o mě velice laskavě prostě proto, že jsem mu pomohl s jeho domácími úkoly.“

 
 

Nicméně Rajakarunanayake také nabídl svůj pohled na to, proč se stal Bezos nejbohatším člověkem na světě.

Vzpomeňte si – Bezos strávil tři hodiny hledání řešení problému, než požádal o pomoc. A bývalý spolužák si vzpomíná rovněž na jinou situaci, kdy Bezos zvládl pracovat celou noc na již vypracovaném projektu, jenom proto aby nakonec našel řešení, které bylo lepší než to, se kterým přišel právě Rajakarunanayake. “Jeff byl vynikajícím, velmi vytrvalým a houževnatým studentem. Tím byl jedinečný. Nevzdá se ani ve chvíli, kdy většina z nás ano,“ vzpomínal pro indické noviny The Print.

“Jeff byl vynikajícím, velmi vytrvalým a houževnatým studentem. Tím byl jedinečný. Nevzdá se ani ve chvíli, kdy většina z nás ano.“

Jeff Bezos pravděpodobně představuje tu jedinou správnou kombinaci lidských vlastností. Nejenomže je inteligentní, navíc je ale i neskutečně houževnatý a jen tak něco ho na lopatky nepoloží. To je možná to správné vysvětlení proč Jeff Bezos vybudoval Amazon a nám se to zatím nepovedlo.

Mimochodem Yasantha Rajakarunanayake se také nemá špatně. Po studiu na Princetonu získal doktorát na Kalifornském technologickém institutu (Caltech), získal v USA 54 patentů a na schválení dalších 40 v současné době čeká. V současné době bydlí v sídle v Kalifornii a pracuje na ředitelské pozici pro taiwanskou polovodičovou firmu MediaTek.

Hodnocení: +4
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.