5 minut čtení

Jak být úspěšný v osobním i pracovním životě? Víme, jak na to

Uspět se snaží zkrátka každý bez ohledu na to, co pro něj úspěch představuje. Jedním z osvědčených postupů, jak se stát úspěšnějším člověkem, manželem nebo podnikatelem, je osvojení si návyků a pracovních postupů lidí, kteří to ve svých životech a kariérách dotáhli daleko, a proto jsou našimi vzory.

Zde je několik vět, které od úspěšných lidí neuslyšíte, protože je zkrátka vyřadili ze slovníku. Zkuste si i vy vyhnout minimálně nadužívání těchto frází a postupně se jim pokusit úplně vyhnout.

#1 „Já nevím, co s tím“

Místo toho, abyste se hned vzdávali, pokuste se na ni, co nejlépe připravit ještě před tím, než k jejímu řešení vůbec dojde. Podceňovat přípravu se totiž zkrátka nevyplácí. Úspěšný obchodní zástupce nadnárodní firmy, který několikrát ročně léta obchodně například do Japonska by také prohloupil, kdyby naprosto rezignoval na výuku jazyka a spoléhal se na to, že se „rukama-nohama“ domluví všude pouze anglicky.

#2 „Nevím, co to je“

Ani s touto jednoduchou frází neuspějete. Ta se totiž nepostará o to, že daný problém kvůli vašim nedostatečným vědomostem jen tak zmizí. Jen tím nedáváte tazateli jinou možnost než si promluvit s někým, kdo to na rozdíl od vás ví a dokáže mu poradit. Měl bych pro vás proto radu, jak nelhat, a přesto nevypadnout z konverzace. Zkuste frázi doplnit o její druhou část, čímž vznikne mnohem přívětivější odpověď – „Já nevím, co to je, ale zjistím to.“ Je to podle mě nejlepší způsob, jak si v takové situaci poradit.

#3 „Vše, co jsem dokázal, je pouze má práce.“

Nejúspěšnější lidé vědí, že kolem sebe potřebují zaměstnance, kteří jsou inteligentní, důvtipní a oddaní tomu, co dělají stejně jako oni sami. Mnozí podnikatelé proto právě svým spolupracovníkům přisuzují velký podíl na jejich osobním úspěchu a nezřídka říkají, že bez nich by ho nedosáhli nebo že podobně schopné lidi by už podruhé nesehnali. V určitou chvíli to totiž bez lidí, na které se můžete spolehnout, prostě nejde a tím, že jim přiřknete nezanedbatelný podíl na vašem úspěchu, jim nejenom poděkujete, ale taky zvýšíte jejich motivaci.

#4 „To je na mě příliš brzy“

Jen těžko byste někdy slyšeli Billa Gatese a další úspěšné podnikatele říct, že je pro ně příliš brzy být někde na určitém místě, brzy vstát, nebo se moc brzy pouštět do něčeho nového. Nejúspěšnější lidé zkrátka udělají všechno pro to, aby všude byli včas. Nezáleží na tom, jestli by v tu chvíli nejraději ještě spali. Ostatně, podnikatele čekají v jejich cestě za úspěchem mnohem těžší překážky než nějaké to brzké vstávání.

#5 „To je příliš pozdě“

Zde se příliš nelišíme od předchozího bodu. Když budete vyzváni k tomu, abyste se v deset hodin večer dostavili na večeři s vaším potenciálním obchodním partnerem, je-li to jen trochu možné, rozhodně na ní jděte. Možná se to protáhne až do rána a vy celý příští den v práci strávíte s podepřenou hlavou v dlaních, nicméně obchodní kontakty, které tímto můžete získat, jsou nedocenitelné a můžou rozhodnout o vašem potenciálním úspěchu.

#6 „Už spolu nemůžeme pracovat“

Pokud najdete člověka, se kterým si skutečně rozumíte nejen ohledně byznysu, pokuste se udělat všechno pro to, aby vaše spolupráce fungovala co možná nejdéle, protože najít lidi, se kterými se vhodně doplňujete, není vůbec lehké. Úspěšní podnikatelé proto vědí, že spolupráce s lidmi, se kterými si rozumí, je tou správnou a jedinou cestou k úspěchu. Každý takový člověk pro ně má cenu zlata a dokážou jim výměnou za loajalitu i ledasco odpustit.

#7 „Je mi líto, ale jsem příliš zaneprázdněn“

Pokud úspěšní lidé „zavětří“ příležitost, skočí po ní jako lovec po bezbranné kořisti a udělají vše proto, aby ji maximálně využili. A že to může znamenat pořádnou dávku času navíc strávenou v kanceláři a na cestách? Času, který už ani teď nemáte? Jak řekl jeden známý čínský filozof: „Říct, že nemám čas, je jako říct, já nechci.“ K tomu už není potřeba nic dodávat.

#8 „Nečtu knihy“

Tom Colrey ze serveru Rich Habits, který se zabývá návyky úspěšných podnikatelů, zjistil, že bohatí lidé čtou mnohem víc než ti chudí. Konkrétně 63 procent bohatých rodičů dokáže přimět své děti přečíst minimálně dvě knihy populárně-naučné literatury za měsíc. U těch podle Toma Corleyho „chudých rodin“ to byly jen tři procenta rodičů. Podobné procentuální rozdíly zjistil i u jejich rodičů, konkrétně v poslouchání audioknih při cestě do práce. Proč úspěšnější lidé v průměru mnohem více čtou? Čtení pomáhá redukovat jejich stres, zvyšuje kreativitu a zlepšuje paměť.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.