9 minut čtení

7 důvodů, proč možná nikdy nebudete úspěšní

Pro každého znamená úspěch něco jiného. Pro někoho je to velká a spokojená rodina, pro jiného zase třeba miliardová firma. Ale ať už považujete za úspěch cokoli, existují důvody, které vám mohou cestu k úspěchu překazit.

Nikdo to samozřejmě nedělá schválně. Každý, kdo sní o nějakém úspěchu, si v hloubi duše myslí, že dělá vše potřebné, co cesta za úspěchem vyžaduje. Ale často je to bohužel jen sebeklam a člověk sám sobě hází klacky pod nohy, aniž by si to uvědomoval. A nebo si to uvědomuje, ale snaží se tyto myšlenky vytěsnit a konejší se různými výmluvami.

Každá cesta za úspěchem je jiná, stejně tak jako je úspěch pro každého něco jiného. Existuje však několik základních pravidel, která by člověk neměl porušit, pokud se chce dostat až do cílové destinace.

Těchto 7 níže uvedených důvodů stojí nejčastěji za tím, že lidé stárnou a odcházejí, aniž by naplnili své sny a touhy. Pokud se najdete byť jen v jednom z nich, snažte se, prosím, s tím co nejdříve něco udělat. V zájmu vlastního úspěchu.

#1 Prokrastinujete

Ještě před pár lety naprosto neznámé slovo, nyní trend, který se na nás valí ze všech stran. Mnohým nepochybně při vyslovení tohoto slova doslova vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Dost možná proto, že vědí, jak moc se jich to týká. V dnešním světě je totiž tak snadné prokrastinovat! Emaily, Twitter, Facebook, Youtube, pokec s přáteli, party v baru, televize, telefon, tablet, počítač…je tolik skvělých věcí, kterými se můžete zabavit, tak proč si vyhrnovat rukávy, sednout ke stolu a tvrdě pracovat?

Absolutní koncentrace na práci a důležitou činnost potřebuje trénink. Netrénovaný člověk se dokáže koncentrovat na náročnou práci maximálně jednu hodinu denně a pokud na sobě nepracuje a nesnaží se posouvat své limity, nikdy se to nezmění. A tak se stane, že většinu pracovní doby věnujeme všemu možnému, jen ne tvrdé práci, která nás posouvá blíže k cíli. Zrušte své účty na sociálních sítích, zablokujte si v prohlížeči Youtube, vymažte emailové notifikace z telefonu, vyhoďte televizi a pusťte se do práce. Natrénujete tak svou schopnost koncentrace a konečné výsledky budou mnohem příjemnější, než chvilkové rozptýlení na Twitteru či Facebooku.

„Nepřej si, aby to bylo snazší; přej si, abys byl silnější.“

Jim Rohn

#2 Neučíte se

A teď nemáme na mysli pouze učení ve škole. Jestli jste v rámci oficiální části vzdělávání měli jedničky nebo trojky je víceméně jedno, mnohem důležitější je, jak se vzděláváním naložíte poté, co školní lavice opustíte. Pokud po opuštění školy zanevřete na jakékoli další vzdělávání, pravděpodobně vás žádné velké úspěchy nečekají. Přitom příležitostí, jak si osvojit nové schopnosti a zkušenosti je tolik, že to člověk při sebevětší snaze za život nestihne.

Choďte pravidelně do knihkupectví. Nemusíte hned nakupovat stovky knih, stačí se trochu porozhlédnout, zjistit, jaké jsou dnes ve vzdělávání a osobním rozvoji trendy. A nepochybně se při této příležitosti stane, že vás opravdu něco zaujme. „1000 italských slov během víkendu“? Vždycky jste přeci chtěli umět italsky a do Itálie se třeba i přestěhovat. Tak zainvestujte těch pár korun a učte se. A nesmíme také zapomínat na učení z chyb! Pokud se vám cokoli nepodaří, nepropadejte panice, ale vše si důkladně zanalyzujte a odhalte chyby, kterých se už příště nedopustíte. To je cesta k úspěchu.

#3 Nastavujete si limity

Jedna z hlavních příčin neúspěchu. O to smutnější je, že nám ji často vytváří naše nejbližší okolí už od raného dětství – tohle nesmíš, tohle si nemůžeme dovolit, tam tě nevezmou… Když dítě dospívá, jsou pro něj informace z okolí jako maják, který následně řídí jeho cestu životem. A jakmile tento maják vysílá signály, že na něco člověk prostě nemá, vezme to jako fakt.

Jak říká jeden známý citát Napoleona Hilla, „Cokoli si lidská mysl dokáže představit a čemu dokáže uvěřit, toho lze dosáhnout“. Víra ve vlastní schopnosti a lepší budoucnost je pro váš úspěch rozhodující. Pokud si sami sebe dokážete představit jako úspěšného člověka, jako toho, kdo dosáhl svého cíle, může se tak stát. A pokud vám to přesto nejde, kupte si například knihu výše zmíněného Napoleona Hilla, Myšlením k bohatství. Není to překvapivě jen o penězích, ale o celkovém přístupu k životu a věřte, že vás přečtení posune kupředu.

