3 minuty čtení

Marihuanové akcie, co se chovají ještě šíleněji než kryptoměny?

Na kryptoměnovém trhu leží už 9 měsíců pořádná deka, medvědí trh stále vítězí, ale živelná nálada, která tlačila cenu Bitcoinu (téměř na 20 tisíc dolarů) i jiných kryptoměn, zdá se nezmizela. Pouze si našla nové útočiště – marihuanové akcie.

Boom marihuanových akcií v době úpadku kryptoměnového trhu

Retailovými obchodníky dlouho oblíbená tradingová aplikace Robinhood veřejně zalistovala konopné akcie, které v posledních týdnech letí vzhůru. Současný růst je pravděpodobně způsoben nadcházející legalizaci rekreační marihuany v Kanadě naplánované na 17. října. Je ale skutečně takto výrazný růst cen konopných akcií oprávněný?

Veřejně obchodovatelné konopné akcie stoupají všechny do jedné, ale jeden producent konopí, společnost Tilray, se zavedené praxi vymyká.

Včera se v jednom okamžiku během obchodování dostali akcie Tilray na 300 amerických dolarů, což představuje 1636procentní nárůst od doby, kdy společnost v červenci vstupovala na burzu za cenu 17 dolarů za akcii. Ve středu se tak trží kapitalizace vyšplhala na 28 miliard dolarů, což představuje při počtu 243 zaměstnanců 115 milionů dolarů na zaměstnance.

Stejně udivující je, že tržní kapitalizace společnosti byla včera na chvíli dokonce tisíckrát vyšší, než byly její poslední vykázané roční tržby (28 milionu dolarů). Pro porovnání, poměr hodnoty a prodejů Amazonu je na úrovni 4,6 a Applu 4,35. Tržní kapitalizací 28 miliard dolarů společnost Tilray také překonala hodnotu většiny společností v indexu S&P 500 včetně sociální sítě Twitter.

 
|

Více bláznivý než Bitcoin

Jedna z teorií parabolického vzestupu Tilray říká, že se podařilo vyvolat tlak na firmy, které drželi krátké pozice, aby je prodaly včetně společnosti Citron Research, která se snažila upozorňovat především na fakta, především od 24. srpna, kdy se akcie společnosti zvýšili o 70 procent.

V písemné zprávě, která byla zveřejněna minulý týden, Citron Research porovnává současný raketový vzestup konopných akcií s loňským boomem na kryptoměnových trzích. V závěru zprávy je možné se dočíst, že současná situace je pravděpodobně ještě bláznivější než loňské dění na trhu s kryptoměnami.

“Současné ceny akcií konopného průmyslu jsou ekvivalentní Bitcoin mánii v loňském roce a celá situace je možná ještě šílenější. Na Bitcoinu se lidem líbilo, že je to něco revolučního, neregulovaného, obtížně získatelného a v podstatě bez žádného reálného konkurenta v řadách dalších kryptoměn. Naproti tomu konopí je vysoce regulované odvětví, může být prodáváno téměř po celém světě celkem levně, a navíc na trhu působí mnoho různých hráčů. Konopí má v podstatě více společného s rajčaty než s Bitcoinem.“

Citron pokračuje ve svém postoji a neustále akcie Tilray kritizuje. Včera ráno například zveřejnil tweet obsahující zprávu, že je pohyb jeho akcií naprosto nepochopitelný. V době psaní tohoto textu se akcie společnosti obchodovali za 214 dolarů, což je tedy pokles o 86 dolarů oproti jejich intradennímu maximu předchozí den ve výši 300 dolarů. Uvidíme, kterým směrem se akcie vydají nyní.

 

Vývoj hodnoty akcií Tilray od jejího vstupu na burzu

Hodnocení: +3
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.