2 minuty čtení

Bill Gates už letos dal na charitu $35 miliard, jeho jmění i přesto výrazně vzrostlo

Gates je jedním ze zakladatelů projektu The Giving Pledge, skrz který nejbohatší osoby na světě věnují nemalou část svého jmění na filantropii. A sám jde ostatním patřičným příkladem.

Bill #Gates patří dlouhodobě mezi nejbohatší osoby na světě (aktuálně je druhým nejbohatším za Jeffem Bezosem). A byť už letos skrz svou nadaci Bill and Melinda Gates Foundation daroval na různé charitativní projekty astronomických 35 miliard dolarů (819 miliard Kč), na jeho jmění se to nijak výrazně nepodepsalo. 

Právě naopak, letos už vzrostlo o více než 16 miliard dolarů a katapultovalo celý jeho #majetek opět přes hranici 100 miliard dolarů na $107 miliard. Více už má oficiálně jen Jeff #Bezos se svými 124 miliardami dolarů, který členem The Giving Pledge není.

Jak už bylo řečeno, Gates na charitu přispívá primárně skrz nadaci sebe a své ženy. Jejím cílem je bojovat s nerovností ve zdravotnictví a školství napříč celým světem, klimatickou krizí a světovým hladem. Na půdě USA se nadace snaží pomáhat studentům, aby úspěšně absolvovali střední školy.

V nedávném interview pro #Bloomberg Gates o svých darech na charitu řekl: "Víte, my nejsme v nějakém defenzivním postoji, kde bychom měli většinu [kapitálu] v hotovosti ani nic podobného. Strategie, která byla použita na investice, musí být z více než 60 % v akciích."

Pro někoho s tak velkým měním, jaké má Gates, je mít 60 % (neboli 60 miliard dolarů) kapitálu v akciích a indexových fondech poměrně agresivní investiční strategie. Investoři zpravidla sázejí na diverzifikovanější #portfolio napříč různými typy aktiv, jako jsou nemovitosti nebo vládní dluhopisy. Ne tak Gates, který je dle svých slov vůči americkému i globálnímu byznysu "býčí".

Spojené státy aktuálně zažívají již dekádu trvající ekonomickou expanzi, která je nejdelší v historii země.

 

#investovani #akcie #strategie #diverzifikace #byk

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.