3 minuty čtení

Greta Thunberg je pro mladé lidi demoralizující, řekl nejbohatší Evropan Bernard Arnault

Je to sice týden stará záležitost, ale podle mě naprosto přesně vystihuje to, co se dnes ve společnosti děje v otázce klimatických změn a adekvátní reakce na ně.

Bylo to pár dní po srdceryvném projevu Grety Thunberg na půdě OSN. Nejbohatší muž Evropy a majitel obřího konglomerátu LVMH Bernard Arnault promluvil před významnými hosty a novináři, aby jim představil novinky, které se jeho firma chystá v rámci ochrany klimatu a "zelenějšího" podnikání realizovat.

Ne, nebyla to reakce na projev mladé Švédky. Je to prostě jen posun, ke kterému dochází západní firmy samy, jedna po druhé. Ano, je to z určité části dáno přáním zákazníků a investorů, ale je to také logický krok velmi inteligentních lidí (kterými miliardáři ze západu jsou), kteří si uvědomují, co je pro zachování kvality života na zemi potřeba dělat.

Skupina LVMH, kam spadají značky jako Louis Vuitton, Givenchy, Moet, Dior a další, chce do konce příštího roku snížit svou uhlíkovou stopu o 25 % oproti roku 2013. Zároveň chce do roku 2025 transparentně zpřehlednit svůj dodavatelský řetězec až po malé lokální farmáře a řemeslníky dodávající základní suroviny (což u tolika firem opravdu není snadná záležitost), aby tak mohlo být lépe kontrolováno celkové zatížení naší planety.

To vše bez návaznosti na Gretu Thunberg, kterou v diskuzi s novináři neopomněl Arnault zmínit.

"Je to dynamická mladá dívka, ale naprosto podlehla své katastrofické teorii. Podle mě jsou její názory pro mladé lidi demoralizující," řekl Arnault, jehož majetek letos atakuje hranici 100 miliard dolarů.

Arnault na akci zároveň řekl, že to byl právě ekonomický růst posledních let, který milionům lidí po celém světě pomohl dostat se z chudoby a zároveň zlepšit jejich zdravotní stav. A pokud bychom na tento ekonomický růst zapomínali, jak by si Gréta očividně přála, znamenalo by to úpadek samo o sobě.

Fransouzský byznysmen prý preferuje moderní přístup mladých podnikatelů, kteří dnes už téměř automaticky ve svém podnikání myslí na ochranu přírody a klimatu.

A tohle je přesně ten problém, na který Grétin aktivismus naráží. Ačkoli se jedná o záslužnou aktivitu, chytří i mladí podnikatelé ze západního světa už dávno přemýšlí nad tím, jak naší planetu ochránit před nepěknou budoucností. Naopak ti, kterým chybí morálka, se nezmění, ani kdyby Greta vybrečela litry slz v přímém přenosu. 

Navíc, jak vidno, mladá aktivistka mylně promlouvá právě k těm, kteří už tohle všechno dávno ví. Její návštěva Číny a spol. je však zatím v nedohlednu. 

#ochranaklimatu #energie #energetika #thunberg #arnault #aktivismus

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Také jsem demoralizován :D
    +1
  • Myslím, že role slečny Gréty je přeceňovaná a příliš zpopularizovaná. Opravdové lídry, opravdové filantropy z mého pohledu nezaujme. Ba naopak, se maximálně pousmějí.
    0
    • Tak nějak. Neříkám, že to co dělá, je zbytečné, ale souhlasím s tím, že je to celé zbytečně nafouknuté. Zase není se čemu divit, lid v každé době hledá své "obyčejné" hrdiny :))
      +1
  • Je nefér říkat, že firmy začaly myslet na ekologii bez návaznosti na Grétu & spol – pokud by to tak bylo, udělaly to už před deseti dvaceti lety a nezačínaly s tím teď. Všechno ostatní je jen vata a přání autora textu bez přítomnosti tvrdých dat. Pro to můžu chodit na Veverčin blogísek a ne sem.
    0
    • Gréta ovlivňuje zákazníky, zákazníci tlačí na firmy - to tam je napsáno. Ale určitě to neplatí pro 100 procent firem, dneska už je opravdu hodně podnikatelů, kteří jdou do byznysu s touhle myšlenkou. Nebo si opravdu myslíte, že Arnaultovi je jedno, na jaké planetě budou žít jeho čtyři děti a jejich děti? Komunistum v Číně je to jedno, ale většině podnikatelů na západě fakt ne. Intenzita Grétiných projevů může mít nějaký vliv na potenciální zákazníky, ne přímo na ty podnikatele.
      0
    • Je tam napsaný klasický mix neurčitých blábolů, stejně jako z odpovědi na můj příspěvek. Co znamená, že to určitě neplatí pro 100 % firem? Kolik tedy? Kde berete údaj, že intenzita Grétiných projevů může mít vliv na zákazníka, ale ne na podnikatele? Jaký je tedy ten poměr? Vycházíte z nějakých dat, nebo jste se na tom shodli s dalšími dvěma kámoši večer na pivku? Na Veverčin blogísek fajn věty, ale pokud chcete publikovat a tvářit se jako seriózní web, tak by to mělo mít trochu úroveň.
      0
    • Diky za zpetnou vazbu, vazim si toho, ze Vam zalezi na kvalite Warengo!
      +1