„Je lepší zemřít pro něco, než žít pro nic.“

Cornell Woolrich

#4 Vymlouváte se

Když ono je to tak krásně jednoduché. Místo intenzivní snahy prostě říct, že to z mnoha a mnoha důvodů nejde. Špatné počasí, nedostatečné vzdělání, jsem moc mladý, jsem moc starý, čekám na vhodnou dobu. Lidé dokáží být v tomto „oboru“ opravdovými mistry, když na to přijde. Bohužel. Nejhorší na této vlastnosti je její pronikání do reality. Čím častěji se člověk na něco vymlouvá, tím více věří tomu, že to tak prostě je, že s tím nejde nic dělat.

Zapomeňte na výmluvy, nekoukejte napravo ani nalevo, pokud se pro něco rozhodnete, pokud po něčem opravdu toužíte, běžte si za tím, nehledě na okolnosti. Člověk vždy víc lituje toho, co neudělal, než toho, co udělal. A navíc, pokud se to nepovede, učíte se, což, jak jsme zmínili ve druhém bodě, je také předpoklad budoucího úspěchu.

#5 Nemáte úroveň

Ano, je pravda, že zakladatelé startupů v poslední době zavedli nový trend, který z byznysu pomalu vytlačuje klasický „business style“ zahrnující obleky, kravaty a společenskou obuv, ale v tomto směru to není to jediné, čeho se vaše úroveň týká. Jedná se o celkové vystupování. I kdyby vaším životním cílem a úspěchem bylo sbalit ten krásný protějšek, který potkáváte cestou do práce, musíte se umět chovat. Pokud budete chodit v ušmudlaných kalhotách s kapsami po stranách, krkat u jídla a mluvit sprostě jako dlaždič, těžko se vám to podaří.

Úroveň toho, jak a o čem mluvíte, je pro úspěch v jakékoli oblasti velmi důležitá. Vždy je dobré mít všeobecný přehled, vlastní názory a ideálně také vize budoucnosti. O oblékání a základních pravidlech etikety nemluvě. Každý nemá to štěstí, že založí Facebook a může si dát na vizitku „I´am CEO, bitch!“. Snažte se za všech okolností dobře vypadat a slušně vystupovat.

#6 Nejste proaktivní

„Když příležitost neklepe, postav dveře,“ tak praví jeden velmi známý citát. Tento bod navazuje na bod s výmluvami. Lidé často jako výmluvu použijí stížnost na to, že se jim nikdy nenaskytly podmínky pro akci, pro realizaci svého plánu. Často jen čekají a doufají, že se na ně usměje štěstí. Jako by sám život byl jedna velká loterie. Nic není pravdě vzdálenější!

Thomas Jefferson říkával, že zjistil jednou krásnou věc – čím více pracuje, tím větší má štěstí. A přesně o tom to je. Jak by řekli čeští sportovci, je potřeba jít tomu štěstíčku trochu naproti. Vy musíte být těmi, kdo si příležitosti vytváří, kdo jde svému štěstí naproti. Chcete být v práci povýšeni? Nečekejte že to bude za zásluhy, začněte se vzdělávat, začněte navštěvovat večerní kurzy, zkuste občas přijít s nápadem na zlepšení produktu. Chcete podnikat? Nastudujte si daný obor, spusťte jednoduché webovky, diskutujte na odborných fórech. Hlavně na nic nečekejte!

„Neodpoutávej se nikdy od svých snů! Když zmizí, budeš dál existovat, ale přestaneš žít.“

Mark Twain

#7 Nejste silní emočně

Nemusíte být vyloženě psychopat, aby vás nerozhodil nepovedený obchod, krachující projekt nebo zkažené rande. Je však potřeba být dostatečně psychicky odolnou osobností. V dnešní době je bohužel trend opačný, nastupující mladé generace v západním světě nezažily války, nedostatek či jakoukoli formu těžké doby. Žijí doslova v přepychu. To bohužel způsobuje, že jakákoli maličkost je dokáže psychicky rozhodit, protože na to nejsou připraveni. Psychiatři mají doslova žně, stejně tak výrobci léků na deprese. Lidé se často vzdávají po prvním neúspěchu a propadají skepsi.

Abyste mohli dosahovat velkých cílů, musíte se nejdříve naučit pracovat sami se sebou. Musíte se naučit být sami se sebou! Všimli jste si, kolik lidí dnes nedokáže být samo se sebou? Samozřejmě bez elektronických zařízení a dalších rozptylujících věcí, prostě jen vy a vaše myšlenky. V těchto okamžicích si člověk zlepšuje schopnost pracovat se svou myslí a svými emocemi. Kupte si nějaké knihy o silné vůli a emocích, pokud cítíte, že se vás tento problém týká. A jakmile se příště cokoli nepodaří, dokážete tomu čelit mnohem snadněji. Jak praví citát z řecké mytologie: „Nešťastný je ten, kdo nedokáže snášet neštěstí.“

Jak už bylo zmíněno na začátku, každý si pod pojmem úspěch představuje něco jiného. Ale ať už je to pro vás osobně cokoli, výše zmíněné důvody budou hrát vždy ve váš neprospěch. Naučte se jim předcházet a uklidit si tak cestu ke svému vlastnímu úspěchu a osobnímu štěstí.

Hodnocení: +19
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.