3 minuty čtení

Zakladatel Netflixu se podělil o 8 "pravidel úspěchu", které mu ve 21 letech dal jeho otec

Když Marc Randolph po škole začínal se svou první prací, dal mu otec seznam instrukcí, kterých by se měl při práci držet, pokud to chce někam dotáhnout. Zakladatel Netflixu si je dodnes čte a stále se jimi snaží řídit.

Streamingová služba #Netflix je bez nadsázky průkopníkem moderního televizního obsahu, který přepsal dosavadní pravidla hollywoodské branže. Sama si produkuje a platí své exkluzivní filmy a seriály plné hvězd, na které se nikde jinde než na Netflixu nepodíváte.

Spoluzakladatel Netflixu Marc Randolph vystudoval vyšší odbornou školu Hamilton College ve státě New York, z které odešel s diplomem z geografie (ano, byl z něj de facto zeměpisec). Když se mladík chystal vplout do pracovního trhu, jeho otec mu dal list papíru, na němž mu nechal pár moudrých slov do života.

"Když mi bylo 21, měl jsem za sebou čerstvě studia a chystal jsem se začít ve své první práci. Otec mi tehdy dal ručně napsaný seznam rad a instrukcí," napsal podnikatel a autor.

Dnes je Randolphovi 61 let a otcův seznam stále má: "Předal jsem rady z něj zase mým dětem a otcův originál stále visí na zrcadle v mé koupelně."

Obsahuje celkem osm bodů, které praví:

  1. Vždy udělej aspoň o 10 % víc, než se od tebe žádá
  2. Nikdy nikomu nepředkládej jako fakta své názory na věci, které neznáš. Chce to velkou snahu a disciplínu.
  3. Vždy buď galantní a ohleduplný - jak k nadřízeným, tak k podřízeným
  4. Neodsuzuj a nestěžuj si - vždycky se drž konstruktivní, seriózní kritiky
  5. Neboj se učinit rozhodnutí, pokud máš k dispozici všechna podstatná fakta.
  6. Všude, kde to jde, kvantifikuj
  7. Buď otevřený novým věcem, ale zároveň skeptický
  8. Buď pohotový

 

Rady jeho otce z Marca Randolpha neudělaly úspěšného milionáře přes noc. On sám dokonce říká, že by si nikdy nepomyslel, že se z něj stane podnikatel v technologické firmě. Začínal totiž jako obchodník s nemovitostmi, přesněji řečeno neúspěšný obchodník s nemovitostmi:

"Když mi bylo 23, byl jsem pravděpodobně ten nejhorší realitní makléř v celém státě New York. Pracoval jsem pro realitní společnost mé matky a nikdo si nekupoval žádné domy. Za osm měsíců jsem prodal čistou nulu. Podařilo se mi pouze pronajmout jeden byt."

Marc poznal, že obchod s nemovitostmi asi nebude vhodnou kariérou, a tak začal pracovat pro společnost vyrábějící notové partitury. Zde začínal jako výkonný asistent a podařilo se mu vypracovat až na pozici CEO. Byť nešlo o žádnou prestižní firmu, "učil jsem se tisíc nových věcí denně: Co CEO dělá od devíti do pěti. A co dělá od pěti až do chvíle, kdy teprve odchází domů. Měl jsem možnost vidět z první ruky, jak se dobrý CEO zaměřuje na ty podstatné věci, jak se chová k zaměstnancům. A to nejdůležitější - mohl jsem sledovat, jak dobrá společnost funguje na všech úrovních."

To se mu vyplatilo v roce 1997, když ve 39 letech založil Netflix, který do roku 2003 vedl. Nyní se Randolph rozhodl o rady svého otce podělit s širokou veřejností a všem mladým lidem je vřele doporučuje. Zároveň jim radí, aby ve svém okolí našli chytré lidi a učili se od nich: "pokud se vám podaří dostat práci pod těmi nejchytřejšími lidmi, budete se s každým dalším krokem učit. Naučíte se jejich jazyk, uvidíte, co a jak dělají. A získáte skvělou pozici využít jakoukoliv příležitost, kterou na vás život hodí."

#osobnirozvoj #marcrandolph #tipy #rady #uspech

Hodnocení: +14
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.