4 minuty čtení

Může hodnota Etherea spadnout na nulu?

I když celý kryptoměnový trh během letošního roku až na výjimky setrvale klesal, Ethereu se na rozdíl od jiných kryptoměn vyhýbaly jednodenní dvouciferné ztráty. Jeho funkce smart kontraktů napomohla výraznému ICO boomu kryptoměn založených na jeho blocích. Nedávný pád na kryptoměnovém trhu však odhalil pořádného medvěda i v případě Etherea. Objevily se dokonce řeči, že jeho cena nakonec klesne až na nulu.

Spekulativní zvýšení ceny

Zejména dvě skutečnosti jsou zmiňovány kritiky ve spojitosti s druhou největší kryptoměnou. První se týká růstu její ceny. Spoluzakladatel BitMex, Arthur Hayes, označuje Ethereum jako „sh*tcoin“. Podle Hayese začal příběh v roce 2017, kdy násobně rostl počet kryptoměnových hedgeových fondů. “Počáteční kapitál mnohých z nich pocházel z velkých výnosů projektů na bázi Etherea,“ napsal Hayes ve svém newsletteru.

Možná by bylo vhodné připomenout, že množství počátečních nabídek mincí, z nichž převážná většina byla založená na bloku Etherea, obrovsky v roce 2017 vzrostlo. Podle statistiky v květnu zmíněného roku získaly počáteční nabídky mincí celkem 228 milionů dolarů, na konci roku však toto číslo vzrostlo na 2,2 miliardy dolarů. Samotné Ethereum vykázalo v loňském roce výnos 600 procent. Kryptoměnoví investoři rychle převedli své zisky do hedgeových fondů pro akreditované investory.

Nyní je tak papírová valuace založena na názoru malé skupiny lidí ovládající hedgeové fondy namísto širokého trhu. *“Vzhledem k nelikviditě investic mohou investoři směle investovat do fantazie, ukázat úžasné výnosy na papíře a dostat za to zaplaceno. Jediným platným avšak sekundárním ověřením jejich investic je další kolo fundraisingu, které se může stát snadno úspěšným, pokud jste schopni k investování přesvědčit správné lidi.

Hayes píše, že poslední pokles ceny Etherea je způsoben tím, že se investoři zbavují kryptoměny poté, co si uvědomili že již překročila svůj vrchol. V současnosti se jeho cena pohybuje pod 210 dolary a má tržní kapitalizaci 21,3 miliardy dolarů.

 

Vývoj ceny Etherea od začátku letošního roku

(Ne)využitelnost Etherea

Další z kritických hlasů ohledně Etherea pochází od zakladatele MIT kryptoměnového fondu. V příspěvku zveřejněném na webu Techcrunch se Jeremy Rubin zaměřuje na skutečnost využití Etherea mimo jeho ekosystém a tvrdí že je jeho kolaps nevyhnutelný. Kryptoměna je palivem pro úspěšný průběh transakcí v rámci blockchainu Ethereum. Jednoduše řečeno to znamená, že každá transakce v blockchainu Ethereum stojí určité množství peněz a jestliže jich pro transakci není vyhrazeno dostatečné množství, nemusí být vůbec provedena.

Existuje více problémů spojených s použitím Etherea na jeho blockchainu. Například startupy čelí problémům s nastavením směnného kurzu pro hodnotu jejich tokenu vzhledem k Ethereu, což je způsobeno volatilitou na trzích s kryptoměnami a ekonomikou smart kontraktů.

V případech z poslední doby se častěji objevuje parita mezi cenou nově vznikajícího tokenu vzhledem k Ethereu, což způsobuje vysoké transakční poplatky, přičemž je vnitřní hodnota tokenu nulová. Podle Rubina může blockchain Etherea skutečně fungovat i bez jeho kryptoměny. Startupy mohou eliminovat její použití využitím pobídek investorům, aby používali své vlastní tokeny jako palivo pro transakce na blockchainu Etherea. “Výměnný poměr mezi tokeny v posledním případě by mohl být určen pomocí systémů vážení, na blockchchainu společnosti Ethereum,“ píše Rubin.

Jsou tyto argumenty pravdivé?

Mnoho z argumentů uvedených kritiky může být použito pro celý trh kryptoměn. Například růst jejich cen v loňském roce byl stimulován spíše spekulacemi než rostoucí hodnotou. Díky inteligentním kontraktům je však Ethereum jedním z vybraných případů kryptoměn, které je skutečně možné využít i ve scénáři reálného světa.

Kryptoměny jsou však ale užitné jenom do té míry, jak velký vyvolávají síťový efekt. Stejně jako v případě měny s nuceným oběhem, kde i jejich mince jsou bezcenné, pokud nejsou široce používány a uznávány velkým počtem lidí, jako jsou například obyvatelé konkrétního státu. Zdá se že Ethereum momentálně bruslí na tenkém ledě. Pokud se argument Jeremy Rubina o nepoužitelnosti Etherea skutečně reálně projeví, pak hodnoty kryptoměny opravdu může klesnou na nulu. Existují však i oponenti.

*“V podstatě si myslím, že existuje nějaká přirozená základní úroveň poptávky, která bude vždy chtít využívat smart kontraktů a dělá blockchain Etherea silným. A není těžké si představit, že tato úroveň poptávky se zvýší pokud se Ethereum přesune do konsensuálního mechanismu proof-of-stake, píše Michael Casey, senior poradce pro výzkum blockchainu na MIT Digital Currency Initiative.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.