5 minut čtení

Předmět a oslovení jako stěžejní části emailu, jak je psát správně, abyste se dočkali odpovědi?

Odlišit se v dnešní "emailové době" není nic jednoduchého. Přesto spousta z nás stále ještě posílá emaily ve formátu, který si adresáti otevírali pouze v dobách internetového pravěku.

Doba se rychle mění, a pokud se včas nepřizpůsobíme, může se stát, že nám byznysový vlak ujede. A ačkoli by to mohlo vypadat, že na emailech se toho za posledních dvacet let příliš nezměnilo, opak je pravdou. Nejsou to však viditelné změny, ale naopak detaily, které mohou hrát v reakci adresáta rozhodující roli.

Zajímavý předmět, nikoli však clickbait

Stále ještě posíláte emaily s předměty typu "Spolupráce", "Nabídka" či "Dotaz"? Pak pravděpodobně snižujete svou šanci na pozitivní odezvu. Tyto předměty fungovaly v době, kdy lidem chodily dva emaily denně a spam ještě nebyl tak rozšířený. 

Jenže dnes?

Dnes musíte už v samotném předmětu dostatečně zaujmout a zároveň naznačit, o co se vám jedná. Podle studie Convince&Convert se dnes celých 35 % adresátů rozhoduje na základě předmětu, zda email otevře - nezávisle na tom, kdo jim tento email posílá. Případně ho rychle otevřou a zase zavřou, aby se ho zbavili.

V praxi se mi osvědčil předmět ve stylu "Kontaktuji Vás ohledně XY" a ačkoli nemám přesná čísla, pocitově mohu říct, že míra odpovědí je mnohem vyšší, než u klasických jednoslovných předmětů. 

Na základě studie od HubSpotu by se dalo ještě doporučit použít v předmětu jméno dané osoby, i to údajně viditelně zvýší míru otevření emailu. Tedy něco ve stylu "Karle, kontaktuji Vás ohledně XY". Určitě jste si všimli, že tuto strategii využívají také sociální sítě, když vám posílají notifikace. A pokud někdo ví, jak donutit člověka otevřít email, jsou to právě tyto firmy.

Tady ovšem pozor, nebylo by příliš moudré používat to v případě, že píšete nějakému vysoce postavenému člověku. Pokud se ovšem jedná o potenciálního obchodního partnera na podobné úrovni, jděte do toho, většina lidí už je na to právě díky výše zmíněným sociálním sítím zvyklá. Naštěstí nikoli tak, aby to ignorovali.

Ve svých předmětech se hlavně vyvarujte clickbaitových nadpisů. Jak takové nadpisy vypadají se můžete podívat do své spamové složky. Určitě zapomeňte na předmět "Tento email nečtěte" nebo "Ahoj kocourku, mám pro tebe překvapení".

Na oslovení záleží

"Dobrý den, pane Nováku". Kolik takových emailů už bylo jen během dneška smazáno? Je to všeobecné, nudné, tuctové... svého adresáta tak v podstatě uspíte hned na začátku. Rozumím, že to vypadá slušně a seriózně, ale opět opakuji - tohle fungovalo před mnoha lety, doba se však změnila.

Svým oslovením můžete dokonale navázat na samotný předmět a tím s adresátem v podstatě šikovně konverzovat už od samého počátku. Musíte mu ukázat, že pro vás není jen dalším kontaktovaným člověkem v nekonečné řadě (i když to tak nepochybně je), ale výjimečnou osobností, se kterou opravdu chcete mluvit.

Zapojte proto do oslovení trochu personifikace. Pokud jste jméno dané osoby, které každý tak rád slyší, ale nikoli v té "callcentrum" formě, nepoužili v předmětu, začněte s ním svůj email. A za to připojte něco osobního. Třeba "Karle, zdravím Vás z Prahy" nebo taky "Karle, zdravím do Brna a závidím to vaše počasí, tady se to dnes moc nepovedlo."

Jak se nebát prudičů

Možná se bojíte toho, že tento osobitý způsob oslovování mnoho adresátů odradí či přímo naštve. To je částečně pravda, ale...

1. Takových lidí opravdu nebude mnoho, jak už jsem zmínil výše, síla sociálních sítí naprosto změnila způsob komunikace mezi lidmi, včetně profesní roviny. Pokud někomu každý den přijde deset notifikací ve stylu "Karle, mazej na náš web, je tam spoustu novinek", váš přátelský styl ho těžko zaskočí.

2. Pokud by někdo chtěl prudit v případě přátelského oslovení, jak by asi vypadala následná spolupráce s takovou osobou? Pokud se někdo kvůli takovému oslovení urazí a neodepíše vám, buďte za to rádi, zbavili jste se potížisty, který by vám akorát kazil náladu. Vy chcete dělat byznys s pozitivními a přátelskými lidmi.

Jsou to malé změny, ale mohou mít velký vliv na to, jak efektivní vaše emailová komunikace bude. Nebojte se zkoušet a experimentovat. Za žádnou cenu však nepokračujte v tom stylu emailů z přelomu tisíciletí.

#osobnirozvoj #email #komunikace #psychologie #sociologie

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.