2 minuty čtení

Digitální válka: USA obviněno ze zabavení 500 íránských Bitcoinů

Prezident iránské blockchainové asociace Spehr Mohammadi oznámil, že během posledního roku bylo íránským občanům zabaveno ze strany USA více než 500 Bitcoinů v momentální hodnotě téměř 4 miliony dolarů.

Zabavování Bitcoinů neustále pokračuje a Íránci jsou v poměrně ožehavé situaci, neboť nemají žádný právní prostředek, jak se bránit. Bitcoin je v arabské zemi postaven mimo zákon.

Mohammadi říká: “V loňském roce jsme byli svědky zabavení pozoruhodného množství Bitcoinů patřících Íráncům, federální vládou Spojených států, která své kroky nijak nespecifikovala, konfiskace navíc stále pokračuje. Vlastníci zabavených Bitcoinů se nemůžou obrátit na íránské soudy, protože je jakákoliv manipulace s kryptoměnami v zemi zakázaná. Sdružení hodlá vznést mezinárodní žalobu, dosud jsme však nenalezly odborníka v oblasti práva, který by se mohl případem zabývat.“

Místní centrální banka zakázala komerčním bankám a dalším finančním institucím v dubnu 2018 jakékoliv zprostředkování kryptoměnových transakcí s tím, že se všechny mohou využít jako prostředky pro praní špinavých peněz a financování terorismu a obecně být předmětem směny mezi zločinci.

Opatření přišlo v době, kdy Íránci začali ukládat své bohatství do digitálních aktiv a především Bitcoinu, aby se chránili před akcelerující hyperinflací, která následovala po oznámení o zrušení jaderné dohody Íránu s USA a obnovení amerických sankcí.

Předseda hospodářského výboru íránského parlamentu odhaduje, že bylo během prvních 5 měsíců roku odesláno ven ze země na nákup kryptoměn celkem 2,5 miliardy dolarů, což představuje zhruba 8 procent z celkového počtu peněz, které bylo ze země odesláno.

Ironií je, že Írán v současnosti uvažuje o použití Bitcoinu k obcházení mezinárodních sankcí, neboť bude brzy místní vláda odříznutá od používání standardních mezinárodních finančních služeb.

Nejlepší způsob, jak se mohou Íránci vyhnout zabavení Bitcoinů, je jejich držení v hardwarových peněženkách, od kterých ovládají soukromý klíč, namísto jejich držení na burzách nebo online peněženkách. To však může být na druhou stranu vzhledem k ilegálnímu statusu Bitcoinu v Íránu nebezpečné.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